Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig

Økonomi

Her finder du gode tips og henvisninger til, hvordan du får den relevante viden og gode redskaber til at håndtere din økonomi.

A-kasse

En a-kasse eller arbejdsløshedskasse er en organisation, der tilbyder forsikring mod arbejdsløshed, og som forvalter offentlige love og regler på området. Foruden udbetaling af dagpenge, feriepenge, orlovsydelser og efterløn så arbejder a-kasserne også med at bringe ledige i arbejde og understøtte den arbejdsløse med rådgivning og kurser. En a-kasse er oftest tilknyttet én eller flere fagforeninger.

Danske a-kasser med tilknytning til musikrelaterede fagforeninger er:
  • FTFa a-kasse (samarbejder med Dansk Musikerforbund, Organistforeningen, Dansk Kirkemusiker Forening, Dansk Kor Forbund.)
  • Artisternes a-kasse (samarbejder med Dansk Artist Forbund)

Der findes en lang række andre a-kasser, som henvender sig særligt til folk med bestemte uddannelser, eller som driver selvstændig virksomhed og lignende. Undersøg mulighederne, så du finder en a-kasse, der bedst muligt imødekommer dine behov.

Budget og regnskab

Uanset om du er DIY eller samarbejder med et musikselskab, en manager eller et bookingbureau, så er det en god idé at erhverve sig en grundlæggende viden om budgetlægning og regnskaber.

Står du foran at skulle planlægge en udgivelse, en markedsføringskampagne, en fundraisingkampagne, eller har du startet din egen virksomhed, så er det viden, som du har svært ved at undvære.

Der findes en lang række litteratur og websider, som kan indføre dig i budgetlægningens og regnskabets kunst. Men du kan også vælge at tage imod de tilbud, som de kommunale erhvervscentre og SKAT udbyder i form af kurser og informationsmøder. Mange af disse tilbud er gratis. Der findes ikke nogen komplet liste over erhvervscentre, men på din kommunes hjemmeside, vil du kunne finde frem til dit lokale erhvervscenter.

Se eksempel: Københavns Erhvervshus

Tjek også Virksomhedsguiden, hvor du kan finde forklaringer og definitioner på mange regnskabstekniske begreber og downloade budgetskabeloner i Excel.

Forsikring

Som sangskriver og musiker kan du få brug for at forsikre dine instrumenter, din musikcomputer eller dit studie-, lyd- og lysgear. Der findes et stort udvalg af forsikringsselskaber med forskellige muligheder og begrænsninger, så orienter dig grundigt, før du vælger.

Dansk Musiker Forbund har integreret et forsikringstilbud i et medlemskab hos dem. Medlemmer af Dansk Artist Forbund er omfattet af tre kollektive forsikringer og kan tilvælge en specialiseret instrumentforsikring samt private forsikringer med en medlemsfordel.

Fundraising

Fundraising handler om at søge midler til at finansiere dine projekter, fx en udgivelse, en turné, et arbejdsophold etc. På Kodas hjemmeside har vi lavet en overordnet guide til, hvordan du kommer i gang med at fundraise, og hvor du kan henvende dig. 

Revisor

En revisor er en person, som reviderer regnskabers rigtighed i forhold til registrering af indtægter/udgifter, fradrag, bilag etc. i forbindelse med indberetninger til SKAT.

Om du har behov for en revisor afhænger af kompleksiteten og omfanget af dit musikalske virke. Noget vil du kunne gøre selv, men har du en virksomhed, så kan der afhængigt af virksomhedsformen være et lovkrav om ekstern revision af dine regnskaber. 

Tjek med Erhvervsstyrelsen, om din virksomhed er underlagt lovpligtig revision.

Skat

At arbejde med musik og kunst kan tit give udfordringer i forhold til betaling af skat, fordi mange arbejdsopgaver er svære at tolke ind i de generelle skatteregler. Dansk Kunstnerråd udgiver hvert år skrivelsen ”Kunstnernes beskatning”, som er en rigtig god A-Z guide med vejledning, afgørelser og praktiske eksempler.

Har du startet virksomhed i forbindelse med din musikkarriere, kan det være en god idé at deltage i en af SKATs informationsmøder for nystartede virksomheder.

Dansk Artist Forbund og Dansk Musiker Forbund (Artlab) afholder jævnligt kurser, som behandler emner i forhold til skat. Du kan deltage som ikke-medlem eller som medlem med en rabatfordel.

 

Kunstnerøkonomi

Har du styr på din økonomi? Ved du, hvordan du laver et regnskab? Og hvad med skat og fradrag? 

De fleste sangskrivere/komponister er selvstændige og oplever at have en såkaldt kludetæppe-økonomi bestående af mange og varierende indtægtskilder og udgifter, som kan få det hele til at virke uoverskueligt.

For at blive klogere på, hvordan man håndterer en "kunstnerøkonomi" inviterede vi d. 24. marts 2022. Uffe Fink Isaksen fra Fink Revision, der med sin baggrund i musikkens verden er ekspert i, hvordan man håndterer en kunstnerøkonomi. Her kan du se et par uddrag fra seminaret og selv få noget indsigt og nogle gode råd med på vejen. Den komplette liste af videoer finder du på YouTube: Koda for musikskabere

Grundkursus i kunstnerøkonomi, 2 - skattekategorier, fradrag og afskrivninger