Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Tidligere udbetalinger
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig

På verdensturné med the Foreign Resort

The Foreign Resort finder amerikanske vennebands gennem de sociale medier, og de hjælper bandet med at få spillejob over hele USA.

Af Roberto Zacharias

Gaffa gav dem en firestjernet anmeldelse, og det blev også til et par mindre koncerter rundt om i landet. Men ellers skete der ikke rigtig så meget for The Foreign Resort efter udgivelsen af deres debutalbum i 2009.

Så bandet besluttede sig for at prøve lykken i USA. Her havde sanger og guitarist Mikkel Borbjerg Jakobsen skabt kontakt til bandet Solar Powered People, der også er inspireret af navne som Joy Division og My Bloody Valentine.

"Jeg købte et album med dem på iTunes og gik så ind på deres profil på Myspace og skrev, at det var en superfed plade, de havde lavet. Og så skrev deres forsanger tilbage, at vores musik også lød fed, og at vi skulle spille sammen, hvis vi nogensinde kom til USA", fortæller musikeren.

Begyndte med roadtrip

Og det blev ikke kun ved snakken. I forbindelse med en ferietur på den amerikanske vestkyst lagde danskeren og et par af vennerne fra bandet vejen forbi de amerikanske kollegers lille californiske hjemby, Modesto, hvor de spillede en koncert sammen. Det var en god oplevelse, som gav blod på tanden. Så efter at være vendt hjem til København begyndte Mikkel Borbjerg Jakobsen at skrive rundt til en masse forskellige pladeselskaber i USA. Til sidst var der bid hos et selskab fra San Francisco, og det åbnede døren for flere koncerter på den anden side af Atlanten. "Du skal være signet på et label for at få adgang til spillestederne i USA. Og selv om vores ikke var ret stort, gjorde det, at spillestederne ville tage imod os."

   
Sætter selv koncerter op

Efterhånden er det næsten blevet til hundrede koncerter på amerikansk grund - stort set uden hjælp fra bookingbureauer. Mikkel Borbjerg Jakobsen har nemlig udviklet en strategi, der både gør det nemt og billigt for The Foreign Resort at turnere i rockens store hjemland.

Først laver han en liste med datoer og byer, som bandet gerne vil spille i. Næste skridt er at surfe på sociale medier som Facebook og Twitter efter tre-fire bands hvert enkelt sted, der spiller samme type musik som den danske kvartet. Er de interesseret i at lave en fælles koncert, tager Mikkel Borbjerg Jakobsen kontakt til de spillesteder i byen, som de lokale bands har anbefalet. Og det giver ofte bonus. "Koncerter med fire-fem bands er helt almindelige i USA. For spillestederne ved, at alle vennerne kommer og køber nogle øl i baren, og vi har flere gange spillet for flere hundrede mennesker, fortæller sangeren og guitaristen, der sammen med resten af sit band kun behøver at møde op med guitar, pedaler og bækkener. En del af aftalen er nemlig, at de kan låne sig frem til resten."

Udvekslingsaftale med USA-band

Siden 2009 har The Foreign Resort været på turné i USA fem gange, og det har givet dem flere vennebands. Et af dem er Music For Animals fra San Francisco, der også har været et smut i Danmark for at besøge deres danske kammerater.

"Vi lavede simpelthen en udvekslingsaftale med dem, hvor vi bookede en turné med otte koncerter rundt om i landet. Efter South by Southwest i Austin tog vi så op til Seattle, hvor de holdt og ventede på os i en lejet bil, og så tog vi ellers hele vestkysten sammen med dem. Så den der udveksling fungerer skide godt, og begge steder har vi jo trukket på et hjemmepublikum. Og de lånte selvfølgelig vores udstyr, da de var her", lyder det smilende fra The Foreign Resorts bassist, Rasmus Steen.

Det amerikanske netværk bliver hele tiden udvidet på Facebook og Twitter, hvor Mikkel Borbjerg Jakobsen sørger for at holde skarpt øje med interessante bands, og hvad de og deres fans skriver.

Kører med lavt budget

De mange job har gjort det danske band til et kendt navn i amerikanske shoegaze-kredse. The Foreign Resort kan også begynde at mærke en interesse fra universitetsradioerne, som de fra starten tæppebombede med mails. Penge er der til gengæld ikke mange af endnu.

"Vi spytter selv i kassen og søger støtte fra Koda, Rosa og MXD. Og så kører vi bare rimelig low budget. Der er jo ingen grund til at køre rundt i en stor 12-personers bus, når man kan være i en almindelig stationcar. Så er vi selvfølgelig afhængige af at kunne låne udstyr - også fordi det koster kassen at leje, siger Rasmus Steen.

Mikkel Borbjerg Jakobsen supplerer: "Der er også noget logistisk at tage hensyn til - især på vestkysten. For der er altså ti timer fra Portland til San Francisco uden pauser. Så det er ikke noget med, at man lige triller frem og tilbage. Det er afstandene i USA simpelthen for store til".

Gode USA-råd fra The Foreign Resort
  1. Brug de sociale medier til at finde bands, der spiller samme type musik som dig. Sammen har I lettere ved at arrangere koncerter, og du kan låne udstyr af dem.
  2. Svar altid, når andre skriver til dig. Selv en besked fra en fan kan føre til et spillejob eller en mindre turné.
  3. Lav en fornuftig turnérute. Afstandene i USA er store, og det er både dyrt og tidskrævende at skulle køre langt.
  4. Amerikanske spillesteder booker ikke længere frem end to måneder. Så tilpas dine henvendelser efter det. Og dobbeltbook gerne datoer. De er vant til aflysninger.
  5. Vær aktiv på Facebook og Twitter. Det kan nemlig både skaffe nye fans, vennebands og job.
  6. Vær sikker på, at alle i bandet har midlerne og tiden til at gøre det. Det kræver hårdt arbejde, men skal ses som en investering.