
Musik- og sangskriverbranchen går igennem store forandringer i disse år. Internettet har forandret måden, vi distribuerer og forbruger musik på, og der er mange meninger både for og imod de teknologiske fremskridt og de lovlige og ulovlige tiltag, nettet rummer.
Læs også: Danskerne streamer musik
Et af de tiltag, som forsøger at bygge bro mellem den tidligere og den nye måde at distribuere og nyde musik på, er initiativet Creative Commons, som efterhånden har spredt sig til næsten 100 lande på verdensplan. Creative Commons er en non-profit organisation, der stiller nogle gratis værktøjer til rådighed for alle kreative skabere - også sangskrivere og komponister - så man kan bruge fildeling som en fordel.
I Koda var vi blandt de første forvaltningsselskaber i verden, som åbnede dørene for de nye tanker og tiltag på prøvebasis. Noget som blandt andet har været en stor inspirationskilde for det franske forvaltningsselskab SACEM, der netop har gjort det samme i begyndelsen af 2012. I Koda har vi ambitioner om at gøre Danmark til et foregangsland, når det gælder om at skabe nye muligheder for såvel skaberne som brugerne af musik. Muligheden for en Creative Commons licens er en naturlig del af denne strategi.
Læs også: Creative Commons nu i Danmark
Men hvad er det egentlig, man kan bruge en Creative Commons licens til, og fungerer det egentlig? Kan det vitterligt gøre en forskel for sangskrivere og bands, og kan man tjene penge på det? Eller er det blot et tiltag, som kan bruges af amatører, der ikke skal leve af deres virke?
Dette tema sætter Koda og Creative Commons Danmark i fællesskab fokus på med to debataftener i henholdsvis København og Århus, hvor alle interesserede inviteres til en debat om Creative Commons og de muligheder værktøjerne giver, men også til generel diskussion af musikeres muligheder med fildeling.
Læs også: Debat: Skal danske blogs have en fagforening
Aftenernes program vil foruden præsentation af Creative Commons-værktøjerne og indlæg af Koda bestå af præsentationer fra en række danske kunstnere og pladeselskaber, som har prøvet kræfter med brugen af værktøjerne i praksis i deres forretningsmodeller. De vil således fortælle om deres erfaringer, og efterfølgende vil der blive åbnet for debat med publikum - om Creative Commons, om eksemplerne, om tvivl, skepsis og nysgerrighed.
Fakta:
Onsdag d. 7. marts - Koda, Landemærket 23-25, 1016 København K
Torsdag d. 8. marts - Promus, Vestre Allé 15, 8000 Århus C (indgang via Råbar)
Begge aftener kl. 19-22, fri entré.
Mere info:
Christian Villum - Creative Commons - [email protected]
Nicolaj Hyltén-Cavallius - Koda - [email protected]
Læs mere om Kodas ordning med Creative Commons her