
Koda har gennem længere tid sat fokus på at få ændret en forældet EU-lovgivning med det formål at sikre musikkens skabere en fair betaling, når deres musik spilles på gratis musikstreamingtjenester som for eksempel YouTube. Andrus Ansip, vicepræsident for Digital Single Market i Europa-Kommissionen, gav i et interview med Financial Times i fredags den såkaldte ”Safe Habour”-bestemmelse i E-handelsdirektivet følgende kommentar med på vejen:
”Dette handler ikke kun om rettighedshavere, skaberne og deres betaling – det handler også om lige konkurrencevilkår mellem forskellige tjenesteydere (…) Platforme, som er baseret på abonnementer aflønner skaberne – det gør andre tjenesteudbydere ikke. Hvordan skal de kunne konkurrere?," lød det fra vicepræsidenten med henvisning til, at YouTube bidrager med 600 millioner om året til rettighedshaverne, til trods for at de har mere end en milliard brugere om måneden, mens Spotify alene bidrager med 1,6 millarder euro.
Vi skal (...) ikke hvile på laurbærrene, for dette er en kamp, som er langt fra at være vundet - Anders Lassen
EU-opbakning vækker en forsigtig optimisme
Opbakningen fra EU vækker en forsigtig optimisme hos Kodas direktør, Anders Lassen, for det er vigtigt at understrege, at kampen for at sikre en velfungerende musikalsk økosystem i fremtiden slet ikke er vundet endnu.
”Vi vil i den kommende tid se en voldsom mobilisering fra dem, som ønsker at bevare det nuværende lovgivning. Så på trods af, at Andrus Ansips udtalelser selvfølgelig er positive, er det stærke kræfter, som vi er oppe imod, og vi skal derfor ikke hvile på laurbærrene, for dette er en kamp, som er langt fra at være vundet,” siger Anders Lassen.