Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig

Onlinegiganter under pres

Koda arbejder fortsat intensivt på, at onlinemastodonter som YouTube og Facebook skal forpligtes til at betale for den musik, der i høj grad driver trafikken til tjenesterne. Striden koncentrerer sig lige nu om et EU-forslag om ophavsret.

Koda fortsatte i 2016 sin indsats for at sikre en rimelig betaling til medlemmerne, når deres musik benyttes på de meget populære globale onlinetjenester, hvor brugere kan dele indhold.

Blandt andre YouTube og Facebook sikrer sig en stor del af deres milliardindtægter takket være kulturelt indhold. Men de store onlinetjenester kan udnytte et smuthul i EU-lovgivningen til enten at betale intet eller meget lidt tilbage til skaberne af det attraktive kulturelle indhold.

Koda og en række allierede har længe forsøgt at få lukket smuthullet i lovgivningen. Man håbede, at det ville lykkes, da et EU-forslag til en ny europæisk ophavsret blev præsenteret i september 2016.

Forslag går ikke hele vejen

”Men sådan gik det desværre ikke. I hvert fald ikke i første omgang,” siger Kodas direktør Anders Lassen og fortsætter:

”EU-forslaget sender ganske vist et signal til de store onlinetjenester om, at de skal til at spille efter reglerne. Men forslaget går desværre ikke hele vejen, for det forpligter ikke disse tjenester til at betale for brugen af musik,” konstaterer Anders Lassen.

Slaget er dog langt fra tabt, for inden direktivet skal vedtages i EU formentlig sidst på året i 2017, skal det til høring i blandt andet Europa-Parlamentet og det danske Folketing.

Koda er derfor i fuld gang med arbejde for at få indført ændringer, så onlinegiganterne forpligtes til at betale for brug af kulturelt indhold. Der er mange allierede i denne indsats. Koda gør fælles front med andre europæiske forvaltningsselskaber og politikere, som har sympati med de kreative kræfter, der går glip af milliardstore summer.

Politisk rygdækning

”I dag henter store onlinetjenester som for eksempel YouTube over 60 procent af deres omsætning alene på brugen af kulturelt indhold, hvilket de enten betaler intet eller meget lidt for. Det er hverken fair overfor komponister og sangskrivere eller overfor konkurrerende onlinetjenester som Spotify, der netop er forpligtet til at betale. Vi ser derfor frem til at arbejde tæt sammen med politikerne i 2017, så vi forhåbentligt ender med et færdigt direktiv, der én gang for alle sætter en stopper for de konkurrenceforvridende og urimelige vilkår,” siger direktør Anders Lassen.

Han glæder sig over, at Kodas sag får opbakning fra politikere på begge fløje, og han understreger, at der er langt mere på spil end tabte indtægter for den enkelte komponist, kunstner eller filminstruktør.

”Der kan også blive tale om store tab af arbejdspladser og forspildt økonomisk momentum for det danske samfund, hvis man spænder ben for rimelige indtægter til for eksempel sangskrivere og komponister. Det er afgørende, at dem der producerer det populære kulturelle indhold kan leve af det. Lige nu skaber den boomende kreative industri masser af arbejdspladser i ind- og udland. Denne industri er ifølge en tidligere rapport den tredjestørste i Europa målt på beskæftigelse. Og de kulturelle og kreative industrier tegner sig faktisk for syv millioner jobs,” siger Koda-direktør Anders Lassen.

 

 

<< Læs forrige artikel                                                                      Læs næste artikel >>

 

 

 

Der kan blive tale om store tab af arbejdspladser og forspildt økonomisk momentum for det danske samfund, hvis man spænder ben for rimelige indtægter

Anders Lassen, direktør