Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Fotograf: Sebastian Vistisen Toft

ELBA: ’Det er fedt at sætte nogle benspænd for sig selv’

Komponist og sangskriver, Ellen Bathum, også kendt som ELBA, bruger blandt andet musikken til at udforske komplekse emner som stress og mental sundhed. ELBA modtog i 2022 støtte fra Koda Kulturs Vækstlagspulje til albummet ’Teardrops And Blind Spots’, som havde rod i et melankolsk følelsesregister. Nu vender ELBA tingene på hovedet, og går i en mere positiv retning.

Den 28-årige indie-pop artist ELBA er født og opvokset i Thy. Efter at have boet i København, Esbjerg og Holstebro, er hun nu bosiddende i Thy af en helt særlig årsag. Det er her hun finder inspiration til sangene og til musikken, og det er her, hun finder den nødvendige ro. Efter et stressforløb, bruger ELBA naturen i Thy til at rense hovedet, og det fremgår også af mange af hendes sangtekster:

Jeg har boet mange forskellige steder, men da jeg skulle skrive mit debutalbum, gik jeg ned med stress og skulle re-tænke, hvem jeg var i virkeligheden og skulle bygge det hele op igen. Jeg flyttede tilbage til Thy for at få ro på, og for at komme i trygge rammer.

Bæredygtighed og mental sundhed

Den mentale sundhed er væsentlig for ELBA, som værner om begrebet bæredygtighed, både i form af menneskelig bæredygtighed og økonomisk ansvarlighed. Hendes beslutning om at flytte tilbage til Thy for at finde ro, inspiration og forbinde sig med naturen, er et billede på, hvordan hun prioriterer sit mentale velvære. For ELBA er menneskelig bæredygtighed og at værne om kilden, hende selv, noget, der fylder meget.

’Det har været vigtigt for mig at skabe et bæredygtigt liv generelt. Før corona arbejdede jeg hele tiden. Det er ikke bæredygtigt for nogen. Jeg oplevede, at jeg blev meget unuanceret i min tankegang, og det blev meget alt eller intet. Så blandt andet sådan et move som at flytte til Thy er bæredygtigt for mig’.

Samtidig har hun fokus på at skabe økonomisk bæredygtighed i musikbranchen. Efter en periode, hvor ELBA havde såvel manager og booker, har hun nu valgt at gå helt selvstændig med hendes egen musik. Hun er derfor sin egen manager og booker, og har selv booket samtlige af de 36 koncerter, hun afholder i år – blandt andet en koncertrække for udsatte unge i efteråret 2023:

’Lige nu hvor jeg stadig vil betegne mig selv som vækstlagsartist, så ser jeg en klar fordel i at gøre det selv, fordi jeg har et økonomisk incitament for at arbejde for det. Det hænger sammen - både mentalt og økonomisk lige nu.’ 

Fokus på økonomisk bæredygtighed i musikbranchen afspejler sig også i ELBA’s tilgang til samarbejdet i branchen:

’Hvis jeg bliver tilbudt en meget dårlig økonomisk deal, så siger jeg som hovedregel nej til det. Også af hensyn til andre kollegaer. Jeg synes, at det er vigtigt. Der er samtidig en prioritet for mig, så vidt muligt at mine musikere og samarbejdspartnere, der sætter deres tid af i samarbejdet med mig.’ 

Med fokus på det positive

En væsentlig del af ELBA’s prioriteringer er at arbejde med målsætninger for sig selv. Mål, som at kunne fungere som egen booker og manager, men også mål for selve musikken.

Efter debutpladen ’Teardrops And Blind Spots’, som tog udgangspunkt i nogle melankolske og til tider dystre tematikker, har ELBA bevidst valgt at vende tingene på hovedet, og har sat et dogme op for sig selv og sin sangskrivning:

’Det er meget vigtigt for mig at vende det hele på hovedet, fordi jeg tror, at det er rigtig sundt for mig at excellere i alt det positive og svælge i det. Efter mit stressforløb begyndte jeg at øve mig i at tænke mere positivt. Jeg har tidligere haft en lidt forstokket forventning til at, når man var rigtig artist, så skrev man om dybe, lidt melankolske tematikker, som jeg også gjorde med mit eget debutalbum, som tog afsæt i mit stressforløb. Meget dystre tematikker, mental sundhed, jalousi og mindreværd og meget negative ting. Jeg synes dog også, at det er mere udfordrende at skrive i et positivt univers, men det er vildt spændende.’

Og har man skrevet et album, der tager afsæt i dystre tematikker, vil følelsen også blive hængende:

’Som kunstner kan man have en oplevelse, som man så skriver en sang om bagefter, og så skal man interviewes om det. Så det er en tre-trinsraket i dårligdom på en eller anden måde. Det var væsentligt for mig i forhold til mit debutalbum, og det ER megavigtigt at sætte fokus på, men det er også vigtigt at sætte fokus på alt det gode.’ 

ELBA’s næste mål er at udgive en EP, som tager afsæt i positive tematikker, og kontrasten til det tidligere album, og kontraster i det hele taget, er også væsentligt:

’Jeg kan rigtig godt lide at arbejde med kontraster, jeg kan rigtig godt lide at sætte ting op imod hinanden, for eksempel det der med at bo i Thy og være næsten distanceret fra alting, kontra at være i København, hvor der er fuld knald på. Og så min dystre debutplade op imod det meget positive fremadrettede.’

 

Det er inspirerende at sætte et dogme op for sig selv - ELBA

 

Dogmet for det næste projekt er ’Tag Thy med på dansegulvet’ og med det tager ELBA afsæt i kontrasten, der ligger mellem naturen og dansegulvet;

’Det er inspirerende at sætte et dogme op for sig selv. Nogle gange så kan jeg også godt føle mig overvældet af alle de muligheder, der måtte være. Så derfor er det fedt at sætte nogle benspænd for sig selv.’ 

Støtte fra Vækstlagspuljen var med til at højne niveauet

ELBA modtog støtte i 2022 fra Koda Kulturs Vækstlagspulje til debutalbummet 'Teardrops And Blind Spots'. Albummet er udkommet i år, og støtten har ifølge ELBA betydet, at hun har kunnet højne niveauet væsentligt:

’For mig konkret har det betydet, at jeg har kunnet højne niveauet med de musikere, jeg har skrevet det med. Det er skrevet med Søren Buhl Lassen (Producer, Blaue Blume, red.) og Asger Nordtorp (Guldimund, red.). Det har betydet, at vi har kunnet højne niveauet for pladen generelt. Og så er det jo også en anerkendelse, at man modtager støtte til albummet’.

ELBA modtog også støtte fra Vækstlagspuljen i september 2022 til en showcase koncert, som var vigtig for hende, efter at hendes projekt havde ligget dødt i en periode som følge af hendes stressforløb og ikke mindst corona-tiden:

’Jeg skulle restarte projektet igen og bygge det op igen, så det tilsagn betød, at jeg kunne invitere folk fra branchen, og dem jeg samarbejder med, hvor de så kunne høre pladens musik, og vi kunne restarte projektet på den måde.’

Adspurgt om, hvad der er væsentligt at have fokus på, når man skriver en støtteansøgning, understreger ELBA, at det er væsentligt at være så konkret som muligt. Lav et realistisk budget, vedhæft CV på de deltagende parter, og beskriv hvad projektet handler om, og hvordan det er relevant for andre.

’Jeg lagde meget vægt på, hvad hele tematikken omkring albummet handlede om, og at det også havde en relevans i forhold til den tid, vi lever i med musik og sundhed, menneskelig bæredygtighed.’

Kort om ELBA

Bag kunstnernavnet ELBA, står den 28-årige sangskriver og komponist, Ellen Bathum. ELBA tager gerne personlige og svære emner op i sit tekstunivers. Det er indtil videre blevet til sange om stress, jalousi og sexisme.

ELBA har udgivet EP’erne, ’Remember Me’ og ’Speak’, mens debutalbummet blev til i samarbejde med Søren Buhl Lassen (Blaue Blume) og Asger Nordtorp Pedersen (Guldimund). I 2019 lukkede ELBA Countdown-scenen på Roskilde Festival og har siden været på flere turnéer. I år er mere end 30 shows i kalenderen – hvor sommerens højdepunkter tæller Thy Rock, Nibe Festival, Generator Festival i Odense og Smukfest. Koncerter, som ELBA både booker og arrangerer på egen hånd.

Vækstlagspuljen

Læs mere om dine muligheder for at søge støtte fra Koda Kultur’s Vækstlagspulje.