Katy Perry er blot en af flere hundrede amerikanske artister, som i fællesskab har indsendt en erklæring til Kongressen. Foto: Jaguar PS / Shutterstock.com

Amerikanske artister: Google skal betale mere til musikskaberne

Det er ikke kun i Europa, at der arbejdes på at få ændret en forældet lovgivning, der giver tjenester som YouTube mulighed for at bruge andres indhold, mens de slipper af sted med at betale intet eller kun meget lidt. Flere hundrede amerikanske artister har netop sammen med den amerikanske musikindustri i en fælles erklæring opfordret Kongressen i USA til at ændre landets ophavsretslov.

Flere hundrede amerikanske artister, blandt andre Katy Perry, Steven Tyler og Lionel Richie, har netop sammen med andre aktører i den amerikanske musikindustri indsendt en fælles erklæring, hvori de opfordrer Kongressen i USA til at ændre deres ophavsretslov – også kaldet Digital Millennium Copyright Act (DMCA, red.).

Baggrunden for denne erklæring skyldes blandt andet, at store tjenester som YouTube, ligesom i Europa, med rygdækning i utidssvarende ”Safe Habour”-lovgivningen genererer en enorm omsætning på brug af kulturelt indhold, uden at de er forpligtet til at betale rettighedshaverne for anvendelsen af dette indhold. I erklæring står der blandt andet:

”Den (lovgivningen, red.) har gjort det muligt for store tech-virksomheder at genere enorme overskud ved at gøre det så brugervenligt for forbrugerne, at de kan have næsten hver eneste indspillede sang i lommen via deres smartphone, alt imens sangskriverne og artisternes indtjening fortsætter med at falde. Musikforbruget er eksploderet, men de penge, som er grundlaget for forbruget og som genereres af de enkelte forfattere og artister, er styrtdykket. Væksten og støtten til disse teknologiske virksomheder bør ikke ske på bekostning af artister og sangskrivere," skriver de og understreger samtidig:

"DMCA er blevet et dysfunktionelt levn for fortiden, og egner sig ikke til realiteterne i det 21. århundrede."

Læs også: Tal fra USA: Større indtjening på vinyler end fra YouTube

 

Det er enormt positivt at se, at nu også den amerikanske musikindustri tager denne problemstilling alvorligt - Anders Lassen
Positivt for den globale musikindustri

Udmeldingen og initiativet fra den amerikanske musikbranche er ifølge Kodas direktør, Anders Lassen, positiv for hele den globale musikindustri:

”Det er enormt positivt at se, at nu også den amerikanske musikindustri tager denne problemstilling alvorligt, og at de er begyndt at arbejde aktivt for en ændring af deres lovgivning. Når de globale musikskabere står sammen om at sætte denne på alle måder urimelige model på dagsordenen, er der således også større mulighed for, at der fra politisk side bliver foretaget den nødvendige præcisering af, hvordan den eksisterende lovgivning kan fortolkes og anvendes både i USA og i Europa,” siger Anders Lassen.

 

Seneste nyt

09. oktober 2018
Lydmor - det har altid interesseret mig at beskrive verden på en måde, som gør den magisk
Hvordan tager man og konverterer mystikken fra en kontrastfyldt, kinesisk storby og mørket og magien fra en natklub i Shanghai og koger det hele sammen til en konceptuel plade, der kan foldes helt ud i et sceneshow? Det ved komponisten, sangskriveren og elektrosangerinden Jenny Rossander med kunstnernavnet Lydmor. Lydmor har man sommeren igennem kunnet opleve blandt andet på Roskilde og på Northside, samt til Gaffa Prisen, hvor Lydmor optrådte nøgen kun iført neon-bemaling bakket op af en række statements om kvinder i musikbranchen. Udtrykket på scenen er en væsentlig del af udpakningen af hendes musik, og ikke mindst for hendes nye plade, som tager afsæt i et længere ophold i Shanghai.

09. oktober 2018
Skriv hits og sælg dem – om co-writing
For nylig inviterede Koda, DPA og DJBFA til det tredje medlemsarrangement i rækken af ’Skriv hits & sælg dem – kreativ på den kommercielle måde’ – denne gang om co-writing. Hit-mageren Marcus Winter-John stod endnu engang på scenen til en aften, som bla. bød på en række praktiske øvelser samt en fælles co-writing session med samtlige fremmødte medlemmer.

08. oktober 2018
Jagten på et hit – på sangskriver-camp i historiske rammer
I ly af Kronborg står Frederik II’s fine, gamle lysthus, Marienlyst, som for nylig dannede ramme om en sangskriver-camp med deltagere fra USA, England og Danmark. Når man nærmer sig slottet, er der ingen tvivl om, at det ikke er lanciers, der er budt op til – utallige beats strømmer ud fra slottets mange værelser og fortoner sig ud i haveanlægget. Bag slottets mure har tyve sangskrivere og producere buret sig inde i en uge, for at lade sig inspirere til at skrive hits, der kan komme ud og leve.