Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Tidligere udbetalinger
Medlem
Fordeling af andele
Bearbejdelse og ændringer af værker
Selvforvaltning
Aftaler
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Søg støtte
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Mads Langer og Anne Dorte Michelsen svarer på spørgsmål fra publikum.

Anne Dorte Michelsen og Mads Langer fortæller om arbejdet som sangskriver

Anne Dorte Michelsen og Mads Langer bød forleden aften Kodas medlemmer en tur med ind i deres sangskriverværksted til arrangementet ’Songwriters Masterclass’. De kunne blandt andet fortælle om jagten på at skrive den perfekte popsang og om forskellen mellem at skrive solo og som del af et band.

Koda, DPA og DJBFA havde for nylig inviteret til det fjerde arrangement i rækken af ’Songwriters Masterclass’. I selskab med Marcus Winther-John som moderator blev de deltagende blandt andet inviteret en tur med ind i Mads Langer og Anne Dorte Michelsens sangskriverværksted. 

Sangtekster skal have balance

Sangerinde og sangskriver Anne Dorte Michelsen, der som helt ung slog igennem med bandet Tøsedrengene, havde denne aften valgt at fortælle om to numre, hvor skabelsesprocessen adskilte sig markant fra hinanden. Hun lagde ud med nummeret ’Indianer’, som er skrevet sammen med Tøsedrengene. 

 

Jeg hader, når noget mangler - Anne Dorte Michelsen

 

I denne periode var melodierne som regel skrevet i forvejen, så her oparbejdede hun en virkelig god sangskrivningsform. Hun lærte i denne periode blandt andet, at det er vigtigt, at sange finder den rette balance mellem for lidt og for meget tekst. 

"Jeg har altid været irriteret over, hvor ’luften’ er i teksten, når der er vand og ild og jord. Jeg hader, når der står noget, der ikke er brug for, og jeg har altid hadet, når noget mangler," lød det fra Anne Dorte Michelsen. 

Historien er større end indholdet i teksten

Som kontrast til tiden i Tøsedrengene fortalte Anne Dorte Michelsen om at arbejde solo og skrive sine egne sange, hvilket betød enormt meget for hendes udvikling som både menneske og sangskriver. 

 

Pludselig så jeg mig selv - Anne Dorte Michelsen

 

"Tøsedrengene var et kollektiv, en skole, men så gik jeg tilbage for at skrive mine egne sange – et sted, hvor jeg kunne møde mig selv, et slags spejl. Sangene vidste de ting, som jeg ikke selv vidste endnu. Lige pludselig så jeg mig selv, og det, der var vigtigt," fortalte Anne Dorte Michelsen og fortsatte: 

Som eksempel fremhævede hun sangen ’Snebær Og Kastanjer’, der stammer fra albummet ’Næste dans’ fra 1986. Nummeret blev skrevet efter gåtur en efterårsdag i Frederiksberg Have, og sangen er for hende et eksempel på, hvordan man som soloartist kan skrive sange, der fortæller en historie, som er større end selve indholdet i teksten. 

"Den handler om at blive voksen med alt, hvad det indebærer af frygt og glæde. Det, der ikke står skrevet, er også spændende. Det er de billeder, som kommer frem, og det er for mig det, en god sang kan. Det vækker identifikation og genkendelse. Musikken har altid været et redskab for mig for at nå ned i det fælles, som er relevant for andre mennesker at høre på." 

Se og hør Anne Dorte Michelsen fortælle mere om ’Indianer’ og Snebær Og Kastanjer’

Stor betydning at flytte sig geografisk

Den næste på scenen var komponisten, sangskriveren og multiinstrumentalisten Mads Langer, som fik sit gennembrud med udgivelsen ’Attention Please’ i 2006. Mads Langer havde denne aften valgt at tage to sange med – den ene på dansk, og den anden på engelsk. Den første sang ’3AM’ blev til i en have i Bristol.

 

Jeg har skulle finde min egen tone - Mads Langer

 

Sangen blev skrevet efter en periode, hvor Mads Langer stræbte efter at lave den perfekte popsang, som kunne ramme bredt, samtidig med at han havde sin egen musikalske DNA med i det. Og i skabelsesprocessen gør det ofte underværker for sangskriveren at flytte sig rent geografisk. 

”Jeg kommer fra en sømandsfamilie og mærker helt sikkert også noget ved at tage ud og komme hjem igen. Om det så er at gå Caminoen eller tage alene til L.A. i seks uger. Jeg ser det som min måde at uddanne mig på at være sammen med nogen, hvor sproget (engelsk) bliver talt. Som skandinav har jeg en begejstring for sproget, som de ikke har” sagde Mads Langer. 

Verden er klar til det musikalske vilde vesten

’Mellem Linjerne’, som er udgivet i 2018, er i modsætning til ’3AM’ skrevet på modersmålet dansk. Og for Mads Langer er der en væsentlig forskel i arbejdsprocessen i forhold til at skrive på engelsk:

"Jeg har skulle finde min egen tone, fordi dansk er så stort et univers for mig. Jeg har let ved at blive meget gammelmands poetisk. Med denne sang følte jeg, at jeg både var tro mod mig selv, og samtidig både moderne og kiggede bagud. Når jeg skriver på dansk, skriver jeg ofte teksten først, men når jeg skriver på engelsk, er det ofte omvendt."

 

Pludselig var verden klar til det - Mads Langer

 

Sangen har Mads Langer spillet til utallige koncerter – også før den blev udgivet, og den er et eksempel på en af mange sange, som har ventet på det rette tidspunkt for udgivelse:

”Det er en sang, jeg skrev for ret lang tid siden. Jeg skriver ret mange sange – også nogen, som ikke udkommer. Timingmæssigt kunne jeg se en revolution i den måde, vi forbruger musik på. Pludselig var verden klar til det. Nu prøver jeg at lade være med at modarbejde, at musikken er det vilde vesten. I stedet går jeg med det og prøver at vænne mine fans til, at de ikke rigtig kan vide, hvad de kan forvente fra mig. Jeg vil være tro over for det rene i mig og over for min musikalitet.”

Efter Mads Langer og Anne Dorte Michelsen havde givet os indblik i deres sangskrivningsproces, var det tid til, at de sammen med producer Andreas Sommer skulle give feedback på tre udvalgte medlemmers musik. Der blev givet mange råd til, hvad der skal arbejdes videre med i sangskriverværkstedet og en enkelt fik ros for at have skabt et fuldendt kunstværk.

Se hele arrangementet og lyt til panelets kommentarer.