Hittet ændrer dit liv

Laid Back og Brødrene Olsen nyder stadig godt af, at de ramte plet med et bestemt nummer. Og med en frisk Grand Prix-sejr i bagagen har sangskriveren Lise Cabble måske også sikret sin fremtid.

- Den ene sang har betydet alt for os og vendte totalt op og ned på vores liv, siger John Guldberg.

Som den ene halvdel af Laid Back kan han i dag se tilbage på en lang og succesrig karriere som musiker, der blev kickstartet af kæmpehittet ”Sunshine Reggae” fra 1982. Den fængende popklassiker gik nummer et i 22 lande og er i dag solgt i flere end 20 millioner eksemplarer, hvilket gør den til et af de bedst sælgende danske singler nogensinde.

- Vi har kunnet leve af det nummer, og det bedste er, at vi stadig er rigtig stolte af det. Dengang var det bare et hit i en periode, og vi kunne jo ikke vide, at det ville få så langt et liv. Men netop det er en ubetalelig oplevelse, der er det hele værd: At nummeret stadig spreder glæde - også blandt unge mennesker, siger John Guldberg, der også ser det som en stor cadeau, at ”Sunshine Reggae” gennem årene er blevet samplet af mange andre kunstnere.

Tyskland var nøglen

Ifølge ham var det en kæmpe arbejdsindsats fra deres daværende pladeselskab Medley, der gjorde ”Sunshine Reggae” til et hit over det meste af Europa. Mens Italien hurtigt faldt for det vuggende reggaenummer, var tyskerne mere forbeholdne. 
Men efter tre forsøg var der hul igennem. Flere end 750.000 eksemplarer blev solgt på det vigtige marked syd for grænsen og så eksploderede det hele. Ikke mindst da ”White Horse” efterfølgende storhittede i USA. Den voldsomme popularitet havde dog også en bagside.

- Det væmmelige ved succes er, at du kommer ind i et miljø med nogle mennesker, der prøver at få én til at gøre nogle ting, som du ikke har lyst til. Det kostede os både penge og venskaber, og det havde jeg gerne været foruden. Men vi kæmpede os heldigvis igennem det hele, siger John Guldberg, der sammen med sin mangeårige kollega og ven Tim Stahl netop har udgivet albummet ”Uptimistic Music, Vol. 1”.

Ramte plet i en god tid

En anden veteran i dansk musik har også prøvet at skrive et nummer, der fuldstændig ændrede karrieren. Efter at have været på banen som duo siden 1965 væltede Jørgen Olsen sammen med sin bror Niels hitlisterne over hele Europa med ”Fly on the wings of love” efter den legendariske Grand Prix-sejr i Stockholm i 2000.

- Vi fik en helt anden europæisk succes end tidligere og solgte utrolig mange plader i vores nabolande på grund af det nummer. Efter ABBA er vi dem, der har tjent flest penge på at vinde det internationale Melodi Grand Prix, og den sang har gjort, at vi faktisk ikke behøver at røre en finger mere. Men vi har også været heldige. Cd-salget peakede på det tidspunkt, og det har selvfølgelig haft en kæmpe indflydelse på vores salgstal, siger Jørgen Olsen, der har været medlem af Koda siden 1966.

- Det har selvfølgelig været fantastisk at få alle de penge gennem årene, men uden et fair og velfungerende Koda var det jo ikke muligt, siger den 63-årige sanger og sangskriver.

Hit med sidegevinster

Jørgen Olsen er meget stolt over, at deres MGP-sang nåede så bredt ud, og hittet har også ført andre gevinster med sig. Brødrene Olsen indspillede for nogle år siden et nummer med Cliff Richard, og det varmer også, at Björn Ulveaus og Benny Andersson fra ABBA har udtrykt stor respekt for deres musik.

