162 mio. kroner videre til musikkens skabere

Årets sidste udbetalinger fra Koda til danske og udenlandske musikskabere sendes ud i december. Det betyder, at mere end 8.000 komponister og sangskrivere, der er medlem af Koda i dag kan se frem til at få del i 66,4 mio. kroner for brug af deres musik. Beløbet dækker primært koncerter, brug af musik i radio og tv, penge fra dansk musik spillet i udlandet og online.

Året er ved at være slut, og i 2014 udbetaler Koda i alt 764 mio. kroner til musikskaberne. Og i december kan vi altså udbetale 162 mio. kroner, hvoraf de 66,4 mio. i dag lander hos danske komponister og sangskrivere. Langt størstedelen af de resterende næsten 100 mio. kroner sendes til udenlandske rettighedshavere for brugen af deres musik i Danmark.

Pengene kommer fra flere forskellige områder; blandt andet fra brug af musik på online-tjenester som Spotify og iTunes og fra tjenester, der gør det muligt at se og gense film og tv-programmer online. Når danskerne i stigende grad flytter deres medieforbrug over til de digitale medier, betyder det samtidig, at komponister og sangskrivere modtager betaling, når deres musik fx bruges i et tv-program, som også er tilgængeligt online.

Dansk musik størst i Tyskland

Dansk musik har stadig godt fat i det udenlandske publikum, og i år har Koda sendt 50 mio. kroner videre til danske musikskabere, som er blevet spillet i udlandet. Det er et rekordhøjt beløb, og stigningen skyldes dels, at det går godt for dansk musik i udlandet, og dels at Koda har stort fokus på at få indtægterne hjem for brugen af dansk musik i udlandet. Top tre over de lande, der spiller dansk musik er Tyskland, Sverige og Finland.

Om Koda

Koda sørger for, at musikkens skabere får penge, når deres musik bliver brugt. Det gør Koda ved at lave aftaler om betaling for brug af musik, når musikken bliver spillet offentligt (fx i radio, ved koncerter, på streaming-tjenester, restauranter mv.). På baggrund af aftalerne betaler Kodas kunder for at anvende musikken. Koda sender pengene videre til de komponister, sangskrivere og musikforlag, der står bag skabelsen af musikken.

Koda er en non-profit medlemsforening og har derfor ingen egenkapital. Alle pengene går videre til dem, der har skabt musikken. Hvor meget den enkelte komponist eller forfatter skal have udbetalt, bliver udregnet efter Kodas fordelingsregler. Beløbet er bl.a. afhængigt af, hvor musikken er blevet spillet og i hvor lang tid. Koda er ejet af sine ca. 40.000 medlemmer.

Læs mere på www.koda.dk

Kontakt

Kommunikationschef, Nicolaj Hyltén-Cavallius: nhc@koda.dk, mobil: 22 27 79 21

Seneste nyt

09. oktober 2018
Lydmor - det har altid interesseret mig at beskrive verden på en måde, som gør den magisk
Hvordan tager man og konverterer mystikken fra en kontrastfyldt, kinesisk storby og mørket og magien fra en natklub i Shanghai og koger det hele sammen til en konceptuel plade, der kan foldes helt ud i et sceneshow? Det ved komponisten, sangskriveren og elektrosangerinden Jenny Rossander med kunstnernavnet Lydmor. Lydmor har man sommeren igennem kunnet opleve blandt andet på Roskilde og på Northside, samt til Gaffa Prisen, hvor Lydmor optrådte nøgen kun iført neon-bemaling bakket op af en række statements om kvinder i musikbranchen. Udtrykket på scenen er en væsentlig del af udpakningen af hendes musik, og ikke mindst for hendes nye plade, som tager afsæt i et længere ophold i Shanghai.

09. oktober 2018
Skriv hits og sælg dem – om co-writing
For nylig inviterede Koda, DPA og DJBFA til det tredje medlemsarrangement i rækken af ’Skriv hits & sælg dem – kreativ på den kommercielle måde’ – denne gang om co-writing. Hit-mageren Marcus Winter-John stod endnu engang på scenen til en aften, som bla. bød på en række praktiske øvelser samt en fælles co-writing session med samtlige fremmødte medlemmer.

08. oktober 2018
Jagten på et hit – på sangskriver-camp i historiske rammer
I ly af Kronborg står Frederik II’s fine, gamle lysthus, Marienlyst, som for nylig dannede ramme om en sangskriver-camp med deltagere fra USA, England og Danmark. Når man nærmer sig slottet, er der ingen tvivl om, at det ikke er lanciers, der er budt op til – utallige beats strømmer ud fra slottets mange værelser og fortoner sig ud i haveanlægget. Bag slottets mure har tyve sangskrivere og producere buret sig inde i en uge, for at lade sig inspirere til at skrive hits, der kan komme ud og leve.