Prisregn fra Spil Dansk Dagen

Efter endnu en rekord-afvikling af Spil Dansk Dagen, falder der prisregn over de deltagende danske kommuner. Ringkøbing-Skjern og Roskilde deler æren som ”Årets Spil Dansk Kommune 2013”.

Spil Dansk Dagen satte i år ny rekord med 1354 arrangementer landet over, og succesen er mulig på grund af massiv opbakning fra en stribe danske kommuner. I 2013 deltog 28 Spil Dansk Kommuner, og opfindsomheden og kreativiteten blev sluppet aldeles fri ved Danmarks største musikbegivenhed. Det gik løs på traditionelle spillesteder, men også i masser af kirker, på biblioteker, i kirketårne, i fængsler, på sygehuse, i virksomheder og endda i en enkelt kostald!

Spil Dansk Dagens sekretariat uddeler i den kommende tid seks priser til de kommuner, der har været bedst til at sætte fokus på den danske musik på dagen – og/eller i perioden omkring.

”Årets Spil Dansk Kommune” uddeles normalt til én modtager, men da to kommuner i år udmærkede sig i særlig grad, blev det til en Øst- og Vest-pris. Sidstnævnte går til Ringkøbing-Skjern, som med et imponerende engagement har fejret den danske musik og det lokale musikliv: ikke kun på selve Spil Dansk Dagen, men faktisk i en hel måned. 

Øst-prisen går til den i forvejen vidtberømte musikalske hovedstad, Roskilde, som får hæderen for et ualmindeligt alsidigt 2013-program. Dét ramte bredt både aldersmæssigt og når det gjaldt forskellige genrer.

Ud over hæderen får de to kommuner et kontant skulderklap fra Koda på 30.000 kr. hver, og pengene skal bruges til at skabe nykomponeret dansk musik ved Spil Dansk Dagen i Ringkøbing-Skjern og Roskilde i 2014.

Der bliver også uddelt en ”Spil Dansk PR-pris”. Den går i år til Frederiksberg Kommune – ledsaget af 15.000 kr.

”Ny Dansk Musik-prisen” (samt 15.000 kr.) går til Vejen Kommune, og Lemvig Kommune får Spil Dansk Originalitetsprisen 2013. Bl.a. for et arrangement hvor en musikskoleleder spillede på et udtjent flygel på en trækvogn ved instrumentets sidste rejse mod genbrugspladsen.

Endelig fik Furesø ”Vi Sætter Musikken På Dagsordenen-prisen” - også ledsaget af 15.000 kr. fra Koda. Den sjællandske kommune tvang lokale politikere til klare musikalske udmeldinger lige før valget, og politikerne løftede sløret for deres danske favorit-numre.

Ricco Victor, leder af Spil Dansk Dagen, glæder sig over den sprudlende kreativitet landet over. Og over at og hele 28 danske kommuner valgte at slå et slag for den danske musik.

”Det er vores vision, at Spil Dansk Dagen skal være en af de vigtigste medspillere for dansk musik og musikliv overhovedet. Hele året. Vi skal bidrage til at løfte det lokale kulturliv, så nye talenter kan springe ud og dansk musik fortsat kan stå stærkt. Det er fint med spilletid til Katy Perry, One Direction og Justin Timberlake. Men dansk musik er fuldt konkurrencedygtig rent kvalitetsmæssigt – og på hitlisten – med vidt forskellige navne som Agnes Obel, Rasmus Seebach og Panamah. Vi vil gerne fastholde det stærke momentum for dansk musik. Dels for at danske sangskrivere og komponister kan få et udkomme, men også for at sikre, at der fremover laves dansk musik af høj kvalitet. Vi er et lille sprogområde og vores indbyggertal svarer til regionen omkring Hamborg. Vores nationale sammenhold fra kyst til kyst styrkes af relevante og gribende sange, der er tæt knyttet til vores hverdag og de ting, der optager danskerne lige nu,” siger Ricco Victor.

 

Fakta om Spil Dansk Dagen

* Spil Dansk Dagen er årets store festdag for dansk musik, og i 2013 foregik det torsdag den 31. oktober.
* På grund af massivt vokseværk var der i år aktivitet i hele uge 44 - med 1.354 arrangementer over hele Danmark.
* Der sker noget overalt i landet: på skoler, sygehuse, spillesteder, virksomheder, biblioteker, kirker, forsamlingshuse m.m.
* Det er ikke en forudsætning, at der synges på dansk eller at musikerne er danskere – blot at der er tale om musik skabt af danske komponister eller sangskrivere.
* Kunstnere og arrangører er en blanding af professionelle, amatører, frivillige og lokale ildsjæle.
* Koda tog i 2001 initiativ til begivenheden for at støtte op om dansk musik i al sin bredde og mangfoldighed.
* 35 af de største danske musik- og kulturorganisationer bakker op.
* I 2013 er der samarbejde med 28 Spil Dansk Kommuner over hele landet.
* Mere om Spil Dansk Dagen:

Læs mere på www.spildansk.dk

Seneste nyt

09. oktober 2018
Lydmor - det har altid interesseret mig at beskrive verden på en måde, som gør den magisk
Hvordan tager man og konverterer mystikken fra en kontrastfyldt, kinesisk storby og mørket og magien fra en natklub i Shanghai og koger det hele sammen til en konceptuel plade, der kan foldes helt ud i et sceneshow? Det ved komponisten, sangskriveren og elektrosangerinden Jenny Rossander med kunstnernavnet Lydmor. Lydmor har man sommeren igennem kunnet opleve blandt andet på Roskilde og på Northside, samt til Gaffa Prisen, hvor Lydmor optrådte nøgen kun iført neon-bemaling bakket op af en række statements om kvinder i musikbranchen. Udtrykket på scenen er en væsentlig del af udpakningen af hendes musik, og ikke mindst for hendes nye plade, som tager afsæt i et længere ophold i Shanghai.

09. oktober 2018
Skriv hits og sælg dem – om co-writing
For nylig inviterede Koda, DPA og DJBFA til det tredje medlemsarrangement i rækken af ’Skriv hits & sælg dem – kreativ på den kommercielle måde’ – denne gang om co-writing. Hit-mageren Marcus Winter-John stod endnu engang på scenen til en aften, som bla. bød på en række praktiske øvelser samt en fælles co-writing session med samtlige fremmødte medlemmer.

08. oktober 2018
Jagten på et hit – på sangskriver-camp i historiske rammer
I ly af Kronborg står Frederik II’s fine, gamle lysthus, Marienlyst, som for nylig dannede ramme om en sangskriver-camp med deltagere fra USA, England og Danmark. Når man nærmer sig slottet, er der ingen tvivl om, at det ikke er lanciers, der er budt op til – utallige beats strømmer ud fra slottets mange værelser og fortoner sig ud i haveanlægget. Bag slottets mure har tyve sangskrivere og producere buret sig inde i en uge, for at lade sig inspirere til at skrive hits, der kan komme ud og leve.