Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig

God jul og godt nytår

På tærsklen til 2019 tager Kodas bestyrelsesformand, Niels Mosumgaard, et tilbageblik på året der gik samt et blik mod det kommende spændende år i Koda-regi.

Det har været et godt år i Koda. Et af de år, som man kan længes efter, hvor tingene sætter sig, og der er tilstrækkeligt meget ro til, at man kan orientere sig i det nye. Og så alligevel.

I bestyrelsen har vi efterhånden haft et par år til at lære hinanden at kende i den nye form, hvor foreningerne ikke har samme vægt som tidligere, men hvor inspiration fra medlemmerne valgt på generalforsamlingen har gjort sig gældende. Allerede her i foråret 2019 skal vi til valg igen, og det vil så gentage sig hvert år fremover med henholdsvis forlæggere og autorer på valg. Vi ved ikke, hvad det betyder, men vi ved, at der er en strategisk plan for at fastholde Kodas position i et marked med stærkere og stærkere konkurrence. 

Vi nød de første måneder af 2018 med den varme og gode fornemmelse af at forretningen havde rundet en omsætning på 1 milliard, men mente ikke det helt kunne gentage sig. Det ser det så ud til at gøre alligevel. Så selvom musikken er en presset økonomi, og det kan føles sløjt for den enkelte, så er der stadig en pengestrøm, som løber gennem Koda til rettighedshavere af alle slags. 

Vi hører tit ude i verden, at Koda er verdens bedste forvaltningsselskab – bare ærgerligt, at det er så lille – men det betyder, at der bliver lagt mærke til os. Vi er en rollemodel for også langt større spillere, fordi vi er transparente, og der er en god fornemmelse af, at pengene går ind og ud af systemet på en ordentlig måde. Vi har fokus på forretningen, for det er det forvaltningen og aftalerne går ud på, men vi er også klar over, at vi repræsenterer et kulturprodukt, en vare som kan sælges, fordi den også er kunst. Musikken er uendelig vigtig for folk, og det er den uanset om det er popmusik eller den eksperimenterende kunstmusik, uanset om den ledsager og understreger stemningen i de film, vi ser, eller om vi danser til den med vores børn. Musik er vigtig – og det er vigtigt, at den har en pris. 

Vi er kommet langt med en digital licensering af vores danske musik ud i verden sammen med TONO i Norge og TEOSTO i Finland, ligesom vi i det fællesskab fastholder de grundlæggende idéer ved det kollektive forvaltningsselskab, som gør vores musik stærk, når der skal forhandles aftaler. 

I samme bane er vi helt klar over, at digitaliseing også handler om service og overskuelighed for medlemmerne. Fra 2019 betyder det, at man som medlem kan følge med i sine indtægter løbende og få dem udbetalt hurtigere end vi har været vant til.

Det har været året, hvor vi nåede så langt med det nye direktiv om ophavsret i EU, at parlamentet den 20. september kunne vedtage deres bidrag, som så virkelig fint ud fra vores plads. Lige i disse dage er direktivet på vej igennem EU-møllen, hvor alle ender skal diskuteres på plads – og der har julefreden ikke sænket sig. Det er stadig lidt nervepirrende, og vi krydser fingre. 

Fra nytår åbner den nye portal med adgang til at søge de Kulturelle Midler. Det bliver et år, hvor vi skal have de sidste ting på plads, men vi håber, at det bliver væsentligt mere overskueligt, og at de Kulturelle Midler kan være med til at skabe og synliggøre musikken på en enklere måde for medlemmerne. 

2018 har været et godt år! Og tak til alle medlemmer, til alle der knokler i administrationen, til foreningerne omkring Koda, som gør en forskel på alle måder, og til Kodas bestyrelse for at være åbne for forandringer og samtidig holde blikket på bolden.

 

Glædelig jul og godt nytår

Niels Mosumgaard