Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig

Forvaltningsselskaber i Danmark

Den danske musikbranches forvaltningsselskaber er nonprofit medlemsorganisationer, som står for kollektivt at forvalte bestemte økonomiske rettigheder i overensstemmelse med bestemmelserne i ophavsretsloven. Forvaltningsselskaberne overtager ikke medlemmernes rettigheder, men arbejder udelukkende med forvaltningen af dem. 

Herunder en liste over de danske forvaltningsselskaber, I bør kende. 

Koda (Komponistrettigheder i Danmark) er en nonprofit medlemsorganisation, hvis primære formål er at forvalte fremførelsesrettigheder - det vil sige brug af beskyttet musik i det offentlige rum - på vegne af komponister, tekstforfattere og musikforlæggere. Når musik bliver spillet offentligt (radio, tv, online eller til koncerter), har Koda sørget for aftaler med brugerne af musikken om en betaling, som de så afregner videre til alle rettighedshavere 

NCB: (Nordic Copyright Bureau) er en nonprofit medlemsorganisation, ejet af Koda og de øvrige nordiske selskaber (TONO i NorgeTeosto i Finland, Stim i Sverige og STEF i Island). NCB forvalter de mekaniske rettigheder på vegne af alle de nordiske selskaber. NCB forvalter medlemmernes mekaniske rettigheder og synkroniseringsrettigheder - det vil sige rettigheder til kopiering, fremstilling af eksemplarer og indspilning af musikværkerI overensstemmelse med Kodas aftaler med musikbutikker, streamingtjenester, musikudgivere og producenter indhenter NCB betaling, som herefter afregnes videre til medlemmerne. 

Gramex: er en nonprofit medlemsorganisation, som forvalter fremførelsesrettigheder på vegne af de udøvende kunstnere og musikselskaberneSangere og musikere har ret til betaling, når de medvirker på udgivne musikindspilninger, som spilles offentligt fx i radio, på tv eller i butikker. Gramex indgår aftaler med musikbrugerne om betaling – i nogle tilfælde i samarbejde med Koda – og afregner videre, dels til de udøvende kunstnere, dels til musikselskaberne, i forbindelse med deres producentrettigheder på indspilningerne. 

Copydanvaretager såvel ophavspersonernes, de udøvende kunstneres, som udgivernes og producenternes rettigheder i forskellige sammenhænge, hvor det er praktisk at licensere alles rettigheder samlet. Copydan består af forskellige foreninger, svarende til de vigtigste licenseringsområder. Koda er med, når området indeholder ret til musikfremførelse – for eksempel i kabel-tv, m.m. (Copydan Verdens TV) – og desuden ved blankmedievederlag (kompensation for den lovlige privatkopiering, Copydan Kultur Plus). 

 

Forrige side                                                                                            Næste side