Nye regler vedrørende medlemskab af Koda

Ny lovgivning betyder nye regler for medlemskabet af Koda. For eksempel vil rettighederne til medlemmernes musik bliver inddelt i forskellige kategorier, og fremover vil det desuden være muligt at trække enkelte kategorier ud til forvaltning et andet sted.

 

Fra den 10. oktober træder en række nye regler for medlemskabet af Koda i kraft. Hidtil har det været sådan, at når et medlem overdrog sine rettigheder til forvaltning i Koda, gav det pågældende medlem Koda mandatet til at varetage alle vedkommendes rettigheder på alle musikværker – på tværs af de enkelte dele af rettighederne, også kaldet ”kategorier” af rettigheder.

Denne praksis bliver nu ændret på baggrund af en ny EU-lovgivning, som har til formål at styrke den fri konkurrence forvaltningsselskaberne imellem. Det betyder, at et medlem, såfremt det vurderer at dele af rettighederne til et repertoire ville kunne forvaltes bedre et andet sted, har mulighed for enten selv at forvalte specifikke kategorier af rettigheder eller lade andre, for eksempel et andet forvaltningsselskab, gøre det.

Derudover betyder de nye regler også, at Koda-medlemmer kan give ret til ikke-kommerciel brug af deres musik, og at fristen for opsigelse af medlemskabet forkortes.

Koda hilser naturligvis de nye regler velkommen, fordi de giver medlemmerne af Koda større fleksibilitet i forhold til forvaltningen af deres rettigheder.

Kodas anbefalinger

I langt de fleste tilfælde kan Koda dog ikke anbefale medlemmerne at trække kategorier ud.

Hvis et medlem trækker en kategori, repræsenterer Koda ikke længere repertoiret for den kategori af rettigheder, og det gælder alle medlemmets værker, hvor den kategori er relevant. Koda vil således ikke længere kunne sørge for, at medlemmet får penge for brugen af sin musik i den pågældende kategori og vil heller ikke kunne hjælpe medlemmet i sager om manglende afregning mv.

Hvis et medlem fortsat vil have, at repertoiret er aktivt og tjener penge uden Kodas forvaltning, må medlemmet derfor enten selv forvalte rettighederne eller overlade forvaltningen til andre. Da hvert selskab ifølge loven kan beslutte sine egne kategorier, kan medlemmet imidlertid ikke være sikker på, at andre forvaltningsselskaber vil kunne håndtere præcis de kategorier, som kan trækkes fra Kodas forvaltning. Koda kan ikke påtage sig at undersøge andre forvaltningsselskabers regler om og mulighed for at trække kategorier. 

Seneste nyt

09. oktober 2018
Lydmor - det har altid interesseret mig at beskrive verden på en måde, som gør den magisk
Hvordan tager man og konverterer mystikken fra en kontrastfyldt, kinesisk storby og mørket og magien fra en natklub i Shanghai og koger det hele sammen til en konceptuel plade, der kan foldes helt ud i et sceneshow? Det ved komponisten, sangskriveren og elektrosangerinden Jenny Rossander med kunstnernavnet Lydmor. Lydmor har man sommeren igennem kunnet opleve blandt andet på Roskilde og på Northside, samt til Gaffa Prisen, hvor Lydmor optrådte nøgen kun iført neon-bemaling bakket op af en række statements om kvinder i musikbranchen. Udtrykket på scenen er en væsentlig del af udpakningen af hendes musik, og ikke mindst for hendes nye plade, som tager afsæt i et længere ophold i Shanghai.

09. oktober 2018
Skriv hits og sælg dem – om co-writing
For nylig inviterede Koda, DPA og DJBFA til det tredje medlemsarrangement i rækken af ’Skriv hits & sælg dem – kreativ på den kommercielle måde’ – denne gang om co-writing. Hit-mageren Marcus Winter-John stod endnu engang på scenen til en aften, som bla. bød på en række praktiske øvelser samt en fælles co-writing session med samtlige fremmødte medlemmer.

08. oktober 2018
Jagten på et hit – på sangskriver-camp i historiske rammer
I ly af Kronborg står Frederik II’s fine, gamle lysthus, Marienlyst, som for nylig dannede ramme om en sangskriver-camp med deltagere fra USA, England og Danmark. Når man nærmer sig slottet, er der ingen tvivl om, at det ikke er lanciers, der er budt op til – utallige beats strømmer ud fra slottets mange værelser og fortoner sig ud i haveanlægget. Bag slottets mure har tyve sangskrivere og producere buret sig inde i en uge, for at lade sig inspirere til at skrive hits, der kan komme ud og leve.