
EU-Kommissionen har længe arbejdet med at reformere loven for ophavsret, så den passer til den digitale tidsalder - et arbejde, der netop er gået ind i sin afgørende fase. GESAC overleverede derfor på vegne af Koda og flere andre europæiske forvaltningsselskaber i sidste uge et åbent brev med 20.000 underskrifter til vicepræsident for EU-Kommissionen Andrus Ansip.
Kodas direktør: et stærkt signal
Små 2.000 af de i alt 20.000 underskrifter kommer fra danske komponister og sangskrivere. Ifølge Kodas direktør, Anders Lassen, er det vigtigt signal, at så mange har taget aktivt stilling til problemstillingen og skrevet under på brevet:
”Underskrifterne er uomtvisteligt med til at understrege overfor politikerne, at hele det kreative miljø savner politisk opbakning i den digitale virkelighed. Samtidig sender det et enormt stærkt signal, at så mange komponister og sangskrivere står sammen og udtrykker, at det er nu, at politikerne skal gribe muligheden og udvikle en lovgivning, der vil sikre en bæredygtig fremtid for musikbranchen,” siger Anders Lassen, der samtidig kan fortælle, at de mange underskrifter gjorde et stort indtryk på Andrus Ansip.
Har du ikke fået skrevet under på brevet endnu, kan du stadig nå at gøre det her
Brevet synliggør et smuthul i lovgivningen
Den åbne brev opfordrer Kommissionen til at sætte en stopper for det smuthul i EU-lovgivningen, som onlinetjenester som for eksempel YouTube indtil videre har udnyttet. Den nuværende lovgivning forpligter nemlig ikke disse tjenester til at betale for at bruge musik, hvilket har betydelige konsekvenser for komponisterne og sangskrivernes mulighed for at opnå en rimelig indtjening, når deres musik spilles og bruges på selvsamme tjenester.
Det står samtidig i stærkt kontrast til andre onlinetjenester, som for eksempel Spotify og TDC Play, der netop er forpligtede til at betale for musikken, hvorfor den nuværende lovgivning også er med til at skævvride hele det digitale musikmarked.
Læs mere om ophavsretsreformen og Value Gap her
Tidslinje – ophavsretsreformen:
- September 2016: Det forventes, at Kommissionen fremlægger nyt lovforslag
- Herefter skal lovforslaget i høring i Europa-Parlamentet samt i medlemslandene, hvor det er muligt, at ændre i lovforslaget. Dato er ikke fastlagt.
- Når høringerne er afsluttet skal Europa-parlamentarikere stemme om lovforslaget. Dato er ikke fastlagt.