Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Til trods for at musikindustrien i 2015 omsatte for knap 6,8 milliarder kr., er der potentiale for yderligere vækst.

Musikken omsætter for milliarder - men der er vækstpotentiale

Sidste år bidrog musikbranchen med knap 6,8 milliarder kroner til dansk økonomi. Det viser nye tal, som den samlede branche offentliggør i dag. Ifølge Koda er der potentiale for yderligere vækst med en justering af nuværende lovgivning.

Musik er en milliardindustri og branchen bidrog sidste år med knap 6,8 milliarder til den danske økonomi. Det dokumenterer rapporten Dansk Musikomsætning 2015, som udkommer i dag.

Særligt på området for indspillet musik forsætter den opadgående kurve. I 2015 omsatte den indspillede musik for 2,8 milliarder, hvilket er en vækst på 5 procent fra 2014 til 2015. En positiv udvikling, som først og fremmest skyldes musikbranchens fokus på streaming, som i 2015 omsatte for 969 millioner kroner. En omsætning, der er steget med 33 procent på blot et år, og hele 203 procent fra 2012 til 2015.

”Først og fremmest er det selvfølgelig rigtigt positivt at konstatere, at musikbranchen bidrager med milliarder til den danske økonomi, og at de abonnementbaserede streamingtjenester har voksende fodfæste i befolkningen. I samme ombæring er det dog vigtigt at understrege, at der blandt andet på grund af en forældet EU-lovgivning stadig er rigtig meget ”gratis” musik i cirkulation på tjenester som for eksempel YouTube, og der er derfor potentiale for yderligere vækst,” siger Kodas direktør, Anders Lassen, og uddyber:

”Væksten kommer dog ikke af sig selv - det kræver politisk opbakning til musikindustrien. Derfor har Koda nu gennem en længere periode i både EU og herhjemme arbejdet intensivt på at få politikerne til at justere den nuværende lovgivning, så den passer til nutidens digitale musikforbrug. Dette vil kunne være med til at sikre, at musikkens skabere får en fair betaling for deres værker, når de spilles på de ”gratis” musiktjenester, og samtidig sikre en bæredygtigt fremtid for musikbranchen som en helhed.” 

Læs også: Den kreative industri går glip af milliarder

 

En branche i udvikling

Dansk Musikomsætning er for fjerde år i træk udarbejdet af Rambøll på vegne af IFPI, Koda, Dansk Live, MXD, Gramex og Musikforlæggerne. Og med en omsætning på knap 6,8 milliarder i 2015 har musikbranchen oplevet en stigning på mere end 700 millioner siden 2012. Det er en vækst på 12 procent, og det er ifølge direktør i Rambøll, Henrik Seiding et flot resultat: 

”Rambøll har i en årrække lavet en veldokumenteret branchestatistik for den danske musikbranche. Med en omsætning på 6,8 milliarder kroner og en vækst på 12 procent på blot tre år fastslår opgørelsen, at det er en branche med økonomisk pondus. Især når man sammenligner med den generelle udvikling i Danmark, hvor væksten fra 2012 til 2015 blot ligger på 1 procent.”

Find hele rapporten her

 

Fakta
  • Musikbranchen har en omsætning på 6,757 milliarder i 2015
  • Den årlige omsætning svarer til 3.931 årsværk (et årsværk udgør 37 timers arbejde i 52 uger = 1924 timer)
  • Indspillet musik udgør 41,9 procent af den samlede omsætning i musikbranchen i 2015 svarende til 2,828 milliarder
  • Livemusik udgør 57,3 procent af den samlede omsætning i musikbranchen i 2015 svarende til 3,873 milliarder
  • Musikeksport udgør 8,4 procent af den samlede omsætning i musikbranchen i 2015 svarende til 564 millioner

Dansk Musikomsætning 2015 vil blive diskuteret ved en paneldebat på Folkemødet den 17. juni med repræsentanter fra Rambøll, Dansk Live, IFPI og DMF.

Læs mere om arrangementet på Folkemødet