Wham's 80'er juleklassiker, Last Chrsitmas, er trods sine 30 år på bagen den mest spillede julesang i nyere tid

Same procedure as Last Christmas

Aldrig har danskerne lyttet til så meget forskellig musik. Tal fra Koda viser, at vi i dag lytter til godt 17.000 forskellige kunstneres musik på et enkelt år – og det er 45 pct. flere end for blot fem år siden. Men… når den søde juletid nærmer sig, og mens gløgg og æbleskiver ryger indenbords, er det til tonerne af de samme gamle julehits år efter år.

Julen er traditionernes tid. Ikke mindst når det kommer til den musik, vi har i ørene. Og ser man på Kodas nyeste lister over de mest spillede julesange de sidste ti år, står det klart, at det er de velkendte julehits med mange år på bagen, der havner på spillelisterne – både dem i radioerne og dem på streamingtjenesterne, hvor der ellers er frit valg på alle hylder.

Last Chrismas er julehittenes konge

Det kan ikke komme som nogen overraskelse for nogen, at julehittenes ukronede konge er Wham’s ”Last Christmas”, der blev skrevet tilbage i 1984. Siden denne bittersøde ballade blev undfanget for 30 år siden, har den bragt den søde julestemningen frem i de danske stuer jul efter jul efter jul.

'Kommenter' eller 'Synes godt om' på Kodas Facebook

Firser-nostalgi og en knivspids kitsch

Det er tilsyneladende en svær kunst at skrive et holdbart julehit. Ser man på listen over de mest spillede danske julehits, så tæller den ingen numre med mindre end ti år på bagen. Det er klassikerne fra firserne, der fylder på listen. Og det nyeste danske hit på listen, Jul i Angora, er som bekendt en satirisk fortolkning af julehittet. Den ultimative favorit blandt de danske julesange er MC Einars ”Jul – Det’ Cool”, som Nikolaj Peyk og Jørgen Juul skrev i 1988. Heller ikke dette december-hit kan sige sig fri for at have en ironisk tilgang til den tid på året, ”hvor man hygger sig bedst.” Bjælder og en lille smule kitsch hører sig til i et julehit – og det er måske en opskrift, det er blevet svært at følge uden et satirisk glimt i øjet. 

Læs også: Historien bag sangen Jul i Angora

 

*År = Oprindelige udgivelsesår

Seneste nyt

09. oktober 2018
Lydmor - det har altid interesseret mig at beskrive verden på en måde, som gør den magisk
Hvordan tager man og konverterer mystikken fra en kontrastfyldt, kinesisk storby og mørket og magien fra en natklub i Shanghai og koger det hele sammen til en konceptuel plade, der kan foldes helt ud i et sceneshow? Det ved komponisten, sangskriveren og elektrosangerinden Jenny Rossander med kunstnernavnet Lydmor. Lydmor har man sommeren igennem kunnet opleve blandt andet på Roskilde og på Northside, samt til Gaffa Prisen, hvor Lydmor optrådte nøgen kun iført neon-bemaling bakket op af en række statements om kvinder i musikbranchen. Udtrykket på scenen er en væsentlig del af udpakningen af hendes musik, og ikke mindst for hendes nye plade, som tager afsæt i et længere ophold i Shanghai.

09. oktober 2018
Skriv hits og sælg dem – om co-writing
For nylig inviterede Koda, DPA og DJBFA til det tredje medlemsarrangement i rækken af ’Skriv hits & sælg dem – kreativ på den kommercielle måde’ – denne gang om co-writing. Hit-mageren Marcus Winter-John stod endnu engang på scenen til en aften, som bla. bød på en række praktiske øvelser samt en fælles co-writing session med samtlige fremmødte medlemmer.

08. oktober 2018
Jagten på et hit – på sangskriver-camp i historiske rammer
I ly af Kronborg står Frederik II’s fine, gamle lysthus, Marienlyst, som for nylig dannede ramme om en sangskriver-camp med deltagere fra USA, England og Danmark. Når man nærmer sig slottet, er der ingen tvivl om, at det ikke er lanciers, der er budt op til – utallige beats strømmer ud fra slottets mange værelser og fortoner sig ud i haveanlægget. Bag slottets mure har tyve sangskrivere og producere buret sig inde i en uge, for at lade sig inspirere til at skrive hits, der kan komme ud og leve.