66,4 mio. kroner videre til Koda-medlemmer

Årets sidste udbetalinger fra Koda til danske og udenlandske musikskabere sendes ud i december. Det betyder, at over 8.000 Koda-medlemmer i dag kan se frem til at få del i 66,4 mio. kr. for brug af deres musik. Beløbet dækker primært koncerter, brug af musik på radio og tv, penge fra dansk musik spillet i udlandet og online.

Året er ved at være slut, og i 2014 udbetaler Koda i alt 764 mio. kroner til musikskaberne. Og i december kan vi i alt udbetale ca. 162 mio. kroner, hvoraf de 66,4 mio. i dag lander hos komponister og sangskrivere, der er medlem af Koda. Langt størstedelen af de resterende næsten 100 mio. kroner sendes til udenlandske rettighedshavere for brugen af deres musik i Danmark.

Pengene kommer fra flere forskellige områder; blandt andet fra brug af musik på online-tjenester som Spotify og iTunes og fra tjenester, der gør det muligt at se og gense film og tv-programmer online. Når danskerne i stigende grad flytter deres medieforbrug over til de digitale medier, betyder det samtidig, at komponister og sangskrivere modtager betaling, når deres musik fx bruges i et tv-program, som også er tilgængeligt online.

Læs mere om udbetalingsområderne

Dansk musik størst i Tyskland

Dansk musik har stadig godt fat i det udenlandske publikum, og i år har Koda sendt 50 mio. kroner videre til danske musikskabere, som er blevet spillet i udlandet. Det er et rekordhøjt beløb, og stigningen skyldes dels, at det går godt for dansk musik i udlandet, og dels at Koda har stort fokus på at få indtægterne hjem for brugen af dansk musik i udlandet. Top tre over de lande, der spiller dansk musik er Tyskland, Sverige og Finland.