Kodas generalforsamling: Rekordår og forandringer på vej

Et rekordresultat og ikke mindst forandringer i fordelingsplan og kulturelle midler var i fokus på Kodas generalforsamling i går

Solskinnet uden for vinduerne i Kodas nye lokaler på Lautrupsgade i Københavns Nordhavn var et passende billedetapet til "Det er i dag et vejr", som var fællessangen, der startede Kodas generalforsamling 2014. Efter fællessangen var hovedtemaet for eftermiddagen, de forandringer der er på vej, som man også kan læse om i Kodas årsberetning.

Fordelingsplan og ny virkelighed

Formanden for Kodas bestyrelse Niels Mosumgaard havde som forberedelse af implementeringen af EU-direktivet et ekstraordinært indlæg om kommende ændringer i fordelingsplanen. Han viste blandt andet, hvordan en fordeling af Kodas afregning vil se ud, hvis 2013's resultat skulle fordeles med kommende fordelingsregler. Kodas indtægter skal - som det står både i Kodas vedtægter og i EU-direktivet - så vidt muligt fordeles efter objektive kriterier som bl.a. opførelsesantal, spilletid og sted.

Niels Mosumgaard fortalte i sin beretning om et rekordresultat og en ændret opfattelse af Koda midt i en tid, hvor forandringerne er i fuld gang. Den digitale distribution og handel over grænserne ændrer virkeligheden for komponister og tekstforfattere og dermed for Koda.  Det er ikke længere naturgivet, at alle rettighedshavere får alle værker forvaltet gennem et nationalt forvaltningsselskab som Koda.

Læs også Koda i stadig forandring fra Kodas årsberetning

703 millioner til rettighedshavere

Kodas direktør Anders Lassen fremlagde rekordregnskabet for 2013 med den højeste indtægt og laveste administrationsprocent nogensinde. Samtidig med de stigende indtægter har Koda formået at omkostningerne til administration ikke er steget, hvilket sammen med de høje indtægter betyder flere penge til rettighedshaverne end nogensinde. Resultatet for 2013 betyder dermed, at der kan udbetales 703 millioner kroner til rettighedshaverne.

Læs mere i Anders Lassens beretning: Rekordresultat og investeringer fra Kodas årsberetning

Der var flere emner til debat igangsat af spørgsmål fra generalforsamlingens deltagere. Der var blandt andet spørgsmål til Kodas aftale med YouTube, DAB-radio, kulturpolitik og EU-direktivet.

Kodas bestyrelse

Ifølge lovene afgik efter tur komponist Niels Mosumgaard, musikforlægger Tine Birger Christensen og musikforlægger Ole Dreyer Wogensen. Alle tre stillede op til genvalg og blev valgt på generalforsamlingen.

Se hvem der sidder i Kodas bestyrelse

Du kan du læse mere om Kodas generalforsamling, når vi lægger referatet her på koda.dk.

Seneste nyt

09. oktober 2018
Lydmor - det har altid interesseret mig at beskrive verden på en måde, som gør den magisk
Hvordan tager man og konverterer mystikken fra en kontrastfyldt, kinesisk storby og mørket og magien fra en natklub i Shanghai og koger det hele sammen til en konceptuel plade, der kan foldes helt ud i et sceneshow? Det ved komponisten, sangskriveren og elektrosangerinden Jenny Rossander med kunstnernavnet Lydmor. Lydmor har man sommeren igennem kunnet opleve blandt andet på Roskilde og på Northside, samt til Gaffa Prisen, hvor Lydmor optrådte nøgen kun iført neon-bemaling bakket op af en række statements om kvinder i musikbranchen. Udtrykket på scenen er en væsentlig del af udpakningen af hendes musik, og ikke mindst for hendes nye plade, som tager afsæt i et længere ophold i Shanghai.

09. oktober 2018
Skriv hits og sælg dem – om co-writing
For nylig inviterede Koda, DPA og DJBFA til det tredje medlemsarrangement i rækken af ’Skriv hits & sælg dem – kreativ på den kommercielle måde’ – denne gang om co-writing. Hit-mageren Marcus Winter-John stod endnu engang på scenen til en aften, som bla. bød på en række praktiske øvelser samt en fælles co-writing session med samtlige fremmødte medlemmer.

08. oktober 2018
Jagten på et hit – på sangskriver-camp i historiske rammer
I ly af Kronborg står Frederik II’s fine, gamle lysthus, Marienlyst, som for nylig dannede ramme om en sangskriver-camp med deltagere fra USA, England og Danmark. Når man nærmer sig slottet, er der ingen tvivl om, at det ikke er lanciers, der er budt op til – utallige beats strømmer ud fra slottets mange værelser og fortoner sig ud i haveanlægget. Bag slottets mure har tyve sangskrivere og producere buret sig inde i en uge, for at lade sig inspirere til at skrive hits, der kan komme ud og leve.