Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig

Medlemskab

Hvad betyder et medlemskab af Koda?

Når du melder dig ind i Koda, overdrager du eneforvaltning af retten til offentlig fremførelse og indspilning til Koda. Det betyder, at vi sørger for at opkræve betaling hos brugere af din musik og at udbetale til dig, når din musik bliver brugt. Det betyder også, at du ikke kan forhindre, at andre spiller eller indspiller dine værker, når de først er blevet offentliggjort, så længe brugerne betaler for det. Ophavsretten til værket har du stadigvæk og du bestemmer således, om andre skal have lov til at bearbejde din musik/tekst, sætte ny tekst til din musik eller lignende.

 

Hvad skriver jeg under på?

Medlemserklæringen er en juridisk bindende aftale mellem Koda og dig som medlem. Aftalen kaldes også en forvaltningsaftale, og når du underskriver den, overdrager du forvaltningen af vigtige dele af ophavsretten til din musik/tekst til Koda. Derfor kan du ikke lave særaftaler med andre parter om brug af enkelte af dine værker. Du kan heller ikke indgå særlige aftaler med andre om, at de må bruge din musik, uden at der betales til Koda for offentlig fremførelse og til NCB for indspilning.

Hvad koster det at blive medlem?

Det koster 650 kr. at blive meldt ind som komponist/tekstforfatter. Det koster 3.500 kr. at blive medlem som musikforlag. Der er i begge tilfælde tale om et engangsbeløb, der betales ved indmeldelsen. Der er altså ikke noget årligt gebyr eller kontingent.

MELD DIG IND HER

 

Skal jeg melde mig ind i Koda, hvis jeg skriver tekster?

Det er først aktuelt at blive medlem af Koda, når der er sat musik til dine tekster, og der er udsigt til, at musik og tekst vil blive fremført offentligt. Vi udbetaler kun for tekster i forbindelse med musik. Musikværker kan registreres og udbetales selvom det er uden tekst, dvs. instrumental. NCB kan dog også forvalte rettighederne til monologer og lignende, hvis disse skal indspilles. Det kan du læse mere om her

Hvordan opnår jeg stemmeret til Kodas generalforsamling?

Som Koda-medlem er du enten stemmeberettiget eller ikke-stemmeberettiget medlem.

Som ophavsperson (tekstforfatter, komponist eller arving) opnår du stemmeret, når din Koda-indtjening udgør

  • mindst kr. 4.000 i gennemsnit pr. år i mindst tre på hinanden følgende år, eller
  • mindst kr. 30.000 inden for et år.

Som forlagsmedlem (musikforlægger) opnår du stemmeret, når din Koda-indtjening udgør

  • mindst kr. 10.000 i gennemsnit pr. år i mindst 3 på hinanden følgende år, eller
  • mindst kr. 100.000 inden for et kalenderår.

Når du som medlem en gang er blevet stemmeberettiget, bevarer du din stemmeret uanset størrelsen af fremtidig indtjening.

Hvad er forskellen på Koda og NCB?

Når du melder dig ind i Koda, bliver du samtidig medlem af Nordisk Copyright Bureau (NCB).

Koda og NCB varetager hver deres rettigheder. Koda indhenter betaling for såkaldte offentlige fremførelser, som omfatter musik spillet til koncerter, i radio og tv, på restauranter og spillesteder mv. NCB administrerer rettighederne til indspilning og kopiering af musik på cd, dvd, film, video m.fl. Koda forvalter dine rettigheder til offentlig fremførelse af dine musikværker, men har overdraget forvaltningen af rettigheder til indspilning og eksemplarfremstilling (de mekaniske rettigheder) til NCB.

Hvad er Mit Koda?

Mit Koda er nøglen til udveksling af information mellem dig og os. Ud fra de oplysninger du giver os, kan vi sende udbetalinger til dig for de offentlige fremførelser, du måtte have. Du skal registrere dine værker og sørge for at rapportere dine koncerter på Mit Koda.

Du kan se alle detaljer om dine udbetalinger fra Koda og fra NCB og opdatere dine kontaktoplysninger.

På Mit Koda har du adgang til:

  • Værker (Registrer værk/Værkliste/Værksøgning)
  • Koncerter & Udland (Rapporter koncert/Koncertliste/Sætlister/Artister/Rapportering af udenlandske fremførelser)
  • Konto & Afregning (Kontooversigt/Søg Koda afregning/Søg NCB afregning/NCB momsbilag)
  • NCB web services (Adgang til dine udbetalingsbilag fra NCB m.v.)
  • Profil (De kontaktoplysninger vi har registreret)
  • Hjælp (en guide til at bruge de forskellige funktioner)

SE VIDEOGUIDES TIL MIT KODA

Vi har optaget en række videoer, der gerne skulle være en hjælp til at registre værker, rapportere koncerter, søge i din kontooversigt m.fl. Det er den hurtige vej til hvordan du gør. 

Kan jeg være medlem af flere forvaltningsselskaber?

Det er muligt at have et delt medlemskab mellem to forvaltningsselskaber. Det ene selskab kan for eksempel forvalte dine fremførelsesrettigheder for sit eget territorium, mens det andet selskab tager sig af resten af verden. Hvilke fordele og ulemper der er forbundet med at opsplitte forvaltningen af rettigheder, kan du få oplyst ved at kontakte [email protected]

 

Hvordan bliver Kodas omkostninger dækket?

Når dine penge kommer til udbetaling, er omkostningerne til administration fratrukket. Koda har den den laveste administrationsomkostning af alle forvaltningsselskaber i verden. Af Kodas samlede indtægter (betaling fra kunder + renter), bruger vi typisk 10 pct. på administration. Kodas årsberetning offentliggøres hvert forår og kan hentes her

Kan jeg selv forvalte nogle af mine rettigheder?

Ja. Det er muligt selv at forvalte dine rettigheder inden for visse kategorier.

Læs mere om fuldstændig selvforvaltning af kategorier

Hvordan melder jeg mig ud af Koda?

Udmeldelse af Koda kan ske med 6 måneders varsel til udgangen af et kalenderår.

Bruges din musik i opsigelsesperioden får du naturligvis samme betaling fra Koda som hidtil, ligesom du fortsat kan følge med i, hvordan dine værker er blevet brugt, og klage, hvis der er noget, du mener, er forkert.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på [email protected].

 

 

Kan Koda hjælpe med min kontrakt?

Nej. Som sangskriver og/eller musiker er der mange former for aftaler og kontrakter, som du måske vil stifte bekendtskab med. Det kan være pladekontrakter, managementaftaler, bandaftaler, kontrakter om liveoptræden, tv-aftaler, forlagsaftaler, produceraftaler, licens- og distributionsaftaler etc. Skal du indgå en kontrakt, så er det altid en god idé at søge juridisk bistand.

Hvis du er medlem af Dansk Musiker Forbund eller Dansk Artist Forbund, så kan de hjælpe dig med rådgivning. På deres hjemmesider kan du finde eksempler på standardkontrakter til download.

Som medlem af Koda har du også adgang til juridisk rådgivning via Jurakontoret, administreret af DPA, Autor og DKF. Jurakontoret kan rådgive dig i forbindelse med ophavsret, rettigheder, kreditering og forlagskontrakter. Telefontid: onsdag kl. 9-15. Kontoret kan træffes på 20757539 eller 33121585 eller via [email protected]

Er du ikke medlem af Koda eller en af komponist- eller brancheforeninger, som yder juridisk bistand, kan du fx henvende dig til Kunstnernes Retshjælp, som tilbyder gratis rådgivning.