Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig

Kæmpe national musikdag med nyskabelser

Danmarks største musikbegivenhed, Spil Dansk Dagen, fortsætter med ny ejerstruktur, overraskelser og usvækket massiv opbakning.

Spil Dansk Dagen fandt sted første gang i 2001, og med årene er det blevet en så stor succes, at dagen kan kalde sig Danmarks største musikbegivenhed. I 2013 slog den nationale festdag for hjemlig musik igen alle rekorder og nåede ud i hver en afkrog af Danmark med musik-arrangementer. Hele 1.352 blev det til.

Også i 2014 kan danskerne se frem til en dag, hvor den rød/hvide musik er overalt. I radioen, på tv, på spillesteder, i kulturhuse, på arbejdspladser, i institutioner, på gader og mange, mange flere steder.

Hvis du skal ud og spille i Spil Dansk ugen, så husk at indtaste dit arrangement her.

Større frihed

Spil Dansk Dagen er i 2014 relanceret som selvstændig enhed med ny ejerkreds, bestående af Koda, Danske Populær Autorer, Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund og Dansk Musikforlæggerforening.

”Det er en meget tilfredsstillende løsning, som også får den sunde konsekvens for os, at vi på sekretariatet kan fungere meget frit og selvstændigt. Vi vil f.eks. kunne indgå samarbejde med virksomheder omkring sponsorater, vi kan søge fonde, og vi kan lave særlige projekter med andre mega-events,” fortæller Ricco Victor.

Han har allerede sat fuld fart i nytænkningen. Et eksempel er det ambitiøse initiativ ”Danmarks nye skolesang 2014”, som skabes i samarbejde med DR P4. En af Danmarks mest succesrige komponister gennem tiderne, Søren Rasted (Aqua og Hej Matematik), har lavet en splinterny melodi, som kan afspilles på YouTube. Her ”synger” Rasted den sammen med reggae-stjernen Wafande. Men teksten mangler, og det er op til børn og unge i de danske skoleklasser (0.-10. klasser) at få erstattet ”da-da-da” med lyrik.

En del andre nyskabelser indgår i de såkaldte ”kommune-pakker”.

Spil Dansk Dagen er nemlig blevet en så indarbejdet del af det lokale kulturliv, at cirka hver fjerde danske kommune samarbejder direkte med Spil Dansk Dagen. I skrivende stund har 25 danske kommuner meldt sig som medspillere til årets markering ved at købe en pakke. Heriblandt Sydslesvig, som Spil Dansk har annekteret som en ”kommune”.

Girlpower slippes fri

Som del af kommune-pakkerne fra Spil Dansk Dagen følger som noget nyt projektet ”Kvindelige forbilleder”, der forhåbentlig kan få flere unge piger til at gribe f.eks. guitaren eller mikrofonen i en stadig ret mandsdomineret musikbranche. Kræfterne bag er JazzDanmark, WMD, ROSA og SNYK

Og med tiltaget ”Vi booster talentet” zoomes der ind på de talentfulde unge sangskrivere, som lige mangler et skub for at komme i gang. Dét projekt er skabt i samarbejde med DPA, som er en organisation for komponister og tekstforfattere.

”En af forcerne ved Spil Dansk Dagen er, at den virkelig bliver fejret overalt i Danmark. Musiklivet er ellers koncentreret i hovedstaden – festivaler, musikbranchens organisationer og købmænd – men talenterne findes og udvikles overalt i landet. Spil Dansk Dagen er med til at sætte gang i musikken i provinsen. Det er da også ganske sigende, at både Marie Key, Burhan G, Aura og Natasja var medvirkende ved Spil Dansk Dagen, længe inden de blev hitliste-helte. Det er vores vision, at Spil Dansk skal være en af de vigtigste medspillere for dansk musik og musikliv overhovedet. Hele året rundt,” siger Ricco Victor.

Musik til debat

Når det går løs torsdag den 30. oktober – og i perioden omkring dagen – spiller musikken alle mulige og umulige steder: Skoler, sygehuse, kirketårne, virksomheder, kulturhuse, svømmehaller, færger m.m.

Men i 2014 rettes der også særligt fokus på tankerne bag musikken.

”Vi vil gerne være med til at sætte den musikalske dagsorden – også med det talte ord. Vi har fået støtte af Kulturministeriets folkeoplysningspulje til projektet ”I sætter ord på musikken”, og sideløbende lancerer vi ”Planlæg jeres egen musikdebat”. Vi har tidligere med succes haft paneldiskussioner på Spil Dansk Dagen, og det kan både være tankevækkende og bringe kreative musikfolk sammen. Vi er rigtig glade for, at det bliver til ca. 50 musikmøder rundt i landet, og at de suppleres af workshops, artist talks og mentorordninger/masterclasses,” siger Ricco Victor.

Folkelig opbakning

Han kan på nuværende tidspunkt ikke sige, hvor mange arrangementer Spil Dansk Dagen kommer til at rumme:

”Det er en del af den uforudsigelige magi ved begivenheden. Spil Dansk Dagen er et meget decentralt og folkeligt projekt. Vi kommer med masser af entusiasme og et veletableret koncept, som er med til at styrke hele det danske musikliv. Men vi er fuldstændig afhængige af lokalt engagement og opbakning fra kommuner, musikere, lokale ildsjæle og arrangører. Dén støtte og kreativitet virker helt usvækket. Så jeg er overbevist om, at Spil Dansk Dagen 2014 også bliver mindeværdig,” siger direktør Ricco Victor.

Hvis du skal ud og spille i Spil Dansk ugen, så husk at indtaste dit arrangement her.

Fakta om Spil Dansk Dagen
  • Spil Dansk Dagen er årets store festdag for dansk musik og musikliv, og i år foregår det torsdag den 30. oktober. Der er også arrangementer i hele uge 44.
  • Der sker noget overalt i landet: på skoler, sygehuse, spillesteder, virksomheder, biblioteker, kirker, kulturhuse m.m.
  • Det er ikke en forudsætning, at der synges på dansk eller at musikerne er danskere – blot at der er tale om musik skabt af danske komponister eller sangskrivere.
  • Kunstnere og arrangører er en blanding af professionelle, amatører, frivillige og lokale ildsjæle.
  • Spil Dansk Dagen blevet Danmarks største musikbegivenhed i al sin bredde og mangfoldighed, og formålet er at udbrede, udvikle og dermed sætte fokus på dansk musikkultur.
  • En lang række radiostationer spiller lutter dansk musik. I 2013 medvirkede DR og mere end 30 lokalradioer.
  • Spil Dansk Dagen er i 2014 relanceret som selvstændig enhed med ny ejerkreds bestående af Danske Populær Autorer, Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund, Koda og Dansk Musikforlæggerforening.
  • Spil Dansk Dagen har foreløbig lavet aftale om direkte samarbejde med 23 Spil Dansk Kommuner over hele landet.
  • Mere om Spil Dansk Dagen, bl.a. de nyeste arrangementer: www.spildansk.dk