Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Svend Asmussen ved Copenhagen Jazz Festival i 2006.
Foto: Svend Withfelt

Stort tillykke: Dansk jazzlegende fylder 100 år

Den legendariske danske jazzviolinist Svend Asmussen fylder 100 år i dag, og Koda ønsker ham stort tillykke og siger mange tak for et utal af fantastiske musikalske oplevelser.

Det er ikke tit, at man får lov til at fejre en nulevende musiker, der fik sin debut i 1933, men det gør hele Danmark i dag, hvor Svend Asmussen, en af verdenens bedste jazzviolinister, fylder 100 år.

Svend Asmussen eller ’The Fiddling Viking’, som han også er kendt som ude i verdenen, har haft en imponerende karriere og oplevet mere end de fleste. Han debuterede i 1933 i det daværende Apollo Teatret i Købehavn, og det var bare begyndelsen på en lang og glorværdig karriere, hvor han blandt andet har spillet sammen med store internationale kunstnere som Josephine Baker, Benny Goodman, Duke Ellington, Fats Waller og The Mills Brothers.

Hør Svend Asmussens Greatest Hits her

Honning er hemmeligheden

Det var først tilbage i 2010, at Svend Asmussen som 94-årig desværre blev tvunget til at indstille sin aktive karriere. En blodprop betød, at hans højre arm ikke længere ville lystre, hvilket besværliggjorde violinspillet, fordi:

”… når man spiller violin, så er det højre arm, der er kunstneren og venstre arm, der er håndværkeren,” forklarede Svend Asmussen i et interview med DR i slutningen af 2015, som ved samme lejlighed afslørede en af sine hemmeligheder bag opskriften på et langt og lykkeligt liv:

”I alle mine 99 år har jeg spist en lille smule honning hver dag. Jeg har en teori om, at det i det lange løb er meget vigtigt at spise lidt honning hver dag.”

Endnu engang et stort tillykke med de 100 år – og tak for musikken!

  • Hør det nævnte interviewet med DR fra slutningen af 2015 her

 

Blå Bog om Svend Asmussen
  • Født 28. februar 1916 i København. Gift første gang med Annegrethe Asmussen (død i 2000), med hvem han fik tre børn. I 2005 blev han gift med Ellen Bick Meier.
  • Han debuterede som 17-årig i 1933, og selv om han er mest kendt som violinist, så har han også optrådt som både skuespiller, entertainer, sanger og har dertil været kapelmester.
  • Mest kendt på verdensplan for trioen The Swe-Danes med Ulrik Neumann og Alice Babs, som de dannede i 50'erne.
  • Han har udgivet mere end 40 albums.