Den danske musikbranches omsætning steg i 2016 med 10 procent i forhold til året før.

Momentum i musikbranchen skal udnyttes

Ifølge rapporten ’Dansk Musikomsætning 2016’ omsatte musikbranchen for næsten 7,5 milliarder kroner sidste år. Dansk musik har momentum både ude og hjemme. Og det skal udnyttes, lyder det fra en samlet musikbranche.

Den danske musikbranches omsætning steg i 2016 med 10 procent i forhold til året før og bidrog dermed med knap 7,5 milliarder kroner til den danske samfundsøkonomi. Det dokumenterer rap-porten ’Dansk Musikomsætning 2016’, som Rambøll har udarbejdet på vegne af den danske musikbranche.

 

Væksten vidner om branchens professionelle tilgang til musikken som erhverv - Anders Lassen

 

Rapporten viser, at kilderne til fremgangen er livemusik, eksport af dansk musik og streaming. Liveområdet går frem med 500 millioner i forhold til 2015, og selv om væksten på streamingområdet er begyndt at flade ud, runder indtægterne i 2016 for første gang nogensinde 1 milliard kroner.

”Vi kan selvfølgelig kun være glade for den samlede vækst i branchen. Den vidner om branchens professionelle tilgang til musikken som erhverv. Samtidig er det afgørende for den indspillede musik, at vi får styr på det digitale marked, som er præget af ulige vilkår for streamingtjenesterne,” udtaler Kodas direktør, Anders Lassen.

 

Dansk Musikomsætning

Omsætning 2012-2016

 

 

Den danske musikbranche er en vigtig del af det danske erhvervsliv - Jakob Brixvold

 

Musikkens potentiale skal foldes endnu mere ud

Det er femte år i træk, at Rambøll udarbejder opgørelsen på vegne af IFPI, Koda, Dansk Live, MXD, Gramex og Musikforlæggerne. Og med en omsætning på knap 7,5 milliarder i 2016 har musikbranchen oplevet en samlet vækst på 23 procent siden 2012. Denne vækst er et udtryk for, at danskerne langt fra er blevet mætte af musikalske oplevelser, og at forbrugerne i stigende grad har taget streamingtjenesterne til sig.

”Rapporten fra Rambøll viser, at musikbranchen er en vigtig del af erhvervslivet. Men det betyder ikke vi som musikbranche kan læne os tilbage, men skal tværtimod arbejde sammen med politikere og det øvrige erhvervsliv, i en benhård indsats for at folde musikkens store potentiale ud, så den kommer til at spille en endnu større samfundsøkonomisk rolle i fremtiden,” siger Jakob Brixvold, Sekretariatschef i Dansk Live.

Største eksportvækst nogensinde

De danske musikeres indtog på de globale hitlister viser sig også i rapporten. Musikeksporten går frem med hele 33 procent, hvilket er den største fremgang, siden første gang den samlede omsætning blev opgjort. Samtidig er denne fremgang også et udtryk for, at musikturisterne, der kommer til Danmark, bruger flere penge end tidligere.

Dansk Musikomsætning

Streaming, download og fysisk salg 2012-2016

 

 

FACTS FRA DANSK MUSIKOMSÆTNING 2016

 

Musikbranchens bidrag til samfundsøkonomien

  • Musikbranchen har en omsætning på 7,488 milliarder i 2016

  • Den årlige omsætning svarer til 4.479 årsværk (et årsværk udgør 37 timers arbejde i 52 uger = 1924 timer)

 

Indspillet musik

  • Indspillet musik udgør 39,5 procent af den samlede omsætning i musikbranchen i 2016 svarende til 2,961 milliarder

 

Livemusik

  • Livemusik udgør 60,5 procent af den samlede omsætning i musikbranchen i 2016 svarende til 4,527 milliarder

 

Musikeksporten

  • Musikeksport udgør 10 procent af den samlede omsætning i musikbranchen i 2016 svarende til 750 millioner 

 

Bag rapporten

  • Rambøll har udarbejdet Dansk Musikomsætning 2016 på vegne af IFPI, Koda, Dansk Live, MXD, Gramex og Musikforlæggerne.

 

Hent Dansk Musikomsætning 2016 (pdf)