Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Hamferð
Fotograf: Beinta á Torkilsheyggi

Hamferð – færøske sangtraditioner med et moderne udtryk

Hamferð er et færøsk udtryk for synet af sejlere, der viser sig for deres kære – ofte kort tid før de dør. Hamferð er også navnet på et færøsk doom-band, som i år er nomineret til Nordisk Råds Musikpris for værket ’Támsins likam’.

Siden 2008 har bandet, der består af forsangeren, Jón Aldará, guitaristerne, Theodor Kapnas og John Áki Egholm, bassisten, Ísak Petersen, trommeslageren, Remi K. Johannesen og keyboardspiller, Esmar Joensen, sat sig tungt på den færøske metal-scene og formået at forene gamle færøske sangtraditioner med et moderne musikalsk udtryk. Idéen om at spille doom opstod hos bandets ene guitarist:

"Hamferð startede som band i 2008. Vores guitarist John fik idéen om at prøve at skabe doom metal på færøsk, og idéen fungerede så godt, at vi bare har fortsat med at udvikle den. Jeg synes, at det er ret svært at beskrive vores musik rent genremæssigt. Vi er selvfølgelig et doom band, men doom er en meget bred genre, så titlen betyder ikke nødvendigvis så meget. Når vi skriver musik, så handler det rigtig meget om at udtrykke den rette stemning," fortæller Theodor Kapnas fra bagsædet af en minibus i Tyskland, hvor bandet lige nu er på vej på en seks dages turné i Tyskland, Holland og Belgien.

Mørke og tungsind

Doom er tungere og langsommere end nogen anden metalgenre, og teksterne spiller en væsentlig rolle - tekster som ofte tager afsæt i pessimisme, mørk atmosfære, fortvivlelse og håbløshed. Når man er bandmedlem i et doom-band, som Hamferð, som også har valgt at synge på færøsk, ved man om nogen, hvordan man får mørke og tungsind til at komme til udtryk i musikken:

"Teksterne har stor betydning for os. Det er selvfølgelig lidt af et paradoks, da de fleste af vores lyttere ikke forstår færøsk, men teksterne er en stor del af vores samlede udtryk, og jeg tror, at det påvirker, hvordan folk oplever musikken, selv om der er mange, der måske ikke forstår selve ordene," forklarer Theodor Kapnas.

Spøgelser og forbandelser

Navnet Hamferð kommer fra gamle færøske folkesagn, fortæller Theodor Kapnas:

"Der findes historier, typisk om kvinder, der har set spøgelser af sine nærmeste, før de er taget ud at fiske, jage eller lignende. Den slags åbenbarelse blev fortolket som en advarsel for, at noget slemt ville ske med den person. Der findes for eksempel historier om kvinder, som har set deres mænd stå dryppende våde i døråbningen til deres soveværelse natten før, de tog ud at fiske. Hvis man fortalte, hvad man havde set, så ville forbandelsen efter sigende ramme en selv. Så det er et meget passende navn til et doom orkester," forklarer Theodor Kapnas.

Metal-scenen på Færøerne

Metal-scenen står fortsat meget stærkt på Færøerne rent kvalitativt:

"Vi har et par rigtig gode bands, der laver spændende ting lige for tiden. Men der er desværre lidt mindre aktivitet på den lokale scene, end der har været over de sidste fem til ti år. På et lille sted som Færøerne er metal-scenen meget afhængig af stærke generationer af musikere, og vores generation er måske kommet til et punkt, hvor flere og flere af musikerne stopper med at spille i bands. Så vi har brug for en ny generation, der synes, det er fedt at stå i et øvelokale og spille metal," forklarer Theodor Kapnas, som samtidig fortæller, at fanskaren for Hamferð og for færøsk metal er meget vedholdende og loyal:

"Det er selvfølgelig en stor fordel at have en loyal fanskare. Hvis man sammenligner de små subgenrer af metal med mere kommerciel musik, så er loyaliteten en af de store forskelle. Det tager meget længere tid at bygge at band op, når man er del af en lille niche, men når man har formået det, så har man en loyal fanbase, som ikke glemmer bandet efter et par måneder med inaktivitet."

Nordisk Råds Musikpris

Hamferð er nomineret til Nordisk Råds Musikpris for albummet ’Támsins likam’. Efter de to foregående album fra 2010 og 2013 har Hamferð med udgivelsen af Támsins likam' fuldendt trilogien, som har været næsten et årti undervejs. Og nomineringen har stor betydning, fortæller Theodor Kapnas:

"Det er selvfølgelig en stor ære at være nomineret til Nordisk Råds Musikpris. Da vi begyndte at arbejde på “Támsins likam”, valgte vi meget tidligt i processen at have fokus på, at musikken skulle være én sammenhængende komposition og ikke kun en samling af sange. Så vi er meget stolte over, at pladen har fået en så prestigefuld nominering for dens komposition, og vi glæder os til prisceremonien om en måned," forklarer Theodor Kapnas og uddyber:

"Vi har været undervejs som band igennem det sidste årti, og vi har brugt den tid til at skabe det udtryk, som vi har prøvet at manifestere i 'Támsins likam'. Vores første udgivelse, Ep’en 'Vilst er síðsta fet', var det første led i at skabe et konceptuelt udtryk for bandet. Et par år senere udgav vi pladen, 'Evst', hvor teksterne binder pladen sammen. Der er også et par temaer, der går igennem flere af numrene. Men med 'Támsins likam' ville vi arbejde på en måde, så både musik og lyrik hang sammen fra begyndelsen, og det synes vi, at vi er lykkedes med."

Ny udgivelse i pipe-line

Når de seks bandmedlemmer i Hamferð vender tilbage til Færøerne efter turneen i Tyskland, Holland og Belgien venter endnu en travl periode, som strækker sig ind i 2019:

"Vi har også en kortere Nordisk turné i december hvor vi bl.a. spiller i København og Odense. Og så har vi booket nogle spændende festivaler til 2019, bl.a. Wacken Open Air i Tyskland, som vi glæder os vildt meget til. Ellers håber og tror jeg på, at 2019 er året, hvor vi får skrevet plade nummer fire, så at der ikke går alt for lang tid, før vi kan udgive ny musik igen."

Koda medlemsarrangement på Færøerne med fokus på eksport

Den 13. november afholder Koda et medlemsarrangement på Færøerne med fokus på musikeksport – et arrangement, hvor man bl.a. kan møde Hamferð, som vil fortælle om, hvad de selv har gjort for at få deres musik ud over landegrænsen:

"At eksportere musik er svært - uanset hvor man kommer fra. Traditionelt har det været næsten umuligt at gøre fra Færøerne, da det har været en så stor logistisk udfordring at få udgivet og promoveret sin musik uden for Færøerne og at komme ud og spille. Det er heldigvis ændret ret drastisk. I dag findes der en platform for færøske musikere, som er klar til at tage de første skridt ud i verden. Her er der hjælp at hente til at få udgivet sin musik og komme ud at spille for de rigtige mennesker. Men det kræver selvfølgelig både god musik, at man tænker strategisk og benhårdt arbejde," afslutter Theodor Kapnas.

Læs mere om Kodas medlemsarrangement på Færøerne og tilmeld dig her.