Kodas formand Niels Mosumgaard diskuterer hindringer for en fair betaling til komponister og sangskrivere fra YouTube og Facebook med musikforsker Rasmus Rex

SPOT Festival: Masser af musik og masser af streaming

Det var et solbeskinnet Århus, der lagde hus til årets SPOT Festival i bededagsferien. Det blev til tre dage fuld af musik og en lang række seminarer om udviklingen i musikbranchen. Lørdag var der debat om musikstreaming på plakaten, hvor blandt andre formanden for Kodas bestyrelse Niels Mosumgaard kunne fortælle om det EU-direktiv, der gør det svært at få en ordentlig betaling fra blandt andre Facebook og YouTube.

Siden første halvdel af halvfemserne har Århus dannet rammen om den årlige showcase musikfestival SPOT Festival. Festivalen er sat i verden for at sætte fokus på nye og lovende danske artister, og i år var navne som Julias Moon, Asbjørn, Baby in Vain og Patrick Dorgan på plakaten.

Som noget nyt introducerede arrangørerne i år en seminar-del af SPOT Festivalen, der gik under navnet SPOT+. På SPOT+ kunne branchen netværke og deltage i forskellige seminarer med fokus på udviklingen i musikbranchen

Streaming på programmet

Lørdag satte en meget velbesøgt seminarrække fokus på udvikling af musikbranchen med streaming som omdrejningspunkt. Dagen blev skudt i gang af oplæg fra henholdsvis Daniel Nordgård (phd,  University in Agder) og Rasmus Rex (Phd-studerende, RUC og RMC), som begge har forsket i lyttemønstrene på digitale streamingtjenester og betydningen for udbetalingerne til rettighedshaverne.

Hent rapporten fra Nordgård-utvalget: Analyse af konsekvenserne af overgangen fra fysisk salg til streaming (pdf)

Hent Rasmus Rexs analyse: Music Streaming in Denmark (pdf)

Læs også: Konsekvenser af en alternativ afregningsmodel

En af de mange paneldeltagere på SPOT+ seminarerne var Kodas bestyrelsesformand Niels Mosumgaard. I en QnA med musikforsker Rasmus Rex, kunne Niels Mosumgaard fortælle, hvordan YouTube, Facebook og andre populære sites gemmer sig bag et e-handelsdirektiv, der i hans øjne er forældet i en verden, hvor musikken konstant bliver delt på alle digitale platforme.

Læs mere om E-handelsdirektiv og streaming

Koda støtter SPOT

Koda støtter dansk musikeksport. Dels gennem støtte til MXD og dels gennem et økonomisk bidrag til SPOT Festival. SPOT Festival tiltrækker hvert år musikbranchefolk fra hele Europa til netværk, seminarer og vigtigst en masse ny dansk musik, som skal ud og leve på de europæiske festivaler og spillesteder. SPOT Festival er derfor en vigtig platform for mødet mellem musikere, musikskabere og musikindustri, og således er Koda også her med til at hjælpe dansk musik med at få et større publikum.

Seneste nyt

09. oktober 2018
Lydmor - det har altid interesseret mig at beskrive verden på en måde, som gør den magisk
Hvordan tager man og konverterer mystikken fra en kontrastfyldt, kinesisk storby og mørket og magien fra en natklub i Shanghai og koger det hele sammen til en konceptuel plade, der kan foldes helt ud i et sceneshow? Det ved komponisten, sangskriveren og elektrosangerinden Jenny Rossander med kunstnernavnet Lydmor. Lydmor har man sommeren igennem kunnet opleve blandt andet på Roskilde og på Northside, samt til Gaffa Prisen, hvor Lydmor optrådte nøgen kun iført neon-bemaling bakket op af en række statements om kvinder i musikbranchen. Udtrykket på scenen er en væsentlig del af udpakningen af hendes musik, og ikke mindst for hendes nye plade, som tager afsæt i et længere ophold i Shanghai.

09. oktober 2018
Skriv hits og sælg dem – om co-writing
For nylig inviterede Koda, DPA og DJBFA til det tredje medlemsarrangement i rækken af ’Skriv hits & sælg dem – kreativ på den kommercielle måde’ – denne gang om co-writing. Hit-mageren Marcus Winter-John stod endnu engang på scenen til en aften, som bla. bød på en række praktiske øvelser samt en fælles co-writing session med samtlige fremmødte medlemmer.

08. oktober 2018
Jagten på et hit – på sangskriver-camp i historiske rammer
I ly af Kronborg står Frederik II’s fine, gamle lysthus, Marienlyst, som for nylig dannede ramme om en sangskriver-camp med deltagere fra USA, England og Danmark. Når man nærmer sig slottet, er der ingen tvivl om, at det ikke er lanciers, der er budt op til – utallige beats strømmer ud fra slottets mange værelser og fortoner sig ud i haveanlægget. Bag slottets mure har tyve sangskrivere og producere buret sig inde i en uge, for at lade sig inspirere til at skrive hits, der kan komme ud og leve.