Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Denne artikel er blevet bragt som et debatindlæg på altinget.dk den 11. august.

Kodas direktør: Danske komponister kræver politisk handling nu!

Den digitale udvikling stiller nye krav til ophavsretten. Det mener EU, der til efteråret vil komme med forslag til en reform, der skal sikre, at ophavsretten følger med tiden. Men det vigtigste element i reformen bliver forsømt. Det mener de danske komponister, der derfor nu kræver handling fra politikerne for at skabe en bæredygtig musikbranche i den nye, digitale virkelighed.

Denne artikel er blevet bragt som et debatindlæg på altinget.dk den 11. august.

Siden i fredags har knap 1.500 danske komponister og sangskrivere skrevet under på en fælles europæisk underskriftindsamling. En indsamling, som understreger, at det ikke er rimeligt, at onlinetjenester som YouTube udnytter et smuthul i EU-lovgivningen til enten at betale intet eller meget lidt for at tjene milliarder på det indhold, som netop er skabt af de danske og europæiske musikskabere.

Reform skal sikre arbejdspladser og lige vilkår

Underskriftsindsamlingen kommer op til den kommende EU-reform af Ophavsretsdirektivet i efteråret.  En reform, som endelig åbner op for muligheden for at skabe lige konkurrencevilkår mellem digitale musiktjenester, og som samtidig en gang for alle kan være med til at beskytte de danske komponister og sangskriveres ophavsret på de digitale tjenester.

Ophavsret og digitalisering vil på den baggrund endelig kunne gå hånd i hånd og sikre, at Danmark i fremtiden fortsat vil have et bæredygtigt kreativt erhverv, der genererer økonomi og arbejdspladser til det danske samfund.

Koda kæmper i fællesskab med de europæiske rettighedsorganisationer for at få indført en vigtig præcisering i direktivet, så der ikke længere kan sås tvivl om, hvornår en onlinetjeneste videreformidler musik til den brede befolkning.

En stor del af musikforbruget foregår i dag på tjenester som fx YouTube, der ikke er lovgivningsmæssigt forpligtet til at betale til kunstnerne.

Disse tjenester omsætter i Europa for over 22 milliarder Euro årligt - en omsætning, der for den største dels vedkommende hviler på, at tjenesterne kan udnytte kreativt indhold uden at betale for det. Det er både en fare for kulturerhvervene og for den sunde og frie konkurrence på markedet.

 

En fremtidssikret ophavsret skal sikre et velfungerende musikalsk økosystem, der både fastholder tusindvis af danske jobs, og samtidig skaber nye - Anders Lassen

 

Ophavsretten skal fremtidssikres

Takket være den digitale udvikling bliver der i dag lyttet til mere musik end nogensinde før – til glæde for både skabere, udbydere og brugere af musik.

Det er med andre ord ikke den digitale udvikling, der er problemet. Det egentlige problem er, at den nuværende lovgivning er forældet, og at den fjerner komponisternes muligheder for at leve af deres arbejde, og dermed også for at bidrage til at skabe arbejdspladser og vækst i Danmark og EU.

En fremtidssikret ophavsret skal sikre et velfungerende musikalsk økosystem, der både fastholder tusindvis af danske jobs, og samtidig skaber nye.

Koda opfordrer derfor politikerne til at fjerne de ulige vilkår for de digitale musikudbydere og ikke mindst anerkende musikskabernes bidrag til den danske samfundsøkonomi, når de til efteråret skal diskutere og vedtage reformen af Ophavsretsdirektivet.

For hvis andre skal betale for de danske komponister og sangskriveres indhold, hvorfor skal tjenester som YouTube så ikke?

Anders Lassen
Direktør i Koda

Har du ikke fået skrevet under på brevet endnu, kan du stadig nå at gøre det her