Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Alex Vargas er ved årets udgave af DMA en af de fem nominerede til 'Årets Danske Sangskriver - Koda Prisen'.

Alex Vargas: Man skal opsøge kreativiteten

DMA er lige om hjørnet, og igen i år er Koda med til at hylde og sætte fokus på de danske sangskrivere med prisen Årets Danske Sangskriver - Koda Prisen. Som optakt til det store show har vi taget en snak om sangskrivning og inspirationskilder med de nominerede. Denne gang er det Alex Vargas, som giver et indblik i, hvordan han skriver sine tekster og skaber sin musk.

Alex Vargas er ved dette års udgave af DMA nomineret til hele fem priser. Blandt andet i kategorien ’Årets Danske Sangskriver - Koda prisen’ for sit arbejde med EP’en ’ Giving up the Ghost’. I den anledning har vi taget en snak med Alex Vargas om hans sangskrivningsproces og bedt om et par gode råd til andre sangskrivere. Alex fortæller blandt andet, at sangskrivningen altid har været hans største udfordring, men at han ved at opsøge ideerne og kreativiteten efterhånden har fået brudt barriererne ned.

Hvordan skriver du dine sange?

”Selv om jeg forsøger at variere mine tilgange, har jeg selvfølgelig nogle naturlige og instinktive veje at gå, når jeg skal skrive en sang. Ofte begynder jeg ud med en melodi, nogle akkorder eller et beat på enten guitar, klaver eller computeren. Teksten er ofte det allersidste i sangskrivningsprocessen, og nogen gange når jeg at komme langt med produktionen, før teksten falder på plads, og det sker som regel sammen med min kreative partner Tommy. Jeg præsenterer ham som regel for en ide eller noget tekst, og den del af processen er enormt spændende at udforske, for tit finder mine ideer nye veje i vores samarbejde. Sangskrivning er ellers en ret personlig ting for mig, men fordi Tommy og jeg har arbejdet sammen i så lang og kender hinanden rigtig godt, synes jeg, at mine tekster bliver mindst lige så personlige, når vi skriver sammen. Faktisk er det enormt stimulerende for mig, at have en permanent makker,” lyder det fra Alex Vargas, som fortæller videre om, at tekstdelen faktisk altid har været hans største udfordring:

”Jeg er ret perfektionistisk og har altid brugt enorm meget tid på at analysere mine tanker og ideer, før jeg går i gang med at skrive dem ned, og det har ofte blokeret min sangskrivning. Jeg tror grundlæggende, at det har bundet i en frygt for at sige noget forkert. For eksempel var der på EP’en (Giving up the Ghost)et par numre, som var rigtigt svære at få ud, men det handlede Ikke så meget om, at det var svært at sætte ord på mine følelser, men mere om at få sagt det på den ”korrekte” måde.  Lige nu sidder vi dog og arbejder på mit kommende album, og jeg føler, at jeg efterhånden har fået brudt nogle af mine barrierer ned.”

 

Det handler om ikke at sidde og vente på, at ideen kommer til én, men i stedet skal man opsøge kreativiteten - Alex Vargas

 

Hvad har du gjort for at få brudt dine barrierer ned?

”Jeg har talt åben om mine udfordringer med nogle mennesker, jeg stoler på, som så har givet mig nogle gode råd og værktøjer. Rådene har blandt andet handlet om, at jeg skal sætte mig selv fri, lade ordene ske og så rette til bagefter. Med andre ord skal jeg få mine sange ud af systemet, også selv om jeg ikke er 100 procent tilfreds. Det handler om ikke at sidde og vente på, at ideen kommer til én, men i stedet skal man opsøge kreativiteten. Jeg har efterhånden lært, at jeg har behov for at holde den del mig kørende, så jeg har altid et hjemmestudiet med mig på tur. Det er simpelthen sjovere, når jeg bliver ved med at arbejde på min musik og ser, hvor langt jeg kan skubbe mig selv. Det er træning, konstant træning.”

Hvilken af dine sange er du mest glad for rent tekstmæssigt?

”Det lidt som at spørge min mor om, hvilket et af hendes børn, hun elsker mest. Jeg er egentligt ret stolt og glad for alle sange, jeg har lavet, så det kan jeg ikke rigtig give dig et svar på”

Hør Alex Vargas’ EP ’Giving up the Ghost’ på din foretrukne streamingtjeneste her

Gode råd til sangskrivning?

”På baggrund af mine egne erfaringer, vil jeg råde alle til ikke sidde og vente på, at den gode ide opsøger én, men i stedet skal man arbejde hårdt og blive ved med presse sig selv. Jeg tror også, at det er vigtigt ikke at holde sin kunst hemmelig. Man skal blotte sig og tage ud og spille sine demoer for folk, man stoler på, og ikke tage kritikken for personligt.”

Hvem er dine sangskriverforbilleder?

”Det er meget forskellige steder, jeg henter min inspiration fra. I øjeblikket sidder jeg meget og arbejder med produktioner, så det er især den del, jeg lytter til. For eksempel har jeg skamlyttet D’Angelos ’Black Messiah’, for produktionerne på albummet er helt exceptionelle. Hver gang jeg skal bruge klap i mine produktioner, lytter jeg til det album, og særligt til nummeret ’Ain't That Easy’, for her der nogle offbeat- og gruppeklap, som er så spændstige. Derudover lytter jeg meget til hiphop, og lige nu særligt Anderson.Paak og Kendrick Lamaar på grund af trommerne i deres produktioner.”

Hør D’Angelos ’Ain't That Easy’’ på din foretrukne streamingtjeneste her

Hvad betyder det for dig at være nomineret?

”Det betyder en del med netop denne pris, fordi den så specifikt handler om den del af kunsten, jeg lægger meget af min personlighed i og samtidig har kæmpet en del med, så det er et kæmpe skulderklap at være nomineret.”

 

MERE OM DANISH MUSIC AWARDS 2016