Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Europe for Creators skal skabe forståelse for, hvad der er på spil, når der den 12. september skal stemmes om et nyt ophavsretsdirektiv i Europa-Parlamentet.

Kodas formand: Støt op om kampen for bedre vilkår for Europas kunstnere

Koda har tilsluttet sig en ny alliance, der kæmper for et ja til ophavsretsdirektivet og for bedre vilkår til alle Europas kunstnere. Kodas formand opfordrer alle medlemmer til støtte op om kampen.

En ny alliance af organisationer og kunstnere fra hele Europa har set dagens lys: Europe for Creators. Alliancen er sat i verden for at skabe forståelse for, hvad der er på spil, når der den 12. september skal stemmes om et nyt ophavsretsdirektiv i Europa-Parlamentet. Koda bakker op om Europe for Creators, og vi opfordrer alle medlemmer til at gøre det sammen med os.

For vi har brug for et nyt direktiv. Vi har brug for en håndfast regulering af de internetgiganter, der i dag freerider på andres indhold, uden at betale ordentligt for det. Vi har brug for nogle helt klare spilleregler på det digitale marked, der kan sikre, at dem, der leverer det kreative og kunstneriske indhold, som de digitale tjenester tjener fedt på, bliver ordentligt betalt for det.

Sker det ikke, risikerer rigtig meget af det kreative indhold, de fleste mennesker tager som en selvfølge i dag at forsvinde. Og internettet, som det demokratiske frirum for kreativitet og meningsudveksling, vi ønsker det skal være, risikerer at blive stærkt begrænset. For hvis pengestrømmene på nettet fortsætter med at blive så urimeligt fordelt, som det sker i dag, vil kilden til kreativt indhold ikke blive tilstrækkeligt vandet og kan ende med at tørre ud.

Vi ønsker et frit og fair internet

Fra internetgiganternes side har været ført en massiv skræmmekampagne, der udelukkende har haft til formål at vildlede politikerne. ”Så er det slut med memes og Gifs,” lyder det fra modstanderne, der samtidig har tordnet frem med påstande om, at ytringsfriheden er truet, og at regulering vil medføre censur.

Sludder fra a til z, men effektiv lobbyisme. Desværre. For politikerne i EU blev bekymrede. Og det var præcis det, modstanderne af en lovmæssig regulering ville opnå.

Derfor kæmper vi sammen med vores allierede i Europe for Creators for et JA til direktivet ved afstemningen den 12. september og mod misinformationer om ophavsretsdirektivet. Fordi vi ønsker et frit og fair internet, hvor ikke kun internetgiganternes, men alle led i værdikæden tilgodeses.

- Niels Mosumgaard, formand for Kodas bestyrelse


Sådan kan du støtte kampen:

 

Derfor er modstandernes påstande sludder:
  • Påstand: Loven vil skabe censur
    Fakta: Det nye lovforslag handler om at forpligte de store kommercielle onlinetjenester på at indgå en aftale om betaling for deres brug af det rettighedsbeskyttede materiale, der uploades på deres platforme. På den baggrund kan forbrugerne frit og lovligt dele indholdet på deres tjenester. Loven handler derfor IKKE om at begrænse eller fjerne materiale, men om at tillade og gøre så meget som overhovedet muligt tilgængeligt.
  • Påstand: Loven vil hindre ytringsfriheden
    Fakta: Lovforslaget vil ikke hindre ytringsfriheden. Faktisk er der specifikt arbejdet med behovet for at beskytte ytringsfriheden, og Ministerrådets juridiske tjeneste har dertil konkluderet, at der IKKE er tale om et oplæg, der hæmmer ytringsfriheden. Hvis der var den mindste frygt for, at det vil hæmme ytringsfriheden, ville tusindvis af kunstnere over hele EU naturligvis heller ikke støtte reformen.
  • Påstand: Loven vil væren enden på memes og gifs
    Fakta: Lovforslaget vil ikke være en dødsdom over memes og gifs. De vil stadig bestå, da de hører under satire og parodi og derfor er undtaget via artikel 5 stk. 3.k. i Info-Soc-direktivet.

EUROPE FOR CREATORS består af en række organisationer, der repræsenterer Europas kunstnere og rettighedshavere, heriblandt forfattere, komponister, musikere, sangere, malere, billedhuggere, instruktører, producere, journalister, videnskabsfolk og akademikere – alle de, der varetager et af de 12 millioner job inden for EU’s kreative brancher. Se alle, der står bag Europe for Creators her

Læs mere om den urimelige betalingen til kunsterne her