Typiske spørgsmål til Koda

 

 

Hvad er Koda?

Koda er en musikrettighedsorganisation, som blev oprettet i 1926. Siden da har vores opgave været at sikre betaling til vores medlemmer, som udgøres af komponister, sangskrivere og musikforlag, når deres musik bliver brugt i det offentlige rum.

Læs mere her 

Hvem er medlemmer?

I dag er 44.000 komponister, sangskrivere og musikforlag medlemmer af Koda.

I musikbranchen skelner man mellem skabende og udøvende kunstnere. Altså dem der skriver og komponerer musik, og de musikere der spiller den. De er ikke altid de samme. I Koda udgøres medlemmerne af dem, der har ophavsret i forhold til skabelsen af musik.

Der findes flere typer af rettigheder og rettighedsorganisationer på musikområdet.

Læs mere om dem på Kodas medlemssektion her

Hvad får man som medlem?

Når man som musikskaber er medlem af Koda, får man betaling, når ens musik er blevet spillet i det offentlige rum. 

Ved indmeldelsen i Koda overdrager musikskaberen eneforvaltning af retten til offentlig fremførelse og indspilning til Koda. Det betyder, at det er Kodas opgave at indhente betaling hos brugere af musikken og at sende pengene videre til musikskaberen.

Læs mere om medlemsskabet af Koda på Kodas medlemssektion

Læs mere om ophavsret og forvaltning

Hvem er kunder hos Koda?

Man er kunde hos Koda, hvis man bruger musik i det offentlige rum.

Koda har i dag cirka 40.000 kunder, som blandt andre er radio- og tv-stationer, streamingtjenester, spillesteder og butikker.

Se mere om kundetyper og priser på kundedelen af Kodas hjemmeside

Hvad får man som kunde?

Når man er kunde hos Koda, er det fordi, man har indgået en aftale, hvor man betaler for brug af musik i det offentlige rum. Aftalen giver kunden ret at til at spille alverdens musik i det offentlige rum, som kunden bruger musikken i.

 

Se de forskellige aftaler om brug af musik på Kodas kundeside

Hvad går kundernes betaling til?

Den betaling, som Koda modtager fra kunderne, fordeles videre til medlemmerne.

Omkring 90 procent af kunders betaling går til musikkens skabere resten går til driften af Koda. Koda er med andre ord en nonprofitorganisation, fordi indtjeningen enten går til medlemmer eller til drift. 

Læs mere om Kodas økonomi i den seneste årsberetning

Hvornår er musik blevet spillet i det offentlige rum?

At musik bliver spillet i det offentlige rum betyder, at musikken bliver spillet et sted, som alle kan få adgang til, ved fx at købe billet til en koncert eller besøge en cafe. Andre områder, hvor musik bliver spillet i det offentlige rum, er for eksempel musik spillet i radio, i tv, på internettet, i butikslokaler og biografer. Når man spiller musik i det offentlige rum, skal man have en musikaftale med Koda.

Virksomheder hvor mere end 40 medarbejdere lytter til musikken på samme tid og sted, fx i en lagerhal eller en kantine, skal også have en musikaftale med Koda.

 

Hvad er ophavsret?

Ophavsretten sikrer, at musikskaberne har ret til en betaling for andres brug af deres værker, fordi skaberne har eneret til at råde over musikken på to måder:

  1. Musikskaberen har eneret til at gøre sin musik tilgængelig for andre
    Det betyder, at det kræver tilladelse fra musikskaberen, når andre vil bruge musikskaberens musik. Hvis man for eksempel er en radiostation, skal man have en aftale med musikskaberner for at spille deres musik.
  2. Musikskaberen har eneret til at fremstille eksemplarer af værket
    Det betyder, at det kræver tilladelse fra musikskaberen, når andre indspiller en version af værket.

Læs mere om ophavsret og Kodas forvaltning af musikskaberes ophavsret

Flere typiske spørgsmål