Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Nyt samarbejde mellem Det Kgl. Bibliotek, YouSee Musik og Koda skal sikre den danske musikkulturarv

Nyt samarbejde skal sikre den danske musikkulturarv

I det digitale Danmark forsvinder den danske musikkulturarv langsomt men sikkert, hvis ikke vi gør noget proaktivt for at redde den. Sådan lyder motivationen bag et nyt samarbejde mellem Det Kgl. Bibliotek, YouSee Musik og Koda, som nu går aktivt ind i kampen om at bevare en vigtig del af Danmarks hukommelse for eftertiden.

I takt med at vores samfund bliver mere digitalt, bliver vores kulturarv mere skrøbelig, og passer vi ikke godt på den, forsvinder den. Det forhindrer Det Kgl. Bibliotek, YouSee Musik og Koda nu gennem et nyt samarbejde, der sikrer, at al dansk musik, herunder musik med danske sangskrivere og komponister, bliver indsamlet og bevaret for eftertiden hos Det Kgl. Bibliotek.

”Hvor vi traditionelt har kunne pålægge forlag, trykkerier og pladeselskaber at sende to fysiske kopier af deres udgivelser til bevaring i Det Kgl. Biblioteks magasiner, skal der i dag andre og mere komplicerede aftaler i stand med udgivere af digitalt indhold, hvis vi skal indsamle og bevare kulturarven – og det skal vi, for kulturarv i alle dets afskygninger, hvad end det er bøger, aviser, tv-udsendelser eller musik, er det afgørende for at forstå den danske kulturhistorie for forskere og borgere generelt,” fortæller vicedirektør for Kulturarv på Det Kgl. Bibliotek, Tonny Skovgård Jensen, og fortsætter:

 

Vi har et ansvar for, at den danske musik bliver bevaret for eftertiden - Gorm Arildsen, direktør i Koda

 

”De platforme og sociale medier danskerne finder deres digitale underholdnings- og informationsindhold på i dag er ofte ejet af skiftende kommercielle aktører, som ikke nødvendigvis har forpligtelse til eller viden om, at de skal pligtaflevere deres indhold til Det Kgl. Bibliotek. Det er derfor en vigtig og stor milepæl, at vi i dag har sikret over 1 million musiknumre via aftalen med YouSee Musik og Koda, og at vi fremover vil modtage alt det indhold og metadata, der udgives løbende på diverse danske og internationale pladeselskaber, hvor danske kunstnere har bidraget til værket”.

Dansk musikhistorie er sikret for fremtidige generationer

Hos YouSee Musik er man glade for at kunne bruge sin unikke position på det danske musikstreaming-marked til at sikre den danske musikhistorie.

”YouSee Musik er den eneste lokalt forankrede musiktjeneste i Danmark, og selvom vi er en kommerciel aktør, har det altid været vigtigt for os at gøre vores for at bidrage til den danske kulturscene. Det gør vi blandt andet gennem vores originale danske tv-serier, YouSee Originals, og vores nationale musiktjeneste, der har et stort fokus på kuratering af dansk indhold og generel promovering af den danske musikbranche. Derfor var det heller ikke en svær beslutning, da Det Kgl. Bibliotek spurgte, om vi ville hjælpe dem med at bevare den danske musikkulturarv. Det har været et omfattende arbejde at identificere numrene og designe arkiveringsprocessen ved brug af metadata, men bestemt det hele værd. Vi glæder os over at være med til at sikre dansk musikhistorie til gavn for fremtidens forskere og borgere,” fortæller Christian Morgan, direktør for YouSee.

 

Vi skulle ikke tænke os om to gange, da vi blev spurgt, om vi ville bidrage med vores data og viden - Gorm Arildsen, direktør i Koda

 

Også hos Koda glæder man sig over det nye samarbejde.

”Vi skulle ikke tænke os om to gange, da vi blev spurgt, om vi ville bidrage med vores data og viden om, hvem der står bag vores musikkulturarv, for vi har et ansvar for, at den danske musik bliver bevaret for eftertiden. Det var et omfattende arbejde at processere og identificere så stor en mængde metadata og værker. Det har vi lært meget af. Og så er vi naturligvis glade for at bidrage til digitaliseringen af den danske musikkultur. Det er enormt vigtigt, at musikken på lige fod med litteratur, de danske medier, billedkunsten osv. spiller en rolle i fremtidens historiefortælling, for kompositioner og sangskrivning giver en vigtig indsigt i de emner, som optager vores samtid,” udtaler Gorm Arildsen, direktør i Koda.