Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Tidligere udbetalinger
Medlem
Fordeling af andele
Bearbejdelse og ændringer af værker
Selvforvaltning
Aftaler
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Søg støtte
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Den unge komponist og pianist Thomas Bryla modtog fredag aften DPA-prisen 'Årets nye jazzstjerne' i Koncerthuset i DR Byen

Årets nye jazzstjerne er fundet

Den unge komponist og pianist Thomas Bryla var aftenens midtpunkt, da han fredag aften løb med DPA-prisen 'Årets nye jazzstjerne' med værket 'Pentatonique'.

Den 10. januar var aftenen, hvor DPA - foreningen for sangskrivere, komponister og tekstforfattere - sammen med DR Big Bandet slog dørene op i Koncerthuset i DR Byen for at kåre vinderen i finalen i konkurrencen 'Årets nye jazzstjerne'.

Værkerne af de tre finalister, Thomas Bryla, Lucas Leidinger og Magnus Hjorth blev uropført af DR Big Bandet. Udover de tre nye kompositioner kunne publikum også opleve komponist og sidste års finalist Helene Bak, Dan Hammer som gæstesolist på orgel og et helt nyt værk skrevet specielt til aftenen af jazzkomponist Ole Matthiessen.

Den store finaleaften blev sluttet af med præmieoverrækkelsen, hvor DPA’s formand Niels Mosumgaard kunne overrække 1. præmien til Thomas Bryla, 2. præmien til Magnus Hjorth og 3. præmien til Lucas Leidinger.

'Kommenter' eller 'Synes godt om' på Kodas Facebook

”I aften fejrer vi de unge jazzkomponister i Danmark. I år har DPA modtaget rekordmange værker til vores jazzkonkurrence, og niveauet har været meget, meget højt. Det lover godt for dansk musik i fremtiden, at vi har så mange talentfulde komponister, der kaster sig ud i at eksperimentere og skabe jazzværker anno 2014”, understreger DPA’s formand Niels Mosumgaard.

Alle værker var inden den store finaleaften blevet bedømt af en skarp jury bestående af Per Arnoldi (verdenskendt designer og tidligere formand for Statens Kunstråd), Carsten Dahl (prisvindende jazzpianist og komponist, professor i rytmisk samtidsmusik ved Rytmisk Musikkonservatorium), Birgit Løkke (anerkendt perkussionist i bl.a. Savage Rose og modtager af Sonningprisen), Sidsel Storm (jazzsangerinde med 3 udgivelser i ryggen, tidligere vinder af DPA’s jazzkonkurrence), Steen Hansen (anerkendt dirigent og arrangør) og Live Foyn Friis (sangerinde og komponist og sidste års vinder af DPA’s jazzkonkurrence).

"Thomas Bryla har en signifikant tone og en evne til at lade sig gribe af det flow, der driver den indre sangers nødvendighed fremad. Han er konstant kreativ, søgende og udfordrende", udtaler Carsten Dahl, Professor i rytmisk samtidsmusik ved Rytmisk Musikkonservatorium.

Med sit værk 'Pentatonique' hylder den 26-årige pianist og komponist Thomas Bryla de 5-tonige skalaer, som alverdens folkemusik er bygget på. Glæden over at have vundet titlen som 'Årets Nye Jazzstjerne' med sin komposition var tydelig hos den unge komponist.

"Det er en stor anerkendelse at vinde førsteprisen i DPA's jazzkonkurrence. Det er et perfekt startskud: man bliver set , hørt og får sit værk opført af DR Big Bandet. Så det kunne ikke være mere perfekt for en unge komponist som mig.", siger en glad Thomas Bryla.

Siden sin bachelorgrad i rytmisk klaver og kandidat i filmkomposition har Thomas Bryla blandt andet komponeret, orkestreret og arrangeret symfoniske orkesterindspilninger til kortfilm og spillefilm i Danmark såvel som udlandet.


KONKURRENCE MED FOKUS PÅ SPIRENDE JAZZTALENTER

Finalen i Koncerthuset var kulminationen på den jazzkonkurrence, som DPA – foreningen for komponister, sangskrivere og tekstforfattere – hvert år holder for at finde og hylde de mest lovende og talentfulde unge komponister på den danske jazzscene. Den indledende runde af konkurrencen var åben for alle unge komponister under 30 år, som kunne sende deres værker ind til juryen, der herefter lyttede til de forskellige kompositioner og udvalgte de tre finalister.

DPA’s jazzkonkurrence har i en årrække fungeret som et springbræt for de unge komponisters karrierer, og flere af de tidligere vindere har efter deltagelse i 'Årets Nye Jazzstjerne' skabt sig en karriere internationalt: Niels Lyhne Løkkegaard (2007) har siden konkurrencen vundet flere internationale jazzpriser; Sidsel Storm (2008) har med tre albums i ryggen turneret både Europa og Asien. Snorre Kirk (2009) har spillet med Mads Kjølby, Jesper Thilo, Sidsel Storm og Malene Mortensen, og Marius Neset (2010) har turneret med både Django Bates’ orkester og sit eget. Vinderen i 2011, Carl Winther, har engagementer i alle verdensdele, og sidste års vinder Live Foyn Friis har også oplevet en stor interesse fra koncertarrangører, blandt andet spillede hun på sidste års SPOT-festival.

Med 'Årets Nye Jazzstjerne' sættes der fokus på de unge jazzkomponister, og danskerne har med konkurrencen en enestående mulighed for at opleve og stifte bekendtskab med de spirende jazzkomponister, der vil være at finde på fremtidens jazzscene.

Foto: DPA/Kim Vadskær