Dansk musik fortsat en milliardindustri

Dansk musik har betydning for samfundsøkonomien. Sidste år bidrog musikken med 6,8 milliarder kroner. Det viser en ny branchestatistik, som Rambøll offentliggør i dag i samarbejde med Koda, Gramex, IFPI, Dansk Live og DMFF.

Dansk musik genererer milliarder til samfundsøkonomien og sikrer beskæftigelse på en lang række områder. Det dokumenteres i den omfattende rapport Dansk Musikomsætning 2014, som Rambøll har udarbejdet på vegne den danske musikbranche.

Rapporten præsenteres i dag på Folkemødet af direktør i Rambøll, Henrik Rosenberg Seiding, som udtaler: ”Centrale aktører i musikbranchen har bedt Rambøll om at udforme en veldokumenteret branchestatistik, som opgør musikbranchens samlede økonomiske værdi for 2014. Arbejdet viser, at branchen med en bruttoomsætning på 6,8 milliarder er en milliardindustri, der bidrager væsentligt til det danske samfund.”

Koncerter og indspillet musik skaber størst omsætning

De største kilder til branchens imponerende omsætning er henholdsvis salg af indspillet musik og livemusik. Den indspillede musik står for 38,6 % af omsætningen og udgør samlet 2,6 milliarder kroner, der dækker over indtægter fra områder som streaming, download, radio og salg af cd’er.

Livemusikken står for en omsætning på 3,9 milliarder kroner svarende til 57,3 %. Branchestatistikken fastslår, at hele 46 % af omsætningen fra livemusik stammer fra direkte relateret omsætning fra eksempelvis mad og drikkevarer. Dermed understreger de nye tal samtidig, at musikken er en effektiv løftestang i forhold til at skabe merværdi.

Musikeksporten, der dækker over både musikturisme til Danmark og eksport af dansk musik, bidrager også mærkbart til omsætningen. 8,3 % af den samlede omsætning stammer i 2014 fra musikeksport.

Fælles indsats i musikbranchen

Branchestatistikken er lavet på opdrag af IFPI, Koda, Dansk Live, MXD, Gramex og DMFF, som samtidig har assisteret Rambøll ved dataindsamlingen.

Thomas Maagaard Dyekjær fra Gramex har stået i spidsen for musikbranchens initiativ, og han er tilfreds med samarbejdet: ”Dansk Musikomsætning 2014 er resultatet af et unikt og omfattende samarbejde mellem musikbranchens tungeste organisationer. Det skal vi bygge videre på, når vi også fremadrettet vil synliggøre musikkens reelle økonomiske værdi for samfundet”.

Det er tredje år i træk, musikbranchen og Rambøll samarbejder om en branchestatistik. Grundet metodiske forbedringer er tallene for 2014 dog ikke direkte sammenlignelige med tallene fra de foregående år.

Download Dansk Musikomsætning 2014 her

Læs mere om arrangementet på Folkemødet her

Downloads:

Factsheet.pdf

Forside.png

Infographs.png

Infograph omsætning.png

Infograph beskæftigelse.png

Dansk Musikomsætning 2014.pdf

Seneste nyt

09. oktober 2018
Lydmor - det har altid interesseret mig at beskrive verden på en måde, som gør den magisk
Hvordan tager man og konverterer mystikken fra en kontrastfyldt, kinesisk storby og mørket og magien fra en natklub i Shanghai og koger det hele sammen til en konceptuel plade, der kan foldes helt ud i et sceneshow? Det ved komponisten, sangskriveren og elektrosangerinden Jenny Rossander med kunstnernavnet Lydmor. Lydmor har man sommeren igennem kunnet opleve blandt andet på Roskilde og på Northside, samt til Gaffa Prisen, hvor Lydmor optrådte nøgen kun iført neon-bemaling bakket op af en række statements om kvinder i musikbranchen. Udtrykket på scenen er en væsentlig del af udpakningen af hendes musik, og ikke mindst for hendes nye plade, som tager afsæt i et længere ophold i Shanghai.

09. oktober 2018
Skriv hits og sælg dem – om co-writing
For nylig inviterede Koda, DPA og DJBFA til det tredje medlemsarrangement i rækken af ’Skriv hits & sælg dem – kreativ på den kommercielle måde’ – denne gang om co-writing. Hit-mageren Marcus Winter-John stod endnu engang på scenen til en aften, som bla. bød på en række praktiske øvelser samt en fælles co-writing session med samtlige fremmødte medlemmer.

08. oktober 2018
Jagten på et hit – på sangskriver-camp i historiske rammer
I ly af Kronborg står Frederik II’s fine, gamle lysthus, Marienlyst, som for nylig dannede ramme om en sangskriver-camp med deltagere fra USA, England og Danmark. Når man nærmer sig slottet, er der ingen tvivl om, at det ikke er lanciers, der er budt op til – utallige beats strømmer ud fra slottets mange værelser og fortoner sig ud i haveanlægget. Bag slottets mure har tyve sangskrivere og producere buret sig inde i en uge, for at lade sig inspirere til at skrive hits, der kan komme ud og leve.