Spil Dansk Ugen er i fuld gang og sætter rekord

Den rød/hvide-musikfest er skudt i gang: Det er Spil Dansk Uge, og på torsdag den 30. oktober kulminerer festlighederne på selve Spil Dansk Dagen. Begivenheden er i år vellykket genfødt som selvstændig enhed, og der sættes ny rekord.

Spil Dansk har udviklet sig til Danmarks største musikbegivenhed, og formålet er at udbrede, udvikle og dermed sætte fokus på dansk musikkultur. Spil Dansk Ugen er i gang, og der sættes igen rekord i antallet af arrangementer: Over 1400 bliver det til i 2014. Det foregår landet over på Spil Dansk Dagen torsdag den 30. oktober og i ugen omkring.

Kreativiteten når nye højder. I Hjørring lukkes en popkomponist og en skaber af kompositionsmusik inde i 24 timer for at skabe et nyt værk, som uropføres på Spil Dansk Dagen.

Læs også: Kæmpe national musikdag med nyskabelse

Musikken er også med til at markere Marstals 500 års jubilæum. Den ærøske søfartsby fejres med en ny cd, der stævner ud på Spil Dansk Dagen. Og Rådhuspladsen i København bliver fra morgenstunden fyldt med ca. 1000 børn, som synger og danser til alt fra disco til hiphop.

Lige meget, hvor man befinder sig, spiller musikken lige i nærheden: skoler, sygehuse, spillesteder, virksomheder, biblioteker, kirker, kulturhuse, svømmehaller m.m. Samtidig præsenterer mange af DRs kanaler udelukkende dansk musik, og en lang række streamingtjenester og lokale og kommercielle radiostationer deltager også i fejringen. 

Fut i ildsjæle

”Forklaringen på succesen er, at vi tænder op under alle de musikalske ildsjæle, der findes i hele landet, Hvad enten de er professionelle eller amatører,” siger Ricco Victor, der er direktør for Spil Dansk.

”Vi er et meget decentralt og folkeligt projekt. Vi kommer med masser af entusiasme og et veletableret koncept, som er med til at styrke hele det danske musikliv. Men vi er fuldstændig afhængige af lokalt engagement og opbakning fra kommuner, musikere, lokale ildsjæle og arrangører. Dén støtte og kreativitet er stigende, og vi er især taknemmelige for, at 26 danske kommuner – herunder Sydslesvig, som vi ”har annekteret” -  er officielle medspillere. De er alle udnævnt til Spil Dansk Kommuner,” siger Ricco Victor.

Ingen stor fest uden overraskelser, og Spil Dansk præsenterer en række nyskabelser. ”Danmarks nye skolesang 2014” blev skabt i samarbejde med DR P4. Søren Rasted (Aqua og Hej Matematik) lavede en splinterny melodi, og 200 danske skoleklasser (svarende til ca. 5000 elever) indsendte bud på en tekst. Et dommerpanel flettede bidragene sammen til en sang, som nu kan benyttes frit ved årets Spil Dansk Dag. Skolesangen, noder og musik, kan findes på spildansk.dk.

Girlpower slippes fri

Kommune-pakkerne fra Spil Dansk rummer bl.a. det nye projekt ”Kvindelige Forbilleder”, der forhåbentlig inspirerer flere unge piger til at gribe fx. guitaren eller mikrofonen i en stadig mandsdomineret rytmisk musikbranche. En rapport har peget på, at 80 pct. er mænd og 20 pct. er kvinder. Kræfterne bag dette Spil Dansk-projekt er JazzDanmark, WMD, ROSA og SNYK.

Læs også: Spotlight på kvinder i musik i hele landet

Med tiltaget ”Vi booster talentet” zoomes der ind på de talentfulde unge sangskrivere. Dét projekt er skabt i samarbejde med Danske Populær Autorer, som er organisationen for sangskrivere, komponister og tekstforfattere.

Der rettes også særligt fokus på tanker bag musikken med ”I sætter ord på musikken” og ”Planlæg jeres egen musikdebat”.

Rekordantallet af arrangementer og de mange nyskabelser er realiseret i periode, hvor foreningen i 2014 flyttede fra Koda og blev relanceret som selvstændig enhed med ny ejerkreds bestående af Danske Populær Autorer, Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund, Koda og Dansk Musikforlæggerforening.

”Vi har konsolideret os, og med relanceringen kan vi på sekretariatet fungere mere frit og selvstændigt. Spil Dansk vil fx. kunne indgå i samarbejde med virksomheder omkring sponsorater, vi kan søge fonde, og vi kan lave særlige projekter med andre mega-events. Visionen er, at Spil Dansk skal være en af de vigtigste medspillere for dansk musik og musikliv overhovedet. Året rundt,” siger Ricco Victor.

Seneste nyt

18. januar 2018
Fokus på fundraising og støtte – nyt år og nye muligheder
Et nyt år og dermed nye støttemuligheder. Sådan indledtes årets første medlemsarrangement med fokus på støtteordninger og fundraising. Til arrangementet fik de fremmødte svar på spørgsmål om fundraising og støtte, og samtidig gav digital strateg og musiker Maiken Ingvordsen indblik i, hvordan man tilrettelægger sin fundraising-strategi. Kristina Holgersen fra Statens Kunstfond samt Martin Stauning og Tobias Stenkjær fra Kodas Legatudvalg 2017 gav gode råd til ansøgningerne.

17. januar 2018
Anne Linnet – følelser har ingen alder (del 2)
Anne Linnet kræver næppe nogen nærmere introduktion. Med en karriere, som spænder over fire årtier, har hun manifesteret sig på den danske musikscene og rodfæstet sig som en ufravigelig del af dansk musik- og kulturliv. Musikken har altid været der i Anne Linnets 64-årige liv – et liv med musikken, som hun ikke ville være foruden, men som kræver, at man rent faktisk elsker, det man gør – for talent alene gør det ikke, og man kommer ikke sovende til succesen og et mangeårigt karriereforløb.

16. januar 2018
Filmkomponisten Jonas Struck – musikken skal give plads til at filmen kan ånde
Filmkomponisten Jonas Struck har haft et travlt år sidste år. Som komponist på ikke mindre end fem film, bl.a. til den anmelderroste ’QEDA’ og til filmen om tennislegenderne Borg og McEnroe, levner det ikke mange ledige stunder. Filmmusikken er det, der fylder allermest hos den 45-årige komponist, der også har en baggrund fra det nu opløste Swan Lee. Jonas Struck fortæller her om overgangen fra jazzkomponist, til Swan Lee og til at etablere sig solidt som filmkomponist.