I dag er det...

Koda blev stiftet 30. november 1926 og blev statskoncessioneret i 1935. Det betyder, at det i dag er Kodas 86 års fødselsdag.

Initiativet til stiftelsen af Koda kom fra de to musikforlæggere Asger og Svend Wilhelm Hansen. Sammen med P.J. Carvil fra NCB, revyforfatteren J. Ravn-Jonsen, forfatteren Otto Rung og komponisten Alfred Tofft stiftede de tilbage i 1926 Musikværnet. Selskabet havde dengang ganske få medlemmer, men voksede sig efterhånden til at blive den centrale spiller i det danske musikliv, som det er i dag.

Kig med i arkiverne på Facebook
Gennem den seneste tid har vi fyldt centrale historier fra Kodas historie på vores facebook-profil. Der kan du gå på opdagende i Kodas historie og i dagens anledning kører der en lille konkurrence øverst i tidslinjen. Gå til facebook

Koda dengang og nu
Navnet, Musikværnet, blev dog hurtigt ændret til Koda. Oprindeligt var Koda en forkortelse for Internationalt Forbund til Beskyttelse af Komponistrettigheder i Danmark, og derudover refererede navnet til den musikfaglige term "coda", der beskriver et selvstændigt, afsluttende forløb i et musikstykke. I dag er referencen til "coda" snarere en kilde til forvekslingen mellem Koda og forsikringsselskabet Codan, og navnet Koda er i dag en forkortelse for det trods alt mere mundrette, Komponistrettigheder i Danmark. Men Koda er stadigt foreningen for de komponister og sangskrivere, der ønsker at tjene penge på deres musik. Og det har det været lige siden 1926. I dag har vi over 36.000 medlemmer og ca. 40.000 kunder - så trods sine 85 år er Koda et selskab kendetegnet af vækst og konstant udvikling.

Læs mere om Koda og Kodas historie

Seneste nyt

09. oktober 2018
Lydmor - det har altid interesseret mig at beskrive verden på en måde, som gør den magisk
Hvordan tager man og konverterer mystikken fra en kontrastfyldt, kinesisk storby og mørket og magien fra en natklub i Shanghai og koger det hele sammen til en konceptuel plade, der kan foldes helt ud i et sceneshow? Det ved komponisten, sangskriveren og elektrosangerinden Jenny Rossander med kunstnernavnet Lydmor. Lydmor har man sommeren igennem kunnet opleve blandt andet på Roskilde og på Northside, samt til Gaffa Prisen, hvor Lydmor optrådte nøgen kun iført neon-bemaling bakket op af en række statements om kvinder i musikbranchen. Udtrykket på scenen er en væsentlig del af udpakningen af hendes musik, og ikke mindst for hendes nye plade, som tager afsæt i et længere ophold i Shanghai.

09. oktober 2018
Skriv hits og sælg dem – om co-writing
For nylig inviterede Koda, DPA og DJBFA til det tredje medlemsarrangement i rækken af ’Skriv hits & sælg dem – kreativ på den kommercielle måde’ – denne gang om co-writing. Hit-mageren Marcus Winter-John stod endnu engang på scenen til en aften, som bla. bød på en række praktiske øvelser samt en fælles co-writing session med samtlige fremmødte medlemmer.

08. oktober 2018
Jagten på et hit – på sangskriver-camp i historiske rammer
I ly af Kronborg står Frederik II’s fine, gamle lysthus, Marienlyst, som for nylig dannede ramme om en sangskriver-camp med deltagere fra USA, England og Danmark. Når man nærmer sig slottet, er der ingen tvivl om, at det ikke er lanciers, der er budt op til – utallige beats strømmer ud fra slottets mange værelser og fortoner sig ud i haveanlægget. Bag slottets mure har tyve sangskrivere og producere buret sig inde i en uge, for at lade sig inspirere til at skrive hits, der kan komme ud og leve.