- Hvad er Koda?
-
Koda er en musikrettighedsorganisation, som blev oprettet i 1926. Siden da har vores opgave været at sikre betaling til vores medlemmer, som udgøres af komponister, sangskrivere og musikforlag, når deres musik bliver brugt i det offentlige rum.
- Hvem er medlemmer?
-
I dag er 44.000 komponister, sangskrivere og musikforlag medlemmer af Koda.
I musikbranchen skelner man mellem skabende og udøvende kunstnere. Altså dem der skriver og komponerer musik, og de musikere der spiller den. De er ikke altid de samme. I Koda udgøres medlemmerne af dem, der har ophavsret i forhold til skabelsen af musik.
Der findes flere typer af rettigheder og rettighedsorganisationer på musikområdet.
- Hvad får man som medlem?
-
Når man som musikskaber er medlem af Koda, får man betaling, når ens musik er blevet spillet i det offentlige rum.
Ved indmeldelsen i Koda overdrager musikskaberen eneforvaltning af retten til offentlig fremførelse og indspilning til Koda. Det betyder, at det er Kodas opgave at indhente betaling hos brugere af musikken og at sende pengene videre til musikskaberen.
- Hvem er kunder hos Koda?
-
Man er kunde hos Koda, hvis man bruger musik i det offentlige rum.
Koda har i dag cirka 40.000 kunder, som blandt andre er radio- og tv-stationer, streamingtjenester, spillesteder og butikker.
Se mere om kundetyper og priser på kundedelen af Kodas hjemmeside
- Hvad får man som kunde?
-
Når man er kunde hos Koda, er det fordi, man har indgået en musiklicens, hvor man betaler for brug af musik i det offentlige rum. Musiklicensen giver kunden ret at til at spille alverdens musik i det offentlige rum, som kunden bruger musikken i.
Se de forskellige licenser om brug af musik på Kodas kundeside
- Hvad går kundernes betaling til?
-
Den betaling, som Koda modtager fra kunderne, fordeles videre til medlemmerne.
Omkring 90 procent af kunders betaling går til musikkens skabere resten går til driften af Koda. Koda er med andre ord en nonprofitorganisation, fordi indtjeningen enten går til medlemmer eller til drift.
- Hvornår er musik blevet spillet i det offentlige rum?
-
At musik bliver spillet i det offentlige rum betyder, at musikken bliver spillet et sted, som alle kan få adgang til, ved fx at købe billet til en koncert eller besøge en cafe. Andre områder, hvor musik bliver spillet i det offentlige rum, er for eksempel musik spillet i radio, i tv, på internettet, i butikslokaler og biografer. Når man spiller musik i det offentlige rum, skal man have en musiklicens med Koda.
Virksomheder, der bruger musik til arbejde og hvor mere end 40 medarbejdere lytter til musikken på samme tid og sted, fx i en lagerhal eller en kantine, skal have en musiklicens med Koda. Hvis virksomheder holder firmafester med 800 deltagere eller derover, skal virksomheden også huske at indgå en musiklicens med Koda. Læs mere om musik til firmafester
- Hvad er ophavsret?
-
Ophavsretten sikrer, at musikskaberne har ret til en betaling for andres brug af deres værker, fordi skaberne har eneret til at råde over musikken på to måder:
- Musikskaberen har eneret til at gøre sin musik tilgængelig for andre
Det betyder, at det kræver tilladelse fra musikskaberen, når andre vil bruge musikskaberens musik. Hvis man for eksempel er en radiostation, skal man have en aftale med musikskaberner for at spille deres musik. - Musikskaberen har eneret til at fremstille eksemplarer af værket
Det betyder, at det kræver tilladelse fra musikskaberen, når andre indspiller en version af værket.
Læs mere om ophavsret og Kodas forvaltning af musikskaberes ophavsret
- Musikskaberen har eneret til at gøre sin musik tilgængelig for andre
- Skal jeg betale til Koda, når jeg har købt musikken?
-
Ja, når du har fx købt en cd eller et musikstreamingabonnement (Spotify og lignende), har du ikke købt retten til at spille musikken offentligt, men kun privat. Betalingen til Koda går til musikkens komponister og sangskrivere for den offentlige brug af deres musik.
- Skal jeg betale til Koda, hvis jeg betaler licens?
-
Ja, du skal have en musiklicens med Koda, når du bruger musik i din forretning eller andre offentlige steder, også selv om du betaler licens. Betalingen til Koda dækker den værdi, som musikken skaber for de virksomheder, der bruger musik, fx butikker, restauranter og fitnesscentre. I Koda sørger vi for at den værdi, som musikken skaber i det offentlige rum - fx gode oplevelser eller god stemning - går tilbage til dem der har skabt musikken.
- Hvordan beregner Koda min pris?
-
Prisen for din musikaftale bliver beregnet ud fra, hvor du bruger musik, og hvordan musikken bliver brugt. Der er for eksempel forskel på, om du bruger baggrundsmusik eller afholder livekoncerter. Når du bruger baggrundsmusik i din forretning, bliver prisen beregnet ud fra størrelsen på det areal, hvor du spiller musik for dine kunder eller gæster. Når du arrangerer livekoncerter, bliver prisen beregnet ud fra billetindtægt og antal tilhørere. Find dit område og beregn din pris her.