I dag er det...

Koda blev stiftet 30. november 1926 og blev statskoncessioneret i 1935. Det betyder, at det i dag er Kodas 86 års fødselsdag.

Initiativet til stiftelsen af Koda kom fra de to musikforlæggere Asger og Svend Wilhelm Hansen. Sammen med P.J. Carvil fra NCB, revyforfatteren J. Ravn-Jonsen, forfatteren Otto Rung og komponisten Alfred Tofft stiftede de tilbage i 1926 Musikværnet. Selskabet havde dengang ganske få medlemmer, men voksede sig efterhånden til at blive den centrale spiller i det danske musikliv, som det er i dag.

Kig med i arkiverne på Facebook
Gennem den seneste tid har vi fyldt centrale historier fra Kodas historie på vores facebook-profil. Der kan du gå på opdagende i Kodas historie og i dagens anledning kører der en lille konkurrence øverst i tidslinjen. Gå til facebook

Koda dengang og nu
Navnet, Musikværnet, blev dog hurtigt ændret til Koda. Oprindeligt var Koda en forkortelse for Internationalt Forbund til Beskyttelse af Komponistrettigheder i Danmark, og derudover refererede navnet til den musikfaglige term "coda", der beskriver et selvstændigt, afsluttende forløb i et musikstykke. I dag er referencen til "coda" snarere en kilde til forvekslingen mellem Koda og forsikringsselskabet Codan, og navnet Koda er i dag en forkortelse for det trods alt mere mundrette, Komponistrettigheder i Danmark. Men Koda er stadigt foreningen for de komponister og sangskrivere, der ønsker at tjene penge på deres musik. Og det har det været lige siden 1926. I dag har vi over 36.000 medlemmer og ca. 40.000 kunder - så trods sine 85 år er Koda et selskab kendetegnet af vækst og konstant udvikling.

Læs mere om Koda og Kodas historie

Seneste nyt

17. januar 2018
Anne Linnet – følelser har ingen alder (del 2)
Anne Linnet kræver næppe nogen nærmere introduktion. Med en karriere, som spænder over fire årtier, har hun manifesteret sig på den danske musikscene og rodfæstet sig som en ufravigelig del af dansk musik- og kulturliv. Musikken har altid været der i Anne Linnets 64-årige liv – et liv med musikken, som hun ikke ville være foruden, men som kræver, at man rent faktisk elsker, det man gør – for talent alene gør det ikke, og man kommer ikke sovende til succesen og et mangeårigt karriereforløb.

16. januar 2018
Filmkomponisten Jonas Struck – musikken skal give plads til at filmen kan ånde
Filmkomponisten Jonas Struck har haft et travlt år sidste år. Som komponist på ikke mindre end fem film, bl.a. til den anmelderroste ’QEDA’ og til filmen om tennislegenderne Borg og McEnroe, levner det ikke mange ledige stunder. Filmmusikken er det, der fylder allermest hos den 45-årige komponist, der også har en baggrund fra det nu opløste Swan Lee. Jonas Struck fortæller her om overgangen fra jazzkomponist, til Swan Lee og til at etablere sig solidt som filmkomponist.

16. januar 2018
Danmark blomstrer på Eurosonic Noorderslag 2018
I denne uge drager den internationale musikbranche til Holland for at deltage i den største festival dedikeret til ny europæisk rytmisk musik, Eurosonic Noorderslag. Festivalen sætter i år fokus på Danmark og danske kunstnere. Hele 22 danske navne er i år på plakaten, når festivalen afholdes i den hollandske by Groningen fra den 17. – 20. januar.