Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Kommissionsformand Juncker ved dagens State of The Union-tale. Foto: © European Union , 2016

Ophavsretsreformen: Et skridt på vejen mod at sikre bedre vilkår for komponister

I dag fremlagde EU deres forslag til en ny europæisk ophavsret. Forslaget er et skridt på vejen mod at sikre fair vilkår for komponister på nettet, men der er plads til forbedringer.

I dag offentliggjorde EU-Kommissionen sit forslag til en ny europæisk ophavsret. Forslaget sender et signal til store onlinetjenester som for eksempel YouTube om, at de skal til at spille efter reglerne, så brugen af musik på nettet bliver tilpasset den digitale fremtid. Men direktivforslaget går ikke hele vejen, for EU’s forslag forpligter ikke disse onlinetjenester til at betale for brugen af musik.

 ”Det er positivt, at Kommissionsformand Juncker i dagens tale omtaler komponister og andre kreative skabere som Europas kronjuveler, og at han samtidig anerkender, at det at skrive musik er et erhverv. Når det er sagt, går selve lovforslaget ikke langt nok i forhold til at forpligte store onlinetjenester som YouTube til at betale for brugen af musik, og det er naturligvis beklageligt,” udtaler Kodas direktør, Anders Lassen.

 

Selve lovforslaget går ikke langt nok i forhold til at forpligte store onlinetjenester som YouTube til at betale for brugen af musik, og det er naturligvis beklageligt - Anders Lassen
Komponisterne skal sikres en fair betaling

I den kommende tid skal direktivforslaget i høring i både Europa-Parlamentet og i de danske Folketing, inden det endelig direktiv i løbet af det næste års tid vil blive vedtaget i EU. Koda vil derfor i denne periode arbejde tæt sammen med de andre europæiske forvaltningsselskaber og politikere for at forsøge at få direktivet tilpasset, så disse onlinetjenester tydeligt forpligtes til at betale for at bruge andres indhold.

”I dag henter store onlinetjenester som YouTube over 60 procent af deres omsætning alene på brugen af kulturelt indhold, hvilket de enten betaler intet eller meget lidt for at bruge. Dette er hverken fair overfor komponisterne og sangskriverne eller for den sags skyld andre onlinetjenester, som netop er forpligtet til at betale. Vi ser derfor frem til, at arbejde tæt sammen med politikerne i den kommende tid, så vi forhåbentligt kan ende ud med et endeligt direktiv, der engang for alle vil sætte en stopper for disse konkurrenceforvridende og urimelige vilkår,” udtaler Anders Lassen.

  • Lovforslaget kan læses i sin helhed her
  • Læs mere om Kodas arbejde ifm. ophavsretsreformen her
  • Læs GESAC’s (forvaltningsselskabernes paraplyorganisation i Europa) pressemeddelelse her