Dom fastslår, at firmafester med flere tusinde deltagere skal betegnes som et offentligt arrangement

Endelig dom er en principiel sejr for Koda

Koda har i dag for anden gang fået rettens ord for, at Novo Nordisks firmafester tilbage i 2012 og 2013 med mere end 7.500 gæster var offentlige arrangementer. En dom, der er en principiel sejr for Koda.

Efter Novo Nordisk for mere end et år siden ankede byrettens dom, som fastslog, at deres firmafester var et offentlig arrangement, har Østre Landsret i dag stadfæstet dommen, og Koda har dermed endeligt vundet sagen. Landsrettens tre dommere var samtidig enige i at give Koda fuldt medhold.

Det betyder, at Koda nu for anden gang har fået rettens ord for, at Novos firmafester i 2012 og 2013 med mere end 7.500 gæster ikke kan betegnes som et privat arrangement, men skal betegnes som et offentligt arrangement. Virksomheder, der holder mega-fester, skal derfor fremover betale Koda, når de bruger Koda-medlemmernes musikværker og tekster ved denne slags arrangementer. 

 

En vigtig principiel sejr

Det er naturligvis en glædelig afgørelse for Koda. Først og fremmest fordi den er en principiel sag, som skulle danne grundlag for, om Koda kan få betaling, når der afholdes firmafester over en vis størrelse. Dernæst fordi Kodas medlemmer nu kan se frem til at modtage en betaling, når deres musik i fremtiden spilles til lignende arrangementer.

”Det er en vigtig principiel sejr for os. Landsretten har i dag slået fast, at store firmafester med tusinder af deltagere ikke længere kan betragtes som lukkede, private arrangementer. Vi er glade for afgørelsen, der betyder, at vores medlemmer nu får betaling, når deres musik bliver brugt ved den slags fester. Koda kæmper for en fair betaling, når komponister og tekstforfatteres værker bliver brugt i det offentlige rum, og det glæder os, at retten i dag har givet os ret i, at store virksomheder ikke længere kan slippe for at betale ved denne type mega-fester," siger Kodas direktør, Anders Lassen.

Novo Nordisk skal betale 45.000 kr. i sagsomkostninger, samt de 47.700 kr. (+ renter) fra den tidligere retssag i byretten. Novo Nordisk har nu fire uger til at spørge procesbevillingsnævnet om tilladelse til at indbringe sagen for højesteret. Den tilladelse bliver dog kun givet i retssager, hvor fortolkning af juraen er yderst vanskelig og tvivlsom.

Se hele Østre Landsrets afgørelse her

Seneste nyt

18. januar 2018
Fokus på fundraising og støtte – nyt år og nye muligheder
Et nyt år og dermed nye støttemuligheder. Sådan indledtes årets første medlemsarrangement med fokus på støtteordninger og fundraising. Til arrangementet fik de fremmødte svar på spørgsmål om fundraising og støtte, og samtidig gav digital strateg og musiker Maiken Ingvordsen indblik i, hvordan man tilrettelægger sin fundraising-strategi. Kristina Holgersen fra Statens Kunstfond samt Martin Stauning og Tobias Stenkjær fra Kodas Legatudvalg 2017 gav gode råd til ansøgningerne.

17. januar 2018
Anne Linnet – følelser har ingen alder (del 2)
Anne Linnet kræver næppe nogen nærmere introduktion. Med en karriere, som spænder over fire årtier, har hun manifesteret sig på den danske musikscene og rodfæstet sig som en ufravigelig del af dansk musik- og kulturliv. Musikken har altid været der i Anne Linnets 64-årige liv – et liv med musikken, som hun ikke ville være foruden, men som kræver, at man rent faktisk elsker, det man gør – for talent alene gør det ikke, og man kommer ikke sovende til succesen og et mangeårigt karriereforløb.

16. januar 2018
Filmkomponisten Jonas Struck – musikken skal give plads til at filmen kan ånde
Filmkomponisten Jonas Struck har haft et travlt år sidste år. Som komponist på ikke mindre end fem film, bl.a. til den anmelderroste ’QEDA’ og til filmen om tennislegenderne Borg og McEnroe, levner det ikke mange ledige stunder. Filmmusikken er det, der fylder allermest hos den 45-årige komponist, der også har en baggrund fra det nu opløste Swan Lee. Jonas Struck fortæller her om overgangen fra jazzkomponist, til Swan Lee og til at etablere sig solidt som filmkomponist.