Tandlægeklinikkers betalingsordning fortsætter uændret

En afgørelse i en specifik italiensk sag vedrørende betaling til det italienske Gramex, får ikke betydning for danske tandlægeklinikker. Ligesom andre tilsvarende kunder, skal tandlægeklinikker derfor fortsat betale til både Koda og Gramex.

Tidligere på året traf EU-domstolen  afgørelse i en specifik italiensk sag om musik hos en tandlæge i Torino. Sagen kan af flere grunde ikke overføres til danske forhold.

Efter italienske omstændigheder er man nået frem til, at musik ikke skaber merværdi for italienske tandlæger. Om det er sandt i Italien, skal vi ikke gøre os kloge på. Men det stemmer ikke overens med vores erfaringer herhjemme. Musik kan få kunder til at slappe mere af og være med til at give dem en bedre oplevelse. Det har vi mange kunder, der nyder godt af i forbindelse med at drive en behandlende praksis herhjemme og musikkens evne til at virke afstressende og skabe god atmosfære kommer naturligvis også tandlæger til gode.

Musik har en værdi – og tilbyder du dine kunder at høre musik, koster det penge. Er der musik hos tandlægen, så indgår musik som en del af oplevelsen, og derfor skal dem, der har skabt musikken, have en rimelig betaling. For de har leveret en del af den oplevelse kunden jo i sidste ende har betalt for. Derfor gælder der fortsat samme betingelser for tandlægeklinikker som for andre erhvervsdrivende, der driver en behandlende praksis.

Derudover tages der i den italienske sag alene stilling til spørgsmålet, om musikken hos den italienske tandlæge er omfattet af det juridiske begreb ”overføring til almenheden”. I Danmark betragtes musik i det offentlige rum derimod som en ”offentlig fremførelse”, og allerede derfor får den italienske sag ikke betydning for betalingen til Koda og Gramex.

Seneste nyt

09. maj 2019
Generalforsamling 2019: Nyt bestyrelsesmedlem valgt ind
Til årets generalforsamling i Koda valgte musikforlæggerne et nyt bestyrelsesmedlem ligesom et forslag om at tilføje et eksternt bestyrelsesmedlem blev vedtaget. Derudover var det sidste generalforsamling med Niels Mosumgaard i spidsen, da han efter seks begivenhedsrige år takker af som formand for Kodas bestyrelse.

07. maj 2019
Sys Bjerre - Jeg har altid skrevet sange med fællesskabet for øje
Komponisten og sangskriveren, Sys Bjerre, ramte hitlisterne i 2008 med sangen ’Malene’. Hun har udgivet fire albums i eget navn, deltog i 2017 i Karrierekanonen med bandet Duks og har derudover også skrevet for andre kunstnere, til musicals og til sangbøger. Tiden bliver brugt flittigt – Sys Bjerre kalder sig selv multipassioneret, og det giver rum for både musikken og for de mange andre ’missioner’, som Sys Bjerre arbejder med. Den 8. maj kan du møde Sys Bjerre i en artist talk, når Koda, DPA og DJBFA inviterer til ’songwriters masterclass’, hvor Sys sammen med Mathilde Falch giver et indblik i, hvordan de hver især arbejder med sangskrivning.

06. maj 2019
Mathilde Falch – musikken kan gøre en forskel
Komponisten og sangskriveren, Mathilde Falch, har noget på hjerte. Med en titel som ambassadør for SIND (Landsforeningen for psykisk sundhed), bruger hun en stor del af sit arbejdsliv på at afholde fortællekoncerter – et koncertformat, som levner plads og rum til nærvær, og som giver indblik i hvad, der ligger bag hendes poetiske, musikalske univers. Den 8. maj kan du møde Mathilde Falch i en artist talk, når Koda, DPA og DJBFA inviterer til ’songwriters masterclass’, hvor Mathilde sammen med Sys Bjerre giver et indblik i, hvordan de hver især arbejder med sangskrivning.