Medlem
Forlag
Om Koda
Hovedmenu
Udbetaling
Registrering af din musik
Selvbetjening
Min karriere
Kontakt og spørgsmål
Medlem
Her får du udbetaling fra
Minutværdier
Om din udbetaling
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige områder
Her får du udbetaling fra
Udbetalingsområder i udlandet
Udbetaling
2024
2023
Medlem
Ofte stillede spørgsmål
Hovedmenu
Udbetaling
Selvbetjening
Værker
Udbetaling
TV
Radio
Koncerter
Online
Udland
Øvrige
Hovedmenu
Hvad er Koda
Organisation
Job
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Generalforsamling og bestyrelsesmøder
Om Koda
Hovedmenu
Tal
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Hovedmenu
Musik betaler sig

Der skal være så kort distance som muligt fra hjertet til munden

Den færøsk/canadiske sangerinde og komponist, Lena Anderssen, har netop overstået en velbesøgt turne i Danmark, og arbejder nu på sit 6. album – et album, hun har søgt, og modtaget støtte til fra Kodas kollektive båndmidler. 

Lena Anderssen er vokset op i Canada, hvilket har været med til at præge hendes tilgang til musikken:

"Min opvækst i Canada har nok formet mig både kulturelt og ikke mindst sprogligt. Jeg skriver på engelsk, og det gør jeg fordi, det føles mest naturligt. Selv om jeg nu snakker og skriver færøsk, så føler jeg ikk,e at jeg mestrer sproget godt nok til at udtrykke mig på færøsk i min poesi. Jeg vil, at der skal være så kort distance som muligt fra hjertet til munden. Jeg tror, at min canadiske opvækst er en ret stor del af mit musikalske udtryk, men ikke nødvendigvis mere end alle de andre elementer, som gør mig til hvem jeg er." 

Musikken kom til ved et tilfælde 

Den 43 årige sangerinde, er født på Færøerne, og det var også på Færøerne, at musikken for alvor kom ind i hendes liv: 

"Jeg er født på Færøerne, min mor er færøsk og min far er norsk/canadisk. Da jeg var 2 år, flyttede vi som familje til Canada. Lige før jeg fyldte 17 år, blev min forældre skilt og min mor flyttede med os søskende tilbage til Færøerne. Det var på mange måder et dramatisk skift, og jeg brugte mange år derefter på at flytte frem og tilbage – jeg kunne ikke rigtig finde ud af, hvor jeg hørte hjemme. På den ene rejse tilbage til Færøerne, fik jeg et job på en café i Tórshavn. En aften, da vi var ved at lukke, begyndte jeg at synge for mig selv - tænkte ikke, der var nogen tilbage I cafeen. Men så lige pludslig står der en norsk trommespiller, som boede på Fæøerne. Han havde hørt mig synge og spurgte, om jeg ville være med i hans cover band. For at gøre en lang historie kort, så mødte jeg Niclas Johannesen i cover bandet, som I dag er min mand og musikalske partner, og vi begyndte at skrive sange sammen, mens vi var i cover bandet. Efter kort tid, var vi i gang med at indspille min første plade, “Long Distance” i et make-shift kælder studio, som Niclas også producerede. Det var sådan, jeg kom til at arbejde i den her vidunderlige verden med musik." 

Det er også partneren og ægtemanden, Niclas Johannesen, som Lena Anderssen angiver som sin største inspirationskilde: 

"Sangskriveren med den største indflydelse må være min makker Niclas Johannesen. Da jeg mødte ham, havde jeg aldrig skrevet en melodi i mit liv. Jeg har altid skrevet ord, tanker og digte. Jeg skrev dagbøger allerede som 8 årig. Så det lyriske var ikke fremmed for mig, men det melodiske var. Niclas var med til at afmystificere hele sangskrivnings processen. Jo, det er magi at skrive musik, men du behøver ikke at være en tryllekunstner for at gøre det. Du skal bare sætte dig ned med et åbent sind og noget på hjertet." 

Ud over det musikalske arbejdsfællesskab med partneren, Niclas Johannesen, er der meget musik i Lena Anderssens liv, og Lena lytter med egne ord til al slags musik:

"Jeg lytter til alt, og elsker alle slags musik - punk, pop, klassisk, folk, jazz, you name it. Det er godt med variation og sundt for den kreative palette. Lige nu for tiden har jeg forelsket mig i John Coltrane’s fantastiske album, “A Love Supreme” fra 1965. Et dejligt eksempel på, at stor kunst er tidløs." 

Musikken bærer på en historie 

Lena Anderssen synger, og spiller guitar, og nøgleordet for hendes musik er ’personlig’: 

"Jeg kan bedst beskrive min musik som værende personlig. Rent lyrisk, så må jeg relatere til det, som jeg skriver om. Det behøver ikke altid at handle om mig, men der skal i hvert fald være en historie eller en følelse, som jeg kan “connecte” med. Jeg er ret uteoretisk. Så når jeg skriver, ved jeg ikke altid, hvad den akkord, jeg spiller hedder, men jeg ved hvilke klange, harmonier og rytmik, der føles rigtig og følger mit instinkt ad den vej." 

Støtte fra Koda er en god bekræftelse 

For nylig har Lena Anderssen modtaget tilsagn om støtte fra Kodas kollektive båndmidler i forbindelse med arbejdet på sit 6. album – et album, hvor hun selv skriver og producerer al materialet, og som indspilles analogt og live:

"Jeg fik for nylig bevilliget støtte fra Koda til arbejdet med mit 6. album. Det er en fantastisk bekræftelse at få den slags opbakning. Som selvernæret, udøvende kunstner, er den slags støtte med til at give luft under vingerne, mens man er på sin kreative rejse. Jeg prøver at få lavet så gode og kompromisløse albums som muligt, og med det drastiske fald i album salget i det seneste årti, havde det slet ikke været muligt for mig at lave de album, jeg hidtil har lavet, uden god støtte fra både private virksomheder og offentlige fonde. Jeg er super taknemlig for, at det også er muligt at få støtte gennem Koda’s kollektive båndmidler." 

Og Lena Anderssen afslutter med et godt råd til andre komponister og sangskrivere, der vil søge støtte: 

’"eg tror ikke, at der findes en bestemt opskrift på hvordan og hvorledes, men man skal turde at have en vision. Skab dit eget musikalske eventyr, så tror jeg chancen er større for, at andre vil med på din rejse." 

 

Læs mere om Lena Anderssen.