Spil Dansk Dagen: Spotlight på kvinder i musik i hele landet!

80 pct. er mænd. 20 pct. er kvinder, så konkrete er tallene, når blikket retter sig mod rytmisk musik i Danmark. Nu sætter Spil Dansk og JazzDanmark temaet under lup og med overskriften ’Kvindelige Forbilleder’ gennemføres 24 arrangementer over hele landet i dette efterår!

’Kvindelige Forbilleder’ tilbyder en anderledes oplevelse og er lige dele artisttalk og koncert. Det er en unik chance for at få indblik i kvindelige forbilleders processer, virke og kunst samtidigt med at musikken og koncerten er i centrum. Arrangementerne præsenterer kvindelige kunstnere i alle genrér fra jazz til pop til rock, fra popstjerner som Ihan Haydar fra L.I.G.A og Ida Wenøe kendt fra Boho Dancer over indie-ikoner som Jomi Massage og dygtige jazz-musikere, hvor der blandt mange kan nævnes Christina von Bülow og Sidsel Storm.

Læs også: Spil dansk ugen er i fuld gang og sætter rekord

Eksponering af mangfoldigheden

I samarbejde med World Music Denmark, SNYK og Rosa har JazzDanmark og Spil Dansk kickstartet projektet ’Kvindelige Forbilleder’ for at eksponere den enorme mangfoldighed i feltet af kvindelige musikere i dansk musikliv: ”Debatten er ofte blevet tabt i kvotienter. Vi vender skuden! Publikum derude i det danske land skal  møde, lytte og lære om og af den kvindelige musiker. Det er tid til at debatten fører til konkrete initiativer, og derfor er dette projekt stablet på benene og rammer både efterskoler, gymnasier og spillesteder” siger Ricco Victor, direktør for Spil Dansk.

I 2012 blev rapporten ”Kønsbalancen i rytmisk musik”[1] offentliggjort, som viser en fordeling af 80% mænd og 20% kvinder i branchen, og tendensen er i dag uændret: ”Erfaringen fra musikskolerne peger på, at mange piger der spiller et instrument, holder op med at spille når de bliver 12-13 år. Det kan der være mange årsager til, en af de dem kan være manglen på kvindelige forbilleder. Men der er masser af fantastiske kvindelige musikere i Danmark, og det prøver vi at synliggøre med dette projekt” siger Lars Meiling fra JazzDanmark. Dette initiativ skal prikke til debatten om den markante skævridning i rytmisk musik samtidigt med, at der præsenteres topklasse kunstnere. 

Initiativet markeres desuden af en storstilet temadag i København, hvor ’Kvindelige Forbilleder’ fejres med et heldagsarrangement i Spil Dansk ugen d. 29 oktober.

Hvad: Kvindelige Forbilleder

Hvor:  24 kommuner i hele landet

Hvornår: fra 6 okt. -20. nov. 

Læs mere og se program på Spil Dansk Dagens hjemmeside

Seneste nyt

17. januar 2018
Anne Linnet – følelser har ingen alder (del 2)
Anne Linnet kræver næppe nogen nærmere introduktion. Med en karriere, som spænder over fire årtier, har hun manifesteret sig på den danske musikscene og rodfæstet sig som en ufravigelig del af dansk musik- og kulturliv. Musikken har altid været der i Anne Linnets 64-årige liv – et liv med musikken, som hun ikke ville være foruden, men som kræver, at man rent faktisk elsker, det man gør – for talent alene gør det ikke, og man kommer ikke sovende til succesen og et mangeårigt karriereforløb.

16. januar 2018
Filmkomponisten Jonas Struck – musikken skal give plads til at filmen kan ånde
Filmkomponisten Jonas Struck har haft et travlt år sidste år. Som komponist på ikke mindre end fem film, bl.a. til den anmelderroste ’QEDA’ og til filmen om tennislegenderne Borg og McEnroe, levner det ikke mange ledige stunder. Filmmusikken er det, der fylder allermest hos den 45-årige komponist, der også har en baggrund fra det nu opløste Swan Lee. Jonas Struck fortæller her om overgangen fra jazzkomponist, til Swan Lee og til at etablere sig solidt som filmkomponist.

16. januar 2018
Danmark blomstrer på Eurosonic Noorderslag 2018
I denne uge drager den internationale musikbranche til Holland for at deltage i den største festival dedikeret til ny europæisk rytmisk musik, Eurosonic Noorderslag. Festivalen sætter i år fokus på Danmark og danske kunstnere. Hele 22 danske navne er i år på plakaten, når festivalen afholdes i den hollandske by Groningen fra den 17. – 20. januar.