Dom fastslår, at firmafester med flere tusinde deltagere skal betegnes som et offentligt arrangement

Endelig dom er en principiel sejr for Koda

Koda har i dag for anden gang fået rettens ord for, at Novo Nordisks firmafester tilbage i 2012 og 2013 med mere end 7.500 gæster var offentlige arrangementer. En dom, der er en principiel sejr for Koda.

Efter Novo Nordisk for mere end et år siden ankede byrettens dom, som fastslog, at deres firmafester var et offentlig arrangement, har Østre Landsret i dag stadfæstet dommen, og Koda har dermed endeligt vundet sagen. Landsrettens tre dommere var samtidig enige i at give Koda fuldt medhold.

Det betyder, at Koda nu for anden gang har fået rettens ord for, at Novos firmafester i 2012 og 2013 med mere end 7.500 gæster ikke kan betegnes som et privat arrangement, men skal betegnes som et offentligt arrangement. Virksomheder, der holder mega-fester, skal derfor fremover betale Koda, når de bruger Koda-medlemmernes musikværker og tekster ved denne slags arrangementer. 

 

En vigtig principiel sejr

Det er naturligvis en glædelig afgørelse for Koda. Først og fremmest fordi den er en principiel sag, som skulle danne grundlag for, om Koda kan få betaling, når der afholdes firmafester over en vis størrelse. Dernæst fordi Kodas medlemmer nu kan se frem til at modtage en betaling, når deres musik i fremtiden spilles til lignende arrangementer.

”Det er en vigtig principiel sejr for os. Landsretten har i dag slået fast, at store firmafester med tusinder af deltagere ikke længere kan betragtes som lukkede, private arrangementer. Vi er glade for afgørelsen, der betyder, at vores medlemmer nu får betaling, når deres musik bliver brugt ved den slags fester. Koda kæmper for en fair betaling, når komponister og tekstforfatteres værker bliver brugt i det offentlige rum, og det glæder os, at retten i dag har givet os ret i, at store virksomheder ikke længere kan slippe for at betale ved denne type mega-fester," siger Kodas direktør, Anders Lassen.

Novo Nordisk skal betale 45.000 kr. i sagsomkostninger, samt de 47.700 kr. (+ renter) fra den tidligere retssag i byretten. Novo Nordisk har nu fire uger til at spørge procesbevillingsnævnet om tilladelse til at indbringe sagen for højesteret. Den tilladelse bliver dog kun givet i retssager, hvor fortolkning af juraen er yderst vanskelig og tvivlsom.

Se hele Østre Landsrets afgørelse her

Seneste nyt

09. oktober 2018
Lydmor - det har altid interesseret mig at beskrive verden på en måde, som gør den magisk
Hvordan tager man og konverterer mystikken fra en kontrastfyldt, kinesisk storby og mørket og magien fra en natklub i Shanghai og koger det hele sammen til en konceptuel plade, der kan foldes helt ud i et sceneshow? Det ved komponisten, sangskriveren og elektrosangerinden Jenny Rossander med kunstnernavnet Lydmor. Lydmor har man sommeren igennem kunnet opleve blandt andet på Roskilde og på Northside, samt til Gaffa Prisen, hvor Lydmor optrådte nøgen kun iført neon-bemaling bakket op af en række statements om kvinder i musikbranchen. Udtrykket på scenen er en væsentlig del af udpakningen af hendes musik, og ikke mindst for hendes nye plade, som tager afsæt i et længere ophold i Shanghai.

09. oktober 2018
Skriv hits og sælg dem – om co-writing
For nylig inviterede Koda, DPA og DJBFA til det tredje medlemsarrangement i rækken af ’Skriv hits & sælg dem – kreativ på den kommercielle måde’ – denne gang om co-writing. Hit-mageren Marcus Winter-John stod endnu engang på scenen til en aften, som bla. bød på en række praktiske øvelser samt en fælles co-writing session med samtlige fremmødte medlemmer.

08. oktober 2018
Jagten på et hit – på sangskriver-camp i historiske rammer
I ly af Kronborg står Frederik II’s fine, gamle lysthus, Marienlyst, som for nylig dannede ramme om en sangskriver-camp med deltagere fra USA, England og Danmark. Når man nærmer sig slottet, er der ingen tvivl om, at det ikke er lanciers, der er budt op til – utallige beats strømmer ud fra slottets mange værelser og fortoner sig ud i haveanlægget. Bag slottets mure har tyve sangskrivere og producere buret sig inde i en uge, for at lade sig inspirere til at skrive hits, der kan komme ud og leve.