Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig

Spil Dansk Ugen er i fuld gang og sætter rekord

Den rød/hvide-musikfest er skudt i gang: Det er Spil Dansk Uge, og på torsdag den 30. oktober kulminerer festlighederne på selve Spil Dansk Dagen. Begivenheden er i år vellykket genfødt som selvstændig enhed, og der sættes ny rekord.

Spil Dansk har udviklet sig til Danmarks største musikbegivenhed, og formålet er at udbrede, udvikle og dermed sætte fokus på dansk musikkultur. Spil Dansk Ugen er i gang, og der sættes igen rekord i antallet af arrangementer: Over 1400 bliver det til i 2014. Det foregår landet over på Spil Dansk Dagen torsdag den 30. oktober og i ugen omkring.

Kreativiteten når nye højder. I Hjørring lukkes en popkomponist og en skaber af kompositionsmusik inde i 24 timer for at skabe et nyt værk, som uropføres på Spil Dansk Dagen.

Læs også: Kæmpe national musikdag med nyskabelse

Musikken er også med til at markere Marstals 500 års jubilæum. Den ærøske søfartsby fejres med en ny cd, der stævner ud på Spil Dansk Dagen. Og Rådhuspladsen i København bliver fra morgenstunden fyldt med ca. 1000 børn, som synger og danser til alt fra disco til hiphop.

Lige meget, hvor man befinder sig, spiller musikken lige i nærheden: skoler, sygehuse, spillesteder, virksomheder, biblioteker, kirker, kulturhuse, svømmehaller m.m. Samtidig præsenterer mange af DRs kanaler udelukkende dansk musik, og en lang række streamingtjenester og lokale og kommercielle radiostationer deltager også i fejringen. 

Fut i ildsjæle

”Forklaringen på succesen er, at vi tænder op under alle de musikalske ildsjæle, der findes i hele landet, Hvad enten de er professionelle eller amatører,” siger Ricco Victor, der er direktør for Spil Dansk.

”Vi er et meget decentralt og folkeligt projekt. Vi kommer med masser af entusiasme og et veletableret koncept, som er med til at styrke hele det danske musikliv. Men vi er fuldstændig afhængige af lokalt engagement og opbakning fra kommuner, musikere, lokale ildsjæle og arrangører. Dén støtte og kreativitet er stigende, og vi er især taknemmelige for, at 26 danske kommuner – herunder Sydslesvig, som vi ”har annekteret” -  er officielle medspillere. De er alle udnævnt til Spil Dansk Kommuner,” siger Ricco Victor.

Ingen stor fest uden overraskelser, og Spil Dansk præsenterer en række nyskabelser. ”Danmarks nye skolesang 2014” blev skabt i samarbejde med DR P4. Søren Rasted (Aqua og Hej Matematik) lavede en splinterny melodi, og 200 danske skoleklasser (svarende til ca. 5000 elever) indsendte bud på en tekst. Et dommerpanel flettede bidragene sammen til en sang, som nu kan benyttes frit ved årets Spil Dansk Dag. Skolesangen, noder og musik, kan findes på spildansk.dk.

Girlpower slippes fri

Kommune-pakkerne fra Spil Dansk rummer bl.a. det nye projekt ”Kvindelige Forbilleder”, der forhåbentlig inspirerer flere unge piger til at gribe fx. guitaren eller mikrofonen i en stadig mandsdomineret rytmisk musikbranche. En rapport har peget på, at 80 pct. er mænd og 20 pct. er kvinder. Kræfterne bag dette Spil Dansk-projekt er JazzDanmark, WMD, ROSA og SNYK.

Læs også: Spotlight på kvinder i musik i hele landet

Med tiltaget ”Vi booster talentet” zoomes der ind på de talentfulde unge sangskrivere. Dét projekt er skabt i samarbejde med Danske Populær Autorer, som er organisationen for sangskrivere, komponister og tekstforfattere.

Der rettes også særligt fokus på tanker bag musikken med ”I sætter ord på musikken” og ”Planlæg jeres egen musikdebat”.

Rekordantallet af arrangementer og de mange nyskabelser er realiseret i periode, hvor foreningen i 2014 flyttede fra Koda og blev relanceret som selvstændig enhed med ny ejerkreds bestående af Danske Populær Autorer, Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund, Koda og Dansk Musikforlæggerforening.

”Vi har konsolideret os, og med relanceringen kan vi på sekretariatet fungere mere frit og selvstændigt. Spil Dansk vil fx. kunne indgå i samarbejde med virksomheder omkring sponsorater, vi kan søge fonde, og vi kan lave særlige projekter med andre mega-events. Visionen er, at Spil Dansk skal være en af de vigtigste medspillere for dansk musik og musikliv overhovedet. Året rundt,” siger Ricco Victor.