YouTube lancerer dansk version i dag

I dag lancerer Google en særlig dansk version af YouTube. En udgave med danske annoncer, der betyder, at kunstnerne på længere sigt får penge, når deres musik bliver spillet på tjenesten. Grunden til, at det er på længere sigt og ikke fra i dag er, at vi endnu ikke har en endelig aftale på plads med YouTube.

Koda og YouTube er enige om mange af de overordnede principper, der skal sikre betaling til kunstnerne, men aftalen er ikke endeligt på plads. Vi er i øjeblikket i intense forhandlinger med YouTube, og vi arbejder på en løsning hurtigst muligt, men forhandlingerne er også meget komplekse - blandt andet fordi det ikke kun er danske interesser, der skal tages hensyn til. Foruden Koda forhandler Google også med internationale forlag og flere andre Europæiske forvaltningsselskaber. 

Penge til kunstnerne fra den digitale verden

For Koda er det helt afgørende, at kunstnerne får penge, når deres musik bliver brugt offentligt. Og i disse år, hvor flere og flere hører musik  og ser video på nettet, er det utrolig vigtigt, at vi også sikrer en økonomi til kunstnerne fra den digitale verden. Derfor handler det i høj grad for os om at få bygget et kommercielt marked op på nettet. For fem år siden var der ingen penge til kunstnerne i den digitale verden, sidste år havde vi indtægter på næsten 30 mio. kr. alene fra video- og musik-streamingtjenesterne. Vi har klare forventninger til, at dette beløb stiger i takt med, at vi indgår aftaler med tjenester som YouTube, og at flere danskere bruger streamingtjenester som Wimp og Spotify.

En aftale med YouTube vil samtidig udrydde stort set alt ikke-licenseret brug af musik på nettet. En aftale med YouTube markerer dermed også et afgørende skridt på vejen til at sikre, at danskernes musikforbrug foregår på lovlige tjenester.

Det er ingen hemmelighed, at YouTube har været i Danmark længe. I den tid er tjenesten blevet et vigtigt sted på nettet for mange folk til at opdage og lytte til musik og se video, og kunstnere bruger også siden til at være i kontakt med deres fans i hele verden. Det nye er nu, at der forhåbentlig inden længe også følger en betaling med.

Seneste nyt

17. januar 2018
Anne Linnet – følelser har ingen alder (del 2)
Anne Linnet kræver næppe nogen nærmere introduktion. Med en karriere, som spænder over fire årtier, har hun manifesteret sig på den danske musikscene og rodfæstet sig som en ufravigelig del af dansk musik- og kulturliv. Musikken har altid været der i Anne Linnets 64-årige liv – et liv med musikken, som hun ikke ville være foruden, men som kræver, at man rent faktisk elsker, det man gør – for talent alene gør det ikke, og man kommer ikke sovende til succesen og et mangeårigt karriereforløb.

16. januar 2018
Filmkomponisten Jonas Struck – musikken skal give plads til at filmen kan ånde
Filmkomponisten Jonas Struck har haft et travlt år sidste år. Som komponist på ikke mindre end fem film, bl.a. til den anmelderroste ’QEDA’ og til filmen om tennislegenderne Borg og McEnroe, levner det ikke mange ledige stunder. Filmmusikken er det, der fylder allermest hos den 45-årige komponist, der også har en baggrund fra det nu opløste Swan Lee. Jonas Struck fortæller her om overgangen fra jazzkomponist, til Swan Lee og til at etablere sig solidt som filmkomponist.

16. januar 2018
Danmark blomstrer på Eurosonic Noorderslag 2018
I denne uge drager den internationale musikbranche til Holland for at deltage i den største festival dedikeret til ny europæisk rytmisk musik, Eurosonic Noorderslag. Festivalen sætter i år fokus på Danmark og danske kunstnere. Hele 22 danske navne er i år på plakaten, når festivalen afholdes i den hollandske by Groningen fra den 17. – 20. januar.