Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Ny rapport for omsætningen i den danske musikbranche for 2021 viser mindre fremgang.

Musikbranchen på vej ud af coronaens skygge

Den danske musikbranche så allerede i 2021 tegn på bedring efter coronapandemien, viser rapporten for dansk musikomsætning, der netop er udgivet. Og Kodas egne foreløbige opgørelser for 2022 vidner om, at branchen i løbet af året bevægede sig yderligere ud af coronaens skygge.

Ny rapport for omsætningen i den danske musikbranche for 2021 viser, at der har været fremgang i musikomsætningen fra 2020 til 2021 på omtrent en halv milliard. At fremgangen ikke var højere skyldes, at 2021 stadig var præget af nedlukning og meget stramme restriktioner, men Kodas foreløbige opgørelser for 2022 tyder på, at branchen i løbet af året for alvor fik bevæget sig ud af coronaens skygge.

 

Vores omsætning er højere end i 2019, som var det sidste “normale” år inden pandemien - Gorm Arildsen

 

”Den 1. februar 2022 fjernede den tidligere regering endelig de coronarestriktioner, der gjorde det så svært at mødes om musikken gennem to år. Sommerens festivaler vendte igen tilbage med stor styrke landet over, og landets spillesteder kører nu igen for fuld kraft. Det kan ses i vores økonomiske resultater, for Koda har haft et rigtig godt år. Vores omsætning er højere end i 2019, som var det sidste “normale” år inden pandemien,” sådan skriver Kodas direktør, Gorm Arildsen, blandt andet i sin nytårshilsen til Kodas medlemmer.

Genopbygningsarbejdet på bagkant af coronapandemien er dog ikke slut, og på grund af stigende inflation kommer det formentlig til at vare noget tid endnu. Det er især livemusikken, der oveni genopbygningsarbejdet kæmper med stigende energipriser og produktionsomkostninger.

Eksportfremgang, men også panderynker 

Den danske musikeksport er den del af musikbranchen, der har klaret sig bedst igennem 2021. Her viser rapporten for dansk musikomsætning 2021 en vækst på 28 procent. Hos MXD - Music Export Denmark glæder man sig over fremgangen, men skeler også til den generelle økonomiske afmatning med en vis bekymring.

“Det er ret imponerende at se, at dansk musik formåede at vende så hurtigt tilbage på eksportmarkederne. Det er et vidnesbyrd om den stærke danske position på det globale musikmarked,” siger direktør i MXD Thomas Rohde.

 

Vigtigt, at vi bevarer og styrker den gode dialog - Brian Mikkelsen

 

Han pointerer dog, at det på ingen måde er tidspunktet til at fjerne paraderne eller panderynkerne:

“Prisstigningerne i samfundet rammer selvsagt de internationalt turnerede artister hårdt, hvor transport udgør en stor andel af omkostningerne. Og den udhulede købekraft afspejles i et vigende billetsalg på de fleste af vores primære eksportmarkeder. Fortsætter det, skal der kæmpes intensivt for at forsvare dansk musiks markedsandele i den globale konkurrence,” siger Thomas Rohde.  

Ny kulturminister skal styrke samarbejdet

Hos Dansk Erhverv mener man, at det er vigtigt at fastholde et stærkt samarbejde med musikaktørerne og den nye regering.  

”I Dansk Erhverv har vi kæmpet for, at dansk musik- og kulturliv kom nogenlunde sikkert gennem coronakrisen. Derfor er det meget vigtigt, at vi bevarer og styrker den gode dialog og samarbejdet omkring musik- og kulturlivets vilkår med Christiansborg - ikke mindst omkring det store potentiale for eksport og vækst. Det er en opfordring, som hermed er givet videre til den nye kulturminister,” siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv. 

Hent rapporten her

 

Dansk Musikomsætning er udarbejdet af Rambøll. Bag publikationen står Dansk Live, IFPI, Koda, MXD, Gramex og Musikforlæggerne i regi af Dansk Erhverv.