Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Koda tager et officielt forbehold mod, at AI-tjenester må indsamle musik og tekst skabt af Kodas medlemmer.
iStock

Koda siger nej til AI-brug uden tilladelse

Musikskabernes indhold må ikke indgå i udviklingen af kunstig intelligens (AI) uden tilladelse og betaling. Derfor tager Koda et forbehold mod, at ChatGPT og andre AI-tjenester må indsamle musik og tekst skabt af Kodas medlemmer til at træne kunstig intelligens.

Koda tager nu et officielt forbehold mod, at AI-tjenester systematisk må indsamle materiale skabt af Kodas medlemmer til at træne deres kunstige intelligens. På den måde arbejder Koda for, at medlemmerne bliver betalt, hvis deres musik og tekster skal indgå i udviklingen af kunstig intelligens.

”I Koda har vi et konstant fokus på at varetage vores medlemmers rammevilkår og beskytte deres rettigheder. Derfor tager vi nu dette forbehold, så vi sikrer, at AI-tjenester ikke indsamler vores medlemmers musik og tekst uden tilladelse. Det er helt essentielt og åbenlyst for os, at tjenesterne naturligvis skal honorere musikskaberne, hvis de vil bruge deres indhold til at træne deres systemer med,” udtaler Kaare Struve, medie- og strategidirektør i Koda.

Enhver tvivl skal elimineres
Baggrunden for forbeholdet skal findes i reglerne i ophavsretslovens § 11 b, som er baseret på det ophavsretsdirektiv, der blev vedtaget i EU i 2019 (også kaldet tekst- og datamining-forbeholdet). Altså i en tid før man for alvor forstod de ophavsretlige problemstillinger, som kunstig intelligens – og særligt generativ AI – ville medføre.

 

Det er helt essentielt og åbenlyst for os, at tjenesterne naturligvis skal honorere musikskaberne, hvis de vil bruge deres indhold - Kaare Struve

 

Loven definerer, at man som rettighedshaver skal tage et forbehold ”på passende vis” for at forhindre indsamling af data, der indeholder ophavsretligt beskyttet indhold, til brug for træning af AI-modeller. Dette adskiller sig markant fra, hvordan ophavsretsloven ellers normalt fungerer, hvor man skal spørge om tilladelse eller indgå en aftale med rettighedshaverne, før man lovligt kan benytte beskyttet indhold.

”Det har efter vores klare opfattelse aldrig været hensigten med direktivet, at det skulle give fri adgang til at udnytte beskyttet indhold til udvikling og drift af AI-systemer – oftest med profit for øje. Derfor arbejder vi både på EU-plan og herhjemme med at få etableret nogle klare lovgivningsmæssige rammer, som fjerner enhver tvivl eller mulighed for, at AI-tjenester og store techvirksomheder systematisk kan anvende de skabende kunstneres værker uden fair betaling,” udtaler Kaare Struve.

Læs forbeholdet i sin fulde længde her