Flere penge fra udlandet til danske komponister

Koda udbetaler penge til sine medlemmer for brugen af deres musik fire gange om året. Og nu er tiden kommet til Kodas September-udbetaling. I morgen udbetaler Koda 86 mio. kr. til både danske og udenlandske musikskabere. Og indtægterne på brugen af dansk musik i udlandet er stigende

September-udbetalingen er den af Kodas fire udbetalinger, der indeholder flest penge, som er tjent hjem på brugen af dansk musik i udlandet. Og det er en pulje, der er i vækst.

Denne gang sender Koda 20 mio. kr. videre til danske medlemmer for brugen af deres musik i udlandet. Hvor mange penge Koda præcist kommer til at afregne til sine medlemmer i 2013 er svært at sige, men forsætter udviklingen som den er nu, vil Koda ved årets udgang have afregnet 48 mio. kr. til sine danske medlemmer for brugen af deres musik i udlandet. Og dermed vil indtægterne fra udlandet været steget 40 pct. over de sidste fem år.

Stigningen hænger dels sammen med, at det går godt for dansk musik i udlandet. Men en del af forklaringer er også, at Koda bliver mere og mere effektiv, når det handler om at få penge hjem til sine medlemmer fra udlandet for brugen af deres musik.

”Vi har sat meget ind på at hente flere internationale indtægter hjem til vores danske medlemmer. Det er et af de områder, hvor der stadig er rum for effektivisering. Vi vil finde flere indtægter fra især danske navne, der hitter i udlandet – og fra danske film og tv-serier, som går sin sejrsgang internationalt. Og det arbejde ser nu ud til at bære frugt”, siger xxxx.

Godt 7.000 danske medlemmer kan nu se frem til penge på bankkontoen for deres arbejde med at skabe den musik ikke bare danskerne, men også resten af verden lytter til.

En motor for dansk musikliv

Ud over at udbetale penge for brug af musik direkte til musikkens skabere, har Koda også en særlig pulje, der bruges til at støtte dansk musikliv i bred forstand. Hvert år uddeler Koda nemlig 10 pct. af de samlede indtægter til udvikling af dansk musik - de såkaldte "nationale midler”. Disse penge går ubeskåret til at hjælpe nye musikudgivelser på vej, arbejdslegater, turné-hjælp og til at køre projekter som Koda Skolekontakt og Spil Dansk Dagen. I takt med at Kodas omsætning stiger år for år, er Kodas pulje til de ”nationale midler” også stødt stigende.

I 2012 løb de nationale midler op i 60 mio. kr., hvilket er den hidtil største pulje til udbetaling i Kodas historie. Der er tale om en fremgang på tre mio. kr. i forhold til 2011 - og her var der også tale om en gevaldig forøgelse af midlerne: Fra 2010 til 2011 voksede de nationale midler med hele seks mio. kr.

Om Koda

Koda sørger for, at musikkens skabere får penge, når deres musik bliver brugt. Det gør Koda ved at lave aftaler om betaling for brug af medlemmernes værker, når disse bliver spillet offentligt (fx i radio, ved koncerter, på streaming-tjenester, restauranter mv.). På baggrund af aftalerne betaler Kodas kunder for at anvende musikken. Koda sender så pengene til videre til de komponister, sangskriver og musikforlag, der står bag skabelsen af musikken. Det gør Koda fire gange om året.

Koda er en non-profit medlemsforening. Koda har derfor ingen egenkapital. Alle pengene går videre til dem, der har skabt musikken. Hvor meget den enkelte komponist eller forfatter skal have udbetalt, bliver udregnet efter Kodas fordelingsregler. Beløbet er bl.a. afhængigt af, hvor musikken er blevet spillet og i hvor lang tid. Koda er ejet af sine ca. 39.000 medlemmer.

Seneste nyt

09. oktober 2018
Lydmor - det har altid interesseret mig at beskrive verden på en måde, som gør den magisk
Hvordan tager man og konverterer mystikken fra en kontrastfyldt, kinesisk storby og mørket og magien fra en natklub i Shanghai og koger det hele sammen til en konceptuel plade, der kan foldes helt ud i et sceneshow? Det ved komponisten, sangskriveren og elektrosangerinden Jenny Rossander med kunstnernavnet Lydmor. Lydmor har man sommeren igennem kunnet opleve blandt andet på Roskilde og på Northside, samt til Gaffa Prisen, hvor Lydmor optrådte nøgen kun iført neon-bemaling bakket op af en række statements om kvinder i musikbranchen. Udtrykket på scenen er en væsentlig del af udpakningen af hendes musik, og ikke mindst for hendes nye plade, som tager afsæt i et længere ophold i Shanghai.

09. oktober 2018
Skriv hits og sælg dem – om co-writing
For nylig inviterede Koda, DPA og DJBFA til det tredje medlemsarrangement i rækken af ’Skriv hits & sælg dem – kreativ på den kommercielle måde’ – denne gang om co-writing. Hit-mageren Marcus Winter-John stod endnu engang på scenen til en aften, som bla. bød på en række praktiske øvelser samt en fælles co-writing session med samtlige fremmødte medlemmer.

08. oktober 2018
Jagten på et hit – på sangskriver-camp i historiske rammer
I ly af Kronborg står Frederik II’s fine, gamle lysthus, Marienlyst, som for nylig dannede ramme om en sangskriver-camp med deltagere fra USA, England og Danmark. Når man nærmer sig slottet, er der ingen tvivl om, at det ikke er lanciers, der er budt op til – utallige beats strømmer ud fra slottets mange værelser og fortoner sig ud i haveanlægget. Bag slottets mure har tyve sangskrivere og producere buret sig inde i en uge, for at lade sig inspirere til at skrive hits, der kan komme ud og leve.