Musikkens store festdag

Spil Dansk Dagen styrker det danske fællesskab, og Koda er stolte over at bakke op om den kæmpe og populære begivenhed for 12. år i træk. Direktør i Koda, Anders Lassen, skriver her hvorfor.

Når medierne beskæftiger sig med musikken, kommer det ofte til at handle om en musikbranche i krise, streaming, pirateri, faldende cd-salg og musik som erhverv.

Det er også alt sammen interessante emner. Dansk musik har udviklet sig til et endda meget stort erhverv med milliard-omsætning, hvor der er øget fokus på pengestrømmene – og hvem der får hvor meget.

Men i dag kan vi fejre Spil Dansk Dagen, og dermed selve den danske musik, og det sker overalt i landet. Mange hundredtusinder danskere er på dagen engageret i at fejre musikken, og Spil Dansk Dagen sætter igen i år rekord i antallet af arrangementer.

Så lad os på denne dag glemme pengene og krisesnakken, og huske på, hvor meget dansk musik betyder for os følelsesmæssigt og kulturelt. Musik er ikke noget, vi dyrker af pligt. Det er en fast del af vores hverdag, og det er med til at gøre vores liv sjovere og mere uforudsigeligt. Som Nephew er inde på med deres nyeste slagsang, ”Hjertestarter”, har vi mennesker ind imellem brug for at blive blæst igennem af en ydre kraft, som kan sætte ”mere strøm til” og fylde ”flere drømme i” os.

Dansk musik er en sådan kraft og ”champagne-løftestang”, der kan bidrage med overraskende kulører i hverdagen og modne vores eftertænksomhed.

Musik er en fest, og Spil Dansk Dagen er en kæmpe fest med over 1300 arrangementer landet over, hvor der bliver sunget, tænkt, følt og grinet. Arrangementerne når ud i alle hjørner af landet, og det foregår alle mulige steder, som ved en virkelig folkelig begivenhed: Det går bl.a. løs på skoler, sygehuse, spillesteder, virksomheder, biblioteker, kirker og sågar i fængsler. Alle kan være med. Kunstnerne, publikum og arrangørerne er en blanding af professionelle, amatører, frivillige og lokale ildsjæle. Og det er ikke nogen forudsætning, at der synges på dansk eller at musikerne er danskere. Blot at der er tale om musik skabt af danske komponister eller sangskrivere.

Fra Kodas side er vi rigtig glade for, at hele 35 af de største danske musik- og kulturorganisationer bakker op - og for at ikke mindre end 27 danske kommuner i år har valgt at indgå i et direkte samarbejde med Spil Dansk Dagen, som Koda tog initiativ til tilbage i 2001.

Vi er stolte over at være med til at fejre denne folkefest for 12. år i træk. For når vi spiller og synger sammen - og særligt når vi gør det på dansk - skaber det en helt særlig kulturel sammenhængskraft. Noget uhåndgribeligt og væsentligt, som betyder utrolig meget for det danske fællesskab og som er med til at berige vores liv.

Uden at det kan eller skal gøres op i penge.

Anders Lassen, direktør i Koda

Seneste nyt

09. maj 2019
Generalforsamling 2019: Nyt bestyrelsesmedlem valgt ind
Til årets generalforsamling i Koda valgte musikforlæggerne et nyt bestyrelsesmedlem ligesom et forslag om at tilføje et eksternt bestyrelsesmedlem blev vedtaget. Derudover var det sidste generalforsamling med Niels Mosumgaard i spidsen, da han efter seks begivenhedsrige år takker af som formand for Kodas bestyrelse.

07. maj 2019
Sys Bjerre - Jeg har altid skrevet sange med fællesskabet for øje
Komponisten og sangskriveren, Sys Bjerre, ramte hitlisterne i 2008 med sangen ’Malene’. Hun har udgivet fire albums i eget navn, deltog i 2017 i Karrierekanonen med bandet Duks og har derudover også skrevet for andre kunstnere, til musicals og til sangbøger. Tiden bliver brugt flittigt – Sys Bjerre kalder sig selv multipassioneret, og det giver rum for både musikken og for de mange andre ’missioner’, som Sys Bjerre arbejder med. Den 8. maj kan du møde Sys Bjerre i en artist talk, når Koda, DPA og DJBFA inviterer til ’songwriters masterclass’, hvor Sys sammen med Mathilde Falch giver et indblik i, hvordan de hver især arbejder med sangskrivning.

06. maj 2019
Mathilde Falch – musikken kan gøre en forskel
Komponisten og sangskriveren, Mathilde Falch, har noget på hjerte. Med en titel som ambassadør for SIND (Landsforeningen for psykisk sundhed), bruger hun en stor del af sit arbejdsliv på at afholde fortællekoncerter – et koncertformat, som levner plads og rum til nærvær, og som giver indblik i hvad, der ligger bag hendes poetiske, musikalske univers. Den 8. maj kan du møde Mathilde Falch i en artist talk, når Koda, DPA og DJBFA inviterer til ’songwriters masterclass’, hvor Mathilde sammen med Sys Bjerre giver et indblik i, hvordan de hver især arbejder med sangskrivning.