Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Wham's 80'er juleklassiker, Last Chrsitmas, er trods sine 30 år på bagen den mest spillede julesang i nyere tid

Same procedure as Last Christmas

Aldrig har danskerne lyttet til så meget forskellig musik. Tal fra Koda viser, at vi i dag lytter til godt 17.000 forskellige kunstneres musik på et enkelt år – og det er 45 pct. flere end for blot fem år siden. Men… når den søde juletid nærmer sig, og mens gløgg og æbleskiver ryger indenbords, er det til tonerne af de samme gamle julehits år efter år.

Julen er traditionernes tid. Ikke mindst når det kommer til den musik, vi har i ørene. Og ser man på Kodas nyeste lister over de mest spillede julesange de sidste ti år, står det klart, at det er de velkendte julehits med mange år på bagen, der havner på spillelisterne – både dem i radioerne og dem på streamingtjenesterne, hvor der ellers er frit valg på alle hylder.

Last Chrismas er julehittenes konge

Det kan ikke komme som nogen overraskelse for nogen, at julehittenes ukronede konge er Wham’s ”Last Christmas”, der blev skrevet tilbage i 1984. Siden denne bittersøde ballade blev undfanget for 30 år siden, har den bragt den søde julestemningen frem i de danske stuer jul efter jul efter jul.

'Kommenter' eller 'Synes godt om' på Kodas Facebook

Firser-nostalgi og en knivspids kitsch

Det er tilsyneladende en svær kunst at skrive et holdbart julehit. Ser man på listen over de mest spillede danske julehits, så tæller den ingen numre med mindre end ti år på bagen. Det er klassikerne fra firserne, der fylder på listen. Og det nyeste danske hit på listen, Jul i Angora, er som bekendt en satirisk fortolkning af julehittet. Den ultimative favorit blandt de danske julesange er MC Einars ”Jul – Det’ Cool”, som Nikolaj Peyk og Jørgen Juul skrev i 1988. Heller ikke dette december-hit kan sige sig fri for at have en ironisk tilgang til den tid på året, ”hvor man hygger sig bedst.” Bjælder og en lille smule kitsch hører sig til i et julehit – og det er måske en opskrift, det er blevet svært at følge uden et satirisk glimt i øjet. 

Læs også: Historien bag sangen Jul i Angora

 

*År = Oprindelige udgivelsesår