Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Musikorganisationer nedsætter arbejdsgruppe, som skal sikre rimelige indtægter fra streaming.

Musikorganisationer går sammen for at sikre rimelige indtægter fra streaming

De rettighedshavere, som skaber indholdet til musikstreamingtjenesterne, bliver ikke ordentligt betalt for deres arbejde, og intet tyder på, at markedsfejlene korrigerer sig selv. Derfor har en række af musikkens organisationer nu etableret et nyt samarbejde med et overordnet mål om at sikre rimelige indtægter fra streaming til musikkens skabere og udøvere.

I næste uge udkommer `The Polaris Nordic Digital Music Survey 2022´. I den vil man blandt andet kunne læse, at kun 57 procent af danskerne abonnerer på en musikstreamingtjeneste, og hele 60 procent af danskernes samlede digitale musikforbrug foregår på en af de mange gratis musiktjenester, hvor betalingen til musikskaberne minimum er ti gange lavere end på de abonnementsfinansierede tjenester.

Når disse problemer sammenholdes med, at abonnementspriserne i bedste fald har været fastfrosset i mere end et årti, og at den gennemsnitlige udbetaling per stream er faldende, bliver det for alvor tydeligt, at musikkens skabere og udøvere, som leverer indholdet til streamingtjenesterne, ikke får en rimelig betaling.

 

Glædeligt og oplagt, at vi nu arbejder sammen om løsninger - Anna Lidell

 

Der er ingen udvikling, der peger i retningen af et streamingmarked, som retter op på de ubalancer og markedsfejl, der tydeligvis eksisterer. Det er naturligvis en kilde til stor frustration blandt musikkens skabere og udøvere.

Derfor har Koda, Danske Populær Autorer, Autor, Musikforlæggerne, Dansk Komponistforening, Dansk Artist Forbund og Dansk Musiker Forbund nu etableret et formelt samarbejde. I den forbindelse nedsættes en arbejdsgruppe med deltagere fra samtlige organisationer, og den vil arbejde for et overordnet mål om at sikre rimelige indtægter fra musikstreaming og komme med konkrete bud på, hvordan dette kan sikres.

”Betalingen til komponister og sangskrivere fra musikstreamingtjenesterne er grundlæggende urimelig – noget vi har understreget i flere år. Musikerne og artisterne står over for mange af de samme udfordringer, og derfor er det både glædeligt og helt oplagt, at vi nu arbejder sammen om løsninger på at sikre mere rimelige indtægter fra musikstreaming til de personer, som skaber musikken,” udtaler forperson i Koda, Anna Lidell, på vegne af arbejdsgruppen.

Organisationerne bag samarbejdet 

  • De skabende musikere: Koda, Danske Populær Autorer, Autor, og Dansk Komponistforening repræsenterer sangskriverne og komponisterne. Musikforlæggerne er en brancheorganisation for musikforlag i Danmark og er også medlem af Koda.
  • De udøvende musikere: Dansk Artist Forbund og Dansk Musiker Forbund repræsenterer artisterne og musikerne.