Nye regler vedrørende medlemskab af Koda

Ny lovgivning betyder nye regler for medlemskabet af Koda. For eksempel vil rettighederne til medlemmernes musik bliver inddelt i forskellige kategorier, og fremover vil det desuden være muligt at trække enkelte kategorier ud til forvaltning et andet sted.

 

Fra den 10. oktober træder en række nye regler for medlemskabet af Koda i kraft. Hidtil har det været sådan, at når et medlem overdrog sine rettigheder til forvaltning i Koda, gav det pågældende medlem Koda mandatet til at varetage alle vedkommendes rettigheder på alle musikværker – på tværs af de enkelte dele af rettighederne, også kaldet ”kategorier” af rettigheder.

Denne praksis bliver nu ændret på baggrund af en ny EU-lovgivning, som har til formål at styrke den fri konkurrence forvaltningsselskaberne imellem. Det betyder, at et medlem, såfremt det vurderer at dele af rettighederne til et repertoire ville kunne forvaltes bedre et andet sted, har mulighed for enten selv at forvalte specifikke kategorier af rettigheder eller lade andre, for eksempel et andet forvaltningsselskab, gøre det.

Derudover betyder de nye regler også, at Koda-medlemmer kan give ret til ikke-kommerciel brug af deres musik, og at fristen for opsigelse af medlemskabet forkortes.

Koda hilser naturligvis de nye regler velkommen, fordi de giver medlemmerne af Koda større fleksibilitet i forhold til forvaltningen af deres rettigheder.

Kodas anbefalinger

I langt de fleste tilfælde kan Koda dog ikke anbefale medlemmerne at trække kategorier ud.

Hvis et medlem trækker en kategori, repræsenterer Koda ikke længere repertoiret for den kategori af rettigheder, og det gælder alle medlemmets værker, hvor den kategori er relevant. Koda vil således ikke længere kunne sørge for, at medlemmet får penge for brugen af sin musik i den pågældende kategori og vil heller ikke kunne hjælpe medlemmet i sager om manglende afregning mv.

Hvis et medlem fortsat vil have, at repertoiret er aktivt og tjener penge uden Kodas forvaltning, må medlemmet derfor enten selv forvalte rettighederne eller overlade forvaltningen til andre. Da hvert selskab ifølge loven kan beslutte sine egne kategorier, kan medlemmet imidlertid ikke være sikker på, at andre forvaltningsselskaber vil kunne håndtere præcis de kategorier, som kan trækkes fra Kodas forvaltning. Koda kan ikke påtage sig at undersøge andre forvaltningsselskabers regler om og mulighed for at trække kategorier. 

Seneste nyt

17. januar 2018
Anne Linnet – følelser har ingen alder (del 2)
Anne Linnet kræver næppe nogen nærmere introduktion. Med en karriere, som spænder over fire årtier, har hun manifesteret sig på den danske musikscene og rodfæstet sig som en ufravigelig del af dansk musik- og kulturliv. Musikken har altid været der i Anne Linnets 64-årige liv – et liv med musikken, som hun ikke ville være foruden, men som kræver, at man rent faktisk elsker, det man gør – for talent alene gør det ikke, og man kommer ikke sovende til succesen og et mangeårigt karriereforløb.

16. januar 2018
Filmkomponisten Jonas Struck – musikken skal give plads til at filmen kan ånde
Filmkomponisten Jonas Struck har haft et travlt år sidste år. Som komponist på ikke mindre end fem film, bl.a. til den anmelderroste ’QEDA’ og til filmen om tennislegenderne Borg og McEnroe, levner det ikke mange ledige stunder. Filmmusikken er det, der fylder allermest hos den 45-årige komponist, der også har en baggrund fra det nu opløste Swan Lee. Jonas Struck fortæller her om overgangen fra jazzkomponist, til Swan Lee og til at etablere sig solidt som filmkomponist.

16. januar 2018
Danmark blomstrer på Eurosonic Noorderslag 2018
I denne uge drager den internationale musikbranche til Holland for at deltage i den største festival dedikeret til ny europæisk rytmisk musik, Eurosonic Noorderslag. Festivalen sætter i år fokus på Danmark og danske kunstnere. Hele 22 danske navne er i år på plakaten, når festivalen afholdes i den hollandske by Groningen fra den 17. – 20. januar.