Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
2022
Tidligere udbetalinger
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig
Katy Perry er blot en af flere hundrede amerikanske artister, som i fællesskab har indsendt en erklæring til Kongressen. Foto: Jaguar PS / Shutterstock.com

Amerikanske artister: Google skal betale mere til musikskaberne

Det er ikke kun i Europa, at der arbejdes på at få ændret en forældet lovgivning, der giver tjenester som YouTube mulighed for at bruge andres indhold, mens de slipper af sted med at betale intet eller kun meget lidt. Flere hundrede amerikanske artister har netop sammen med den amerikanske musikindustri i en fælles erklæring opfordret Kongressen i USA til at ændre landets ophavsretslov.

Flere hundrede amerikanske artister, blandt andre Katy Perry, Steven Tyler og Lionel Richie, har netop sammen med andre aktører i den amerikanske musikindustri indsendt en fælles erklæring, hvori de opfordrer Kongressen i USA til at ændre deres ophavsretslov – også kaldet Digital Millennium Copyright Act (DMCA, red.).

Baggrunden for denne erklæring skyldes blandt andet, at store tjenester som YouTube, ligesom i Europa, med rygdækning i utidssvarende ”Safe Habour”-lovgivningen genererer en enorm omsætning på brug af kulturelt indhold, uden at de er forpligtet til at betale rettighedshaverne for anvendelsen af dette indhold. I erklæring står der blandt andet:

”Den (lovgivningen, red.) har gjort det muligt for store tech-virksomheder at genere enorme overskud ved at gøre det så brugervenligt for forbrugerne, at de kan have næsten hver eneste indspillede sang i lommen via deres smartphone, alt imens sangskriverne og artisternes indtjening fortsætter med at falde. Musikforbruget er eksploderet, men de penge, som er grundlaget for forbruget og som genereres af de enkelte forfattere og artister, er styrtdykket. Væksten og støtten til disse teknologiske virksomheder bør ikke ske på bekostning af artister og sangskrivere," skriver de og understreger samtidig:

"DMCA er blevet et dysfunktionelt levn for fortiden, og egner sig ikke til realiteterne i det 21. århundrede."

Læs også: Tal fra USA: Større indtjening på vinyler end fra YouTube

 

Det er enormt positivt at se, at nu også den amerikanske musikindustri tager denne problemstilling alvorligt - Anders Lassen
Positivt for den globale musikindustri

Udmeldingen og initiativet fra den amerikanske musikbranche er ifølge Kodas direktør, Anders Lassen, positiv for hele den globale musikindustri:

”Det er enormt positivt at se, at nu også den amerikanske musikindustri tager denne problemstilling alvorligt, og at de er begyndt at arbejde aktivt for en ændring af deres lovgivning. Når de globale musikskabere står sammen om at sætte denne på alle måder urimelige model på dagsordenen, er der således også større mulighed for, at der fra politisk side bliver foretaget den nødvendige præcisering af, hvordan den eksisterende lovgivning kan fortolkes og anvendes både i USA og i Europa,” siger Anders Lassen.