Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Tidligere udbetalinger
Medlem
Fordeling af andele
Bearbejdelse og ændringer af værker
Selvforvaltning
Aftaler
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Søg støtte
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Sangskrivningen og kompositionen foregår i et samarbejde mellem eleverne og musikeren
Pressefoto

Koda er tilbage på skoleskemaet med sangskrivning

For 12. år i træk har Koda samlet et stærkt hold af sangskrivere og komponister, der skal besøge forskellige skoler og gymnasier i landet. Som altid består besøget i at skrive en sang med eleverne for at vise det arbejde, der ligger bag en sang, samt i at give eleverne et indblik i musikkens økosystem og musikrettigheder.

Det kan vist roligt beskrives som en tradition, når Koda, for 12. år i træk, sender professionelle sangskrivere og komponister ud til danske skoler og gymnasier for at vise og lære eleverne om det arbejde, der ligger bag en færdig sang. Ordningen er år efter år blevet mere og mere populær, og derfor tager Koda selvfølgelig endnu en omgang.

Kodas udsendte sangskrivere og komponister vil i løbet af skoleåret besøge 120 skoler og yderligere 30 skoler i forbindelse med Spil Dansk ugen i slutningen af oktober – i alt vil omkring 150 skoler og cirka 4.500 elever få mulighed for prøve kræfter med det at skabe et musiknummer, en sang eller en raptekst.

Gymnasieklasse skrev et hit

Denne sæson af besøg er allerede gået i gang og inkluderer, som noget nyt, også ældre målgrupper som gymnasieklasser. Den 19. september var turen derfor kommet til musikklassen i 2. g på Næstved Gymnasium og HF, hvor Jørgen Thorup, kendt fra blandt andet Shu-bi-dua, tog hele musikklassen med på en rejse ind i sangskrivningen.

 

Det var lærerigt for eleverne og enormt sjovt - Kirsten Nevers

 

Ifølge klassens musiklærer Kirsten Nevers var besøget intet mindre end en kæmpe succes, der udmundede i en ny sang og en bedre forståelse for arbejdet, der ligger bag en sang:

”Der var en kanon stemning hele dagen, fordi Jørgen formåede at inkludere alle elever i sangskrivningsprocessen uanset deres musikalske niveau. Eleverne morede sig og var rigtig glade for Jørgens undervisning. Så da han fortalte om Kodas arbejde med at indhente betaling til rettighedsindehavere som ham selv, blev eleverne også meget optaget af, at det var synd for Jørgen, hvis han ikke blev betalt for de sange, han havde skrevet, ” siger Kirsten Nevers og forklarer, at elevernes sympati for Kodas arbejde steg endnu mere, da de selv fik ejerfornemmelse for deres egen sang:

”Pludselig begyndte de jo også at få drømme om, at deres sang ville blive en landeplage, og så er det jo vigtigt, at de kan få penge, når sangen blev brugt! På den måde var det virkelig lærerigt for eleverne og samtidig enormt sjovt, ” fortæller musiklæreren og siger, at hun håber på, at en af Kodas sangskrivere også aflægger et besøg næste år.

Se video fra dagen her

Et indblik i musikskabelse

Oplevelsen for 2.g på Næstved Gymnasium vækker stor glæde hos Kodas bestyrelsesformand, Niels Mosumgaard. Formålet med Kodas besøg er nemlig akkurat at give fremtidens musikbrugere og kommende hitmagere en musikalsk oplevelse og samtidig lære dem om det musikalske økosystem og processen bag det at skabe musik.

 

Vi vil rigtig gerne være med til at inspirere - Niels Mosumgaard

 

”I dag har den digitale udvikling gjort, at man altid har et enormt musikkatalog lige ved hånden, hvilket kan gøre det svært for brugeren at få en fornemmelse af de timer, uger og nogen gange års arbejde, som ligger i at skabe et stykke musik. Derfor vil vi via dette forløb rigtig gerne være med til at inspirere og uddanne fremtidens musikbrugere og -skabere ved, at de på egen krop oplever den indsats, som skabelsen af sange kræver, ” fortæller Niels Mosumgaard.

Fakta

  • Det er 12. år i træk, at Koda sender sangskrivere ud til danske skoler
  • I alt får 150 skoler besøg
  • 14 sangskrivere er udvalgt til at besøge skolerne
  • Cirka 4.500 elever får mulighed for at prøve kræfter med sangskrivning