- Vi har været sammen med så mange store personligheder fra branchen og oplevet en masse spændende ting, som aldrig var sket, hvis ikke vi havde vundet. Så vi er meget taknemlige, siger Jørgen Olsen, der i øjeblikket er ved at mixe Brødrene Olsens nyeste album ”Brothers to Brothers”, hvor han sammen med sin bror fortolker numre af blandt andre Bellamy Brothers, The Kinks og Bee Gees.

MGP åbner døre

Tiden må vise, om ”Only Teardrops” når samme højder som Brødrene Olsens nyklassiker. Men med Emmelie de Forests triumf i Malmø forleden har Lise Cabble i hvert fald slået sit navn fast som sangskriver med sans for det globale.

- Jeg har i lang tid haft en ambition om at lave et stort internationalt hit, så jeg håber, at sejren kan åbne nogle døre til udlandet, hvor det ellers kan være svært at komme igennem til både kunstnere og andre sangskrivere. Heldigvis er det her noget, man har lagt mærke til i både Europa og resten af verden, så jeg har gode kort på hånden. Men jeg skal stadig lige ind de rigtige steder og møde de rigtige mennesker, siger hitmageren, der skrev MGP-vindersangen sammen med Julia Fabrin og Thomas Stengaard.

Ro på økonomien

Selv om tiderne har ændret sig drastisk siden Brødrene Olsens store gennembrud, forventer Lise Cabble en pæn sum penge for sit bidrag, der altså gik rent ind hos det europæiske publikum.

- Jeg håber, at det kan give noget ro på økonomien, så jeg ikke hele tiden skal gruble så meget over, hvornår det næste hit mon kommer. Det skulle gerne give mig et par års pause, hvor jeg måske kan få råd til at rejse noget mere. Men ellers betyder penge ikke så meget for mig, og jeg har ingen store drømme om at blive rig. Jeg vil bare gerne kunne blive med at skrive sange, siger den tidligere Miss B. Haven-forsanger og sangskriver.

Seneste nyt

09. oktober 2018
Lydmor - det har altid interesseret mig at beskrive verden på en måde, som gør den magisk
Hvordan tager man og konverterer mystikken fra en kontrastfyldt, kinesisk storby og mørket og magien fra en natklub i Shanghai og koger det hele sammen til en konceptuel plade, der kan foldes helt ud i et sceneshow? Det ved komponisten, sangskriveren og elektrosangerinden Jenny Rossander med kunstnernavnet Lydmor. Lydmor har man sommeren igennem kunnet opleve blandt andet på Roskilde og på Northside, samt til Gaffa Prisen, hvor Lydmor optrådte nøgen kun iført neon-bemaling bakket op af en række statements om kvinder i musikbranchen. Udtrykket på scenen er en væsentlig del af udpakningen af hendes musik, og ikke mindst for hendes nye plade, som tager afsæt i et længere ophold i Shanghai.

09. oktober 2018
Skriv hits og sælg dem – om co-writing
For nylig inviterede Koda, DPA og DJBFA til det tredje medlemsarrangement i rækken af ’Skriv hits & sælg dem – kreativ på den kommercielle måde’ – denne gang om co-writing. Hit-mageren Marcus Winter-John stod endnu engang på scenen til en aften, som bla. bød på en række praktiske øvelser samt en fælles co-writing session med samtlige fremmødte medlemmer.

08. oktober 2018
Jagten på et hit – på sangskriver-camp i historiske rammer
I ly af Kronborg står Frederik II’s fine, gamle lysthus, Marienlyst, som for nylig dannede ramme om en sangskriver-camp med deltagere fra USA, England og Danmark. Når man nærmer sig slottet, er der ingen tvivl om, at det ikke er lanciers, der er budt op til – utallige beats strømmer ud fra slottets mange værelser og fortoner sig ud i haveanlægget. Bag slottets mure har tyve sangskrivere og producere buret sig inde i en uge, for at lade sig inspirere til at skrive hits, der kan komme ud og leve.