Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Tidligere udbetalinger
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Mand dømt i sag om streamingbedrag
Foto: iStock

Mand idømt halvandet års fængsel i historisk sag om streamingbedrag

Torsdag den 21. marts faldt der dom i den første danske sag om streamingbedrag, hvor en dansk mand blev idømt halvandet års fængsel, efter at have genereret kunstige afspilninger af musik for over 4,3 millioner kroner.

En mand fra Østjylland er idømt et år og seks måneders fængsel, hvoraf tre måneder blev gjort ubetinget, for databedrageri af særlig grov beskaffenhed og ophavsretskrænkelser, efter at have foretaget stream-manipulation.

Retten i Aarhus konfiskerer én million kroner fra den dømte og et tilsvarende beløb fra hans enkeltmandsvirksomhed. Virksomheden er også idømt en bøde på 200.000 kroner. Den dømte skal desuden betale sagsomkostningerne, men da sagen har været flere år undervejs, betaler staten halvdelen som kompensation for den lange sagsbehandlingstid.

Den dømte har valgt at anke dommen til landsretten.

”Vi glæder os over afgørelsen i sagen, for vi ser dommen som et vigtigt skridt i kampen mod svindel og stream-manipulation i musikbranchen. Det er ikke blot umoralsk, men også hamrende uretfærdigt at manipulere med udbetalinger, som i virkeligheden burde tilfalde dedikerede og hårdtarbejdende musikskabere, Med denne historiske dom bliver der sendt et tydeligt signal om nultolerance overfor streamingsnyd, og vi forventer, at dommen vil fungere som et afskrækkende eksempel for andre, der måtte overveje at begå lignende bedrageri”, siger Jakob Hüttel, juridisk chef i Koda.

Den 46. mest indtjenende musiker i Danmark

I perioden 2013-2016 foretog den dømte kunstigt genererede afspilninger af 689 musiknumre, som han havde udgivet i eget navn på en række musikstreamingtjenester. Derved fik han uberettiget udbetalt mere end 4,3 millioner i royalties – rettighedsmidler, som burde være tilfaldet artister, sangskrivere, producere og andre rettighedshavere med reelle afspilninger i perioden. 37 af numrene var desuden redigerede versioner af musik, han havde kopieret fra andre musikere.

 

Vi ser dommen som et vigtigt skridt i kampen mod stream-manipulation - Jakob Hüttel

 

Omfanget af de kunstigt generede afspilninger var så stort, at han i en periode var den 46. mest indtjenende musiker i Danmark. Det placerede hans indtjening højere end Lars Lilholts, men lavere end Anne Linnets, på trods af at hans musik, ganske usædvanligt, aldrig var blevet markedsført eller afspillet i radio og tv, men udelukkende genererede indtægter fra streaming.

Afgørelsen i sagen har været længe ventet, da RettighedsAlliancen allerede tilbage i 2018 anmeldte sagen, på vegne af medlemmerne Koda, IFPI, Dansk Musiker Forbund og Dansk Artist Forbund.

Historisk dom

Dommen er med til at skrive historie, da det er første gang, der falder dom i en sag om streamingbedrag i Danmark. Sagen tiltrækker også international opmærksomhed, netop fordi det er sjældent, at manipulation med streams har ført til retslige sanktioner. Afgørelsen er et vigtigt afsæt for lignende fremtidige sager og understreger desuden, at stream-manipulation er en alvorlig kriminel tendens, med store konsekvenser for den danske og internationale musikbranche.

”Det glæder os, at vi nu har rettens ord for, at det er dybt kriminelt og alvorligt at bedrage med streaming af musik. Der er tale om en historisk dom, der sender et stærkt signal om, hvor alvorlig en udfordring stream-manipulation er. Sagen viser også, at den type bedrageri kan opdages, og at både rettighedshavere og myndigheder ser med alvor på problemet. Det bliver et vigtigt afsæt for at forhindre lignende tilfælde fremadrettet, særligt med udviklingen indenfor kunstig intelligens. Af samme grund er det vigtigt, at Sektionen for Rettighedsbeskyttelse hos NSK kan håndtere denne type af rettighedskriminalitet, hvilket de på bedste vis har gjort i dette tilfælde," siger Maria Fredenslund, direktør i RettighedsAlliancen.