Tve-værker længere leve!

Ny eu-lovgivning om udvidelse af beskyttelsestiden for tve-værker

Tve-værker er musikværker, hvor en komposition og en tekst kombineres til et nyt musikalsk værk. Nye regler fra eu forlænger nu beskyttelsestiden for nogle af disse tve-værker. De musikværker, der får glæde af de nye regler er musikværker, hvor musikdelen og tekstdelen er skrevet samtidig og specifikt for hinanden. Komponisten og tekstforfatteren har altså haft det samme mål: at skabe et musikværk i fællesskab.

Dansk implementering
Den 17. april 2013 blev der i Folketinget vedtaget en ny eu-lovgivning, som udvider beskyttelsestiden for den slags tve-værker, hvor musikdelen og tekstdelen er skrevet specifikt for hinanden. Normalt ville rettighederne udløbe separat for musikdelen og tekstdelen, når der er gået 70 år efter hver af ophavsmændenes dødsår. Efter de nye regler er tve-værkernes beskyttelsestid ændret til 70 år efter dødsåret for den længstlevende ophavsmand; komponist eller tekstforfatter.

Lovgivningen, som trådte i kraft per 1. november 2013, bevirker at der vil ske en genoplivning af værksandele på eksisterende delvis frie tve-værker - dvs. værker, hvor musik og tekst er skabt specifikt til hinanden, men hvor fx musikdelen er beskyttet, mens tekstdelen er fri. I praksis kunne dette komme på tale, når der allerede er gået 70 år efter dødsåret for fx komponistens dødsår, men der endnu ikke er gået 70 år efter dødsåret for fx tekstforfatteren. I dette tilfælde, ville komponistens rettigheder blive genoplivet. Genoplivningen finder som nævnt kun sted hvis værkerne oprindeligt er skrevet specifikt for hinanden. Reglerne finder kun anvendelse fremadrettet og berører dermed ikke udnyttelser, der har fundet sted før lovens ikrafttræden.

Håndtering i praksis
Koda er i øjeblikket i gang med at identificere omfanget af berørte værker, samt analysere behovet for at tilrette værkdata og systemer. Samtidig bliver der tænkt i,  hvordan vi fremover håndterer registreringen af berørte værker, både nytilkomne og eksisterende, og hvordan vi mest hensigtsmæssigt koordinere og udveksler informationerne med vore udenlandske forvaltningsselskaber. 

I den forbindelse vil vi gerne opfordre til, at man retter henvendelse til os på skj@koda.dk, såfremt man mener at have rettigheder til/repræsentere rettigheder til tve-værker, hvor tidligere frie andele bør genbeskyttes med henvisning til den udvidede beskyttelsestid.

Seneste nyt

09. oktober 2018
Lydmor - det har altid interesseret mig at beskrive verden på en måde, som gør den magisk
Hvordan tager man og konverterer mystikken fra en kontrastfyldt, kinesisk storby og mørket og magien fra en natklub i Shanghai og koger det hele sammen til en konceptuel plade, der kan foldes helt ud i et sceneshow? Det ved komponisten, sangskriveren og elektrosangerinden Jenny Rossander med kunstnernavnet Lydmor. Lydmor har man sommeren igennem kunnet opleve blandt andet på Roskilde og på Northside, samt til Gaffa Prisen, hvor Lydmor optrådte nøgen kun iført neon-bemaling bakket op af en række statements om kvinder i musikbranchen. Udtrykket på scenen er en væsentlig del af udpakningen af hendes musik, og ikke mindst for hendes nye plade, som tager afsæt i et længere ophold i Shanghai.

09. oktober 2018
Skriv hits og sælg dem – om co-writing
For nylig inviterede Koda, DPA og DJBFA til det tredje medlemsarrangement i rækken af ’Skriv hits & sælg dem – kreativ på den kommercielle måde’ – denne gang om co-writing. Hit-mageren Marcus Winter-John stod endnu engang på scenen til en aften, som bla. bød på en række praktiske øvelser samt en fælles co-writing session med samtlige fremmødte medlemmer.

08. oktober 2018
Jagten på et hit – på sangskriver-camp i historiske rammer
I ly af Kronborg står Frederik II’s fine, gamle lysthus, Marienlyst, som for nylig dannede ramme om en sangskriver-camp med deltagere fra USA, England og Danmark. Når man nærmer sig slottet, er der ingen tvivl om, at det ikke er lanciers, der er budt op til – utallige beats strømmer ud fra slottets mange værelser og fortoner sig ud i haveanlægget. Bag slottets mure har tyve sangskrivere og producere buret sig inde i en uge, for at lade sig inspirere til at skrive hits, der kan komme ud og leve.