Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
ra venstre: Kasper Lang Eriksen, Maria Malmø, Mathias Heise og formand for DPA og Koda Niels Mosumgaard

DPA & DR Big Bandet kårer Årets nye jazzstjerne

21-årige Mathias Heise blev fredag aften hædret med prisen 'Årets nye jazzstjerne' i DR Koncerthuset. Bag jazzkonkurrencen står DPA, foreningen for sangskrivere, komponister og tekstforfattere, der sammen med DR Big Bandet siden 2007 har været med til at give spirende jazztalenters karrierer et springbræt med den årlige konkurrence for unge komponister

Den 9. januar var aftenen, hvor DPA - foreningen for sangskrivere, komponister og tekstforfattere - sammen med DR Big Bandet slog dørene op i DR Koncerthuset for at hylde de unge jazztalenter og kåre vinderen af 'Årets nye jazzstjerne'.

Værkerne af de tre finalister Kasper Lang Eriksen, Mathias Heise og Maria Malmø havde været i hænderne på DR Big Bandet og blev på aftenen uropført med de tre solister på scenen.

Finaleaftenen bød også på uddelingen af Leo Mathisen Prisen til jazzmusikeren Hugo Rasmussen, der gennem en menneskealder har formidlet, udviklet og spillet en central rolle i jazzmiljøet i Danmark.

Efter prisuddelingen blev scenen givet til DR Big Bandet og gæstesolisterne Kira Skov og Mike Andersen, inden finaleaftenen blev sluttet af med præmieoverrækkelsen.

Vinderen af 'Årets nye jazzstjerne' blev Mathias Heise med værket 'Pludselig Opstigning', 2. prisen gik til Maria Malmø for værket 'Time and Tide Waits for No Man' og 3. prisen gik til Kasper Lang Eriksen for værket 'Fly Away'.

"I DPA er vi stolte over at kunne præsentere denne smukke aften med hele den store cyklus fra det unge og voksende talent hos årets vinder Mathias Heise og finalisterne Maria Malmø og Kasper Lang Eriksen til det erfarne og fuldt udfoldede hos Hugo Rasmussen som vinder af Leo Mathisen prisen", udtaler formand i DPA, Niels Mosumgaard, efter prisoverrækkelsen.

Alle værker i konkurrencen var inden den store finaleaften blevet bedømt af en skarp jury bestående af Susi Hyldgaard (jazzsangerinde og komponist), Peter Littauer (medejer af bl.a. JazzKlubben og Jazzcup), Steen Hansen (dirigent og del af DR Big Bandet), Sidsel Storm (jazzsangerinde) og Thomas Bryla (komponist og orkestrator). Om vinderværket 'Pludselig Opstigning' udtaler jurymedlem Steen Hansen:

"Med sin finurlige melodi og rytmik overrasker 'Pludselig Opstigning' lytteren flere gange samtidig med, at kompositionen er befriende swingende. 'Pludselig Opstigning' er på en gang kompliceret og lige ud af landevejen. En fantastisk egenskab i tradition med de bedste numre fra jazzverdenen. "It don't mean a thing if it ain't got that swing" skrev Ellington, og det synes jeg bestemt, 'Pludselig Opstigning' har." 

Årets nye jazzstjerne, Mathias Heise, lægger ikke skjul på sin glæde:

"Det har været en kæmpe fornøjelse at være på scenen med DR Big Bandet og opføre mit værk. Jeg tror ikke helt, at det er gået op for mig endnu, at jeg faktisk har vundet DPA's jazzkonkurrence. Jeg er meget overvældet - det har været en helt unik aften her i DR Koncerthuset", udtaler Mathias Heise efter at have modtaget 1. prisen i Årets nye jazzstjerne.

Mathias Heise er en af de få mundharpister i Danmark, og med sine kun 21 år har det unge jazztalent allerede gjort sig bemærket ved bl.a. at vinde VM i kromatisk jazz mundharpe i 2013.

'Kommenter' eller 'Synes godt om' på Kodas facebook-side

Konkurrence med fokus på spirrende jazztalenter

Med 'Årets nye jazzstjerne' sættes der fokus på de unge jazzkomponister, og danskerne har med konkurrencen en enestående mulighed for at opleve og stifte bekendtskab med de spirende komponister, der vil være at finde på fremtidens jazzscene.

Den indledende runde af konkurrencen var åben for alle komponister under 30 år, som kunne sende deres værker ind til juryen, der herefter lyttede til de forskellige kompositioner og udvalgte de tre finalister.

DPA's jazzkonkurrence har i en årrække fungeret som et springbræt for de unge komponisters karrierer, og flere af de tidligere vindere har efter deltagelse i 'Årets nye jazzstjerne' skabt sig en karriere internationalt: Niels Lyhne Løkkegaard (2007) har siden konkurrencen vundet flere internationale jazzpriser; Sidsel Storm (2008) har med tre albums i ryggen turneret både Europa og Asien. Snorre Kirk (2009) har spillet med Mads Kjølby, Jesper Thilo, Sidsel Storm og Malene Mortensen, og Marius Neset (2010) har turneret med både Django Bates' orkester og sit eget. Vinderen i 2011, Carl Winther, har engagementer i alle verdensdele, og Live Foyn Friis, der vandt i 2012, har også oplevet en stor interesse fra både danske og udenlandske koncertarrangører og har efter konkurrencen bl.a. spillet koncerter i Norden, rundt omkring i Europa, USA, Sydamerika og Afrika.

Læs også: Gladsaxe Jazzklub er bedst til at få jazzen ud over scenekanten

Prismodtagerne
  • 1. prisen på 15.000 kr. og vinder af Årets nye jazzstjerne: Mathias Heise for værket 'Pludselig Opstigning'
  • 2. prisen på 10.000 kr.: Maria Malmø for værket 'Time and Tide Waits for No Man'
  • 3. prisen på 5.000 kr.: Kasper Lang Eriksen for værket 'Fly Away'
Leo Mathisen Prisen

For 6. gang blev Leo Mathisen Prisen uddelt til en nulevende dansk jazzmusiker, som på smukkeste vis viderefører jazztraditionen fra midten af forrige århundrede – Leo Mathisens tid. I år gik prisen til Hugo Rasmussen, der gennem en menneskealder har formidlet, udviklet og spillet en central rolle i jazzmiljøet i Danmark.

Årets finalekoncert blev sendt live på DR P8.