Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Lydmor er en af de 22 danske artister, der skal blomstre på Europas største branchefestival
Foto: Anna Marin

Danmark blomstrer på Eurosonic Noorderslag 2018

I denne uge drager den internationale musikbranche til Holland for at deltage i den største festival dedikeret til ny europæisk rytmisk musik, Eurosonic Noorderslag. Festivalen sætter i år fokus på Danmark og danske kunstnere. Hele 22 danske navne er i år på plakaten, når festivalen afholdes i den hollandske by Groningen fra den 17. – 20. januar.

Med over 4.000 delegerede, 290 optrædende kunstnere og en konference med adskillige paneldebatter og keynote-speeches er festivalen Europas største. Eurosonic Noorderslag er samtidig en netværksplatform for europæisk musik, europæiske kunstnere, internationale musikbranchefagfolk og organisationer. 

Festivalen har stor indflydelse på den europæiske musikscene og –branche, og de optrædende artister har god mulighed for at gøre sig bemærket, og det gælder også rækken af upcoming, danske artister, som præger lineuppet.

Lydmor: en vigtig festival

En af de kunstnere, der har fået mulighed for at deltage i Eurosonic, er den danske sangerinde og producer, Lydmor aka. Jenny Rossander, som spiller fredag aften på festivalen på Praedinius Gymnasium:

"Eurosonic er en af de vigtigste branchefestivaler i Europa. Der er en fantastisk følelse af spænding i luften, det bliver næsten helt elektrisk. Bands, managere, journalister og lignende løber rundt til koncerter, møder og interviews. Jeg forbereder mig selv en del, fordi jeg ved, at hvis jeg spiller en god koncert, og det rigtige menneske står blandt publikum, har det potentiale for at ændre alt i min karriere."

 

Potentiale for at ændre alt i min karriere - Lydmor

 


MXD står bag det danske fokus

MXD, som står for Music Export Denmark, arbejder for at øge eksporten af dansk professionel populærmusik ved at styrke forretningsgrundlaget for danske kunstnere og musikselskaber, og administrerende direktør, Thomas Rohde, fortæller her om baggrunden for det danske fokus på Eurosonic.

Hvad betyder det i praksis, at Danmark er fokusland på Eurosonic?
"Det betyder først og fremmest, at flere danske bands optræder på festivalen. Vanligvis booker festivalen fire til seks danske bands. I år er der 22 bands fra Danmark på plakaten. Endelig er der fokus på dansk musik i hollandske og internationale medier."

Hvordan er det kommet i stand?
"Ærligt talt så tog jeg bare telefonen – altså, det er ikke noget, vi har drevet lobbyarbejde for; det er ikke noget man kan købe sig til. Festivalen har igennem en årrække opbygget en position og troværdighed, som de værner nidkært om. Ethvert band eller kunstner, som optræder på festivalen, er Eurosonics bud på et navn med internationalt potentiale – det er den garanti, de forsøger at stille over for de 4.200 musikbranchefolk, der besøger festivalen for at opdage ny musik, som de kan afsætte," siger Thomas Rohde og fortsætter:  

 

Festivalen har igennem en årrække opbygget en position og troværdighed - Thomas Rohde

 

"Så når Danmark er blevet fokusland, skyldes det først og fremmest det faktum, at vores musikscene i deres optik har en kvalitetsmæssig tyngde og bredde, som kan bære, at de sætter et ekstra fokus på os. Faktisk, da Eurosonics musikchef, Robert Meijerink, ringede, så begyndte han samtalen med en lang undskyldning for, at det ikke var sket tidligere, da dansk musik i hans optik har været i den absolutte top de sidste fire-fem år."

Hvordan er de danske artister, som deltager, blevet udvalgt?
"Eurosonic tog til SPOT Festival maj 2017 for at blive opdateret på vores scene. De havde på forhånd en del bands på deres radar, men tog sig også tid til at gå på opdagelse efter det uventede. Men helt konkret: Man skal indsende en ansøgning for at komme i betragtning til Eurosonic Noorderslag. Og MXD kan til fremtidige ansøgere bevidne, at ansøgningerne bliver nærstuderet. Ud over at de lytter til det indsendte, så ser de også på bandets/kunstnerens udvikling op til Eurosonic, om der er aktuelle udgivelser etc," siger han og fortæller, hvordan festivalen vælger genrer: 

 

Udvælgelsen har suverænt været Eurosonics beslutning - Thomas Rohde

 

"Udvælgelsen har suverænt været Eurosonics beslutning. Og når de sætter fokus på et bestemt land, så booker de genremæssigt bredt. De ønsker at vise et tværsnit af landets scene. Det ses også af de danske navne, der endte på plakaten. Musikken favner bredt – fra punk til straight pop."

Kan du ellers give nogle gode råd, når man ansøger?
"Ja, søg ikke for tidligt. Som udgangspunkt optræder man kun på Eurosonic en enkelt gang. Festivalen ønsker at præsentere nye bands hvert år. Hvis ansøgningen kommer igennem nåleøjet, er det vigtigt at se sig selv dybt i øjnene og spørge, om timingen stadig er optimal, om man har materialet til at stå på de internationale scener? Den erfarne manager eller booking agent har modet til at takke nej og skrive til Eurosonics booker, at kunstneren og teamet tror, at det måske er bedre at vente et år. Det har de kun respekt for." 

Hvad har det af betydning for de deltagende - og for danske komponister/sangskrivere generelt?
"Eurosonic kan bringe dig videre i din karriere. Festivalen besøges som nævnt af omkring 4.200 musikbranchefolk - for eksempel indkøbere fra musikselskaberne, hvilket vil sige pladeselskaber, forlag, bookingagenturer, managements etc. Og festivalen er også et udstillingsvindue for de omkring 400 musikfestivaler, der hvert år også leder efter nye talenter på Eurosonic Noorderslag, heriblandt Roskilde Festival, Northside og Tinderbox," siger Thomas Rohde og fortæller, hvordan festivalen var med til at kickstarte MØs første europæiske turné:

 

Eurosonic kan bringe dig videre i din karriere - Thomas Rohde

 

"Der kan nævnes flere eksempler på, hvor Eurosonic har givet danske kunstnere et signifikant karriereboost. MØs første europæiske turnéer (længe inden hun fik et hit på radio) blev for eksempel booket efter hendes optræden på Eurosonic i 2013."

Hvordan har MXD grebet opgaven an?
"Allerførst så ringede jeg til nogle af musikeksportcheferne fra de lande, som tidligere havde været fokusland på Eurosonic, og spurgte, hvad de kunne give mig af gode og dårlige erfaringer. Der var én ting som gik igen – flere måtte konstatere, at de i for høj grad var endt i rollen som et 'eventbureau' frem for at have fokus 100 procent rettet på eksporten. Med prestigen og politisk deltagelse i sådan et arrangement er det let at føle sig forpligtet til at afholde prangende cocktailreceptioner osv. Og de bringer nødvendigvis ikke kunstnerne videre i deres karrierer," siger han og fortæller, hvordan de har taget ved lære af disse erfaringer i forbindelse med årets festival: 

 

Vi har lyttet til deres erfaringerne og har skåret alle "pindemadderne" bort - Thomas Rohde

 

"Vi har lyttet til deres erfaringerne og har skåret alle "pindemadderne" bort. Vi har naturligvis brugt ressourcer på en overordnet branding af 'Denmark Blooms At Eurosonic', men ellers er ressourcerne fokuseret på, at de danske bands chancer for at få et udbytte af deres optræden på festivalen er så store som muligt. Eurosonic har selv sendt pressedelegationer af sted til Danmark, men herudover har MXD engageret pr-bureauer i England og Tyskland, så der er mediefokus på de udvalgte danske bands (og hele den danske musikscene) før, under og efter Eurosonic. MXD har haft møder med alle de udvalgte bands og deres forretningsrepræsentanter for at definere mål og en fælles strategi. Og på selve festivalen kommer alle MXD’er også til at løbe fra koncert til koncert for også at "skubbe" de rigtige internationale branchefolk ind til koncerterne. Målet er eksponeringer i tastemaker-medier, jobs på vigtige europæiske festivaler og spillesteder og aftaler med musikselskaber til de bands, som også er på udkig efter nye samarbejdspartnere."

Mere info om Denmark Blooms At Eurosonic

Se hvem, der optræder, her

DR har produceret podcast-serien 'Udlandseventyret' om fremstødet og sender også fra festivalen.

Denmark Blooms At Eurosonic er produceret af MXD - Music Export Denmark i partnerskab med SPOT Festival.

Fremstødet er muliggjort med støtte fra:

  • Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik
  • Samarbejdsaftalen mellem Udenrigsministeriet og Kulturministeriet om Danmarks internationale kulturudveksling

For yderligere information kontaktes Thomas Rohde.

Eurosonics website.