Musikkens store festdag

Spil Dansk Dagen styrker det danske fællesskab, og Koda er stolte over at bakke op om den kæmpe og populære begivenhed for 12. år i træk. Direktør i Koda, Anders Lassen, skriver her hvorfor.

Når medierne beskæftiger sig med musikken, kommer det ofte til at handle om en musikbranche i krise, streaming, pirateri, faldende cd-salg og musik som erhverv.

Det er også alt sammen interessante emner. Dansk musik har udviklet sig til et endda meget stort erhverv med milliard-omsætning, hvor der er øget fokus på pengestrømmene – og hvem der får hvor meget.

Men i dag kan vi fejre Spil Dansk Dagen, og dermed selve den danske musik, og det sker overalt i landet. Mange hundredtusinder danskere er på dagen engageret i at fejre musikken, og Spil Dansk Dagen sætter igen i år rekord i antallet af arrangementer.

Så lad os på denne dag glemme pengene og krisesnakken, og huske på, hvor meget dansk musik betyder for os følelsesmæssigt og kulturelt. Musik er ikke noget, vi dyrker af pligt. Det er en fast del af vores hverdag, og det er med til at gøre vores liv sjovere og mere uforudsigeligt. Som Nephew er inde på med deres nyeste slagsang, ”Hjertestarter”, har vi mennesker ind imellem brug for at blive blæst igennem af en ydre kraft, som kan sætte ”mere strøm til” og fylde ”flere drømme i” os.

Dansk musik er en sådan kraft og ”champagne-løftestang”, der kan bidrage med overraskende kulører i hverdagen og modne vores eftertænksomhed.

Musik er en fest, og Spil Dansk Dagen er en kæmpe fest med over 1300 arrangementer landet over, hvor der bliver sunget, tænkt, følt og grinet. Arrangementerne når ud i alle hjørner af landet, og det foregår alle mulige steder, som ved en virkelig folkelig begivenhed: Det går bl.a. løs på skoler, sygehuse, spillesteder, virksomheder, biblioteker, kirker og sågar i fængsler. Alle kan være med. Kunstnerne, publikum og arrangørerne er en blanding af professionelle, amatører, frivillige og lokale ildsjæle. Og det er ikke nogen forudsætning, at der synges på dansk eller at musikerne er danskere. Blot at der er tale om musik skabt af danske komponister eller sangskrivere.

Fra Kodas side er vi rigtig glade for, at hele 35 af de største danske musik- og kulturorganisationer bakker op - og for at ikke mindre end 27 danske kommuner i år har valgt at indgå i et direkte samarbejde med Spil Dansk Dagen, som Koda tog initiativ til tilbage i 2001.

Vi er stolte over at være med til at fejre denne folkefest for 12. år i træk. For når vi spiller og synger sammen - og særligt når vi gør det på dansk - skaber det en helt særlig kulturel sammenhængskraft. Noget uhåndgribeligt og væsentligt, som betyder utrolig meget for det danske fællesskab og som er med til at berige vores liv.

Uden at det kan eller skal gøres op i penge.

Anders Lassen, direktør i Koda

Seneste nyt

18. januar 2018
Fokus på fundraising og støtte – nyt år og nye muligheder
Et nyt år og dermed nye støttemuligheder. Sådan indledtes årets første medlemsarrangement med fokus på støtteordninger og fundraising. Til arrangementet fik de fremmødte svar på spørgsmål om fundraising og støtte, og samtidig gav digital strateg og musiker Maiken Ingvordsen indblik i, hvordan man tilrettelægger sin fundraising-strategi. Kristina Holgersen fra Statens Kunstfond samt Martin Stauning og Tobias Stenkjær fra Kodas Legatudvalg 2017 gav gode råd til ansøgningerne.

17. januar 2018
Anne Linnet – følelser har ingen alder (del 2)
Anne Linnet kræver næppe nogen nærmere introduktion. Med en karriere, som spænder over fire årtier, har hun manifesteret sig på den danske musikscene og rodfæstet sig som en ufravigelig del af dansk musik- og kulturliv. Musikken har altid været der i Anne Linnets 64-årige liv – et liv med musikken, som hun ikke ville være foruden, men som kræver, at man rent faktisk elsker, det man gør – for talent alene gør det ikke, og man kommer ikke sovende til succesen og et mangeårigt karriereforløb.

16. januar 2018
Filmkomponisten Jonas Struck – musikken skal give plads til at filmen kan ånde
Filmkomponisten Jonas Struck har haft et travlt år sidste år. Som komponist på ikke mindre end fem film, bl.a. til den anmelderroste ’QEDA’ og til filmen om tennislegenderne Borg og McEnroe, levner det ikke mange ledige stunder. Filmmusikken er det, der fylder allermest hos den 45-årige komponist, der også har en baggrund fra det nu opløste Swan Lee. Jonas Struck fortæller her om overgangen fra jazzkomponist, til Swan Lee og til at etablere sig solidt som filmkomponist